banner359

İnegöl'den Hollanda'ya salça ihracatı

09 Eylül 2022 Cuma 10:46
İnegöl'den Hollanda'ya salça ihracatı

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi salça sezonunun startı verdi. Kulaca’da üretilecek bin 400 ton biber salçası Hollanda'ya ihraç edilecek. İnegöl'de kadın gücünün kullanıldığı salça üretim tesislerinde sezon boyunca üretilecek salçalar Türkiye’nin her yerine gönderilecek. Büyük bir titizlikle üretilen biber salçaları da Hollanda’ya ihracat edilecek. Hasadı yapılan biberler kooperatif üretim tesislerinde kadınlar tarafından işlenirken, hazırlanan acı biber salçaları peyderpey Hollanda’ya gönderilecek.
100 İŞÇİNİN 98’İ KADINDAN OLUŞUYOR
Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “2022 yılı salça sezonunu açıyoruz. Üretimimizde iç ve dış piyasa var. dünyadaki gıda sıkıntısından dolayı üretim yapmayan ülkeler, Türkiye’den mal almak istiyorlar. O nedenle geçtiğimiz yıl gönderdiğimiz salçanın bu sene yüzde 50 fazlasını istiyorlar. Biz domates salçası ihraç etmiyoruz. Ama 500 ton civarında domates salçasını iç piyasaya satıyoruz. Biber salçasını yurtdışına ihraç ediyoruz. Salça fabrikamızda çalışan 100 işçinin 98’i kadından oluşuyor. Gece gündüz üretim yapıyoruz. 15 gün içinde domates bitecek. Sıkıntı olmazsa ihtiyacımızı karşılayacağız. 
Türkiye de geçen yıl domates üretiminde yüzde 20 civarında azalma vardı. Salça fabrikalarının yoğun olduğu bölgelerde domates savaşları başladı. Doların yükselmesinden dolayı kar edeceklerini zannederek, domatesin kilosu 3.3 TL’ye kadar çıkarıldı. Eskişehir, Bilecik, Yenişehir de ektirdiğimiz tarlalardan aldığımız ürünlerle salçamızı yapıyoruz.
RADİKAL KARARLAR ALINMASI GEREKİYOR
“Türkiye genelinde gıdanın önemli olmasından dolayı devletin radikal kararlar alması gerekiyor. Ürün planlaması yapması gerekiyor. Önümüzdeki yıllar neler olacak? Karpuz dilimle alırken, şimdi karpuz tarlada kalıyor. Bu istikrarı sağlamak için ürün planlaması gerekiyor. Tarım sanayisi oluşturulması gerekiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi ürün alma garantisini sağlaması gerekiyor. Çiftçi bu şekilde hem üretimi hemde kaliteyi artırır. Tarıma önem verilmeli. Türkiye böylelikle kazanır. Türkiye de normal üretim yapılırsa, 150 milyon insanı besleyecek kapasitemiz var. 
İNEGÖL’DE TARIM SANAYİ DE KURULMASI GEREKİYOR
“İnegöl’de bir çok sanayi var, bunun yanında tarım sanayi de kurulması gerekiyor.”
Biber salçası ihracatından bahseden Uğur, “Ukrayna-Rusya savaşı gıdayı da etkiledi. Hollanda, bu yıl geçen yıla göre ihracatımızı yüzde 50 artırmamızı istiyor. Bunu sağlamak hemen olmuyor. Eğer yapabilirsek, talebin büyük kısmını sağlarız diye düşünüyoruz. Bu sene hedefimiz bin 400 ton biber ihracatı. Adana dan bile biber alıyoruz. Yine döviz getirisi olarak 1 milyon doların üzerine çıkarız diye düşünüyoruz”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<