banner359

İnegöl depreme hazır mı?

10 Şubat 2017 Cuma 11:29 2017-02-10 11:35:11
İnegöl depreme hazır mı?

 Son olarak Çanakkale´yi vuran depremin ardından gözler birinci derece deprem bölgesi olan İnegöl´e çevrildi.

İnegöl´deki uzmanlar, vatandaşları duyarlı olmaya davet ederken, İnegöl´ün Kuzey ve Güneyinden geçen aktif fay hatlarının hangi mahallelerden geçtiğini açıkladılar. İnegöl merkezin zeminsel özelliklerinin yüzde 95´inin alüvyon topraktan oluştuğu tehlikesini gözler önüne seren uzmanlar, İnegöl´ün güvenli bölgelerini de açıkladılar.

HER AN DEPREM OLABİLİR

İnşaat Yüksek Mühendisi Özgür Öztürk, “Türkiye´nin herhangi bir yerinde deprem her an olabilir. Fay hatları biraz ipucu verse de herhangi bir noktada büyük bir deprem olabilir. Japonya gibi ülkelerde zaten zaman zaman depremler oluyor. Önemli olan depremlere karşı hazırlıklı olabilmek, bir sonraki aşamaya geçebilmek. Sürekli bir altyapı hazırlığı var ama üst aşamaya halen geçemedik. Dolayısıyla yakın zamanda da deprem oluyor, sürekli olacaktır. Bu konuya duyarlı davranıp bir an önce tedbir alınması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

4 BİNİN ÜZERİNDEKİ YAPI TEST EDİLMELİ

“İnegöl depreme hazır mı” sorusuna yanıt veren Öztürk, “1999 yılındaki depremi milat kabul edersek, gerek kat sayısının düşürülmesi gerekse hazır betonun yürürlüğe geçmesiyle, o tarihten itibarenki yapılaşmada bir sıkıntı yok. 99 öncesi yapıların bir kısmında da risk görmüyorum. İnegöl´ün şanslı yönü kaçak yapının sıfıra yakın olması. Mühendislik hizmetini yapılar almıştır ama bu riskli olmadığı anlamına gelmiyor. İnegöl´deki 4 binin üzerindeki yapının dayanıklılık testinden geçmesi gerekiyor” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMALI

Kentsel dönüşüme önem verilmesinin gerektiğine vurgu yapan Öztürk, “Lokal projeler geçici çözüm olacaktır. Bizim olaya bakış açımız kentsel dönüşüm olmalı. İnegöl´ün altyapı ve trafik sorunlarına kadar hepsini bir arada değerlendirerek harekete geçmek gerekiyor. Binaların otoparkları, çevre düzenlemeleri ile biraz daha şehrimizi rahatlatmış olacağız. Afet yönüyle de güvenli bir şehir oluşturmuş olacağız. Bütün projelerin hepsini bir arada değerlendirmek gerekiyor. Atılması gereken adımlarda da bütüncül yaklaşım ilk işimiz olmalı. Zemin katı dükkan olup, geniş camekanlı yerlerde risk içeriyor. Bu çalışmaların başında belediye olmalı” ifadelerini kullandı.

KAMUOYU SIK SIK BİLGİLENDİRİLMELİ

Özgür Öztürk, Kaymakamlıkça yapılan çalışmalar kapsamında, deprem sonrası yapılacak işlemler ve acil toplanma yerlerinin belirlenmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Öztürk, deprem ile alakalı kamuoyunun sık sık bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu konuda muhtarlar devreye sokulmayı. Kurtarma ekipleri, mahallelerde gönüllü ekipler oluşturulmalıdır” diye konuştu.

İNEGÖL´DE ETKİLENİR

İnegöl´de görev yapan Jeoloji Mühendisi Ümit Bostancı´da, İnegöl´ün zeminini değerlendirdi. İnegöl´ün depremsellik anlamında önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Bostancı, “İnegöl´den başlayıp Bursa´nın merkezinden geçen aktif fay hatları var. Kuzey Anadolu fay hattının güney koluyla bağlantılı bir fay hattı. Depremsellik anlamında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünce işaretlenen iki adet İnegöl´den geçen fay hatları var. Bursa´daki aktif fay hatlarındaki enerji boşalımı olması halinde bundan İnegöl´de etkilenir” dedi.

İNEGÖL´ÜN YÜZDE 95´İ SIVI

Sadece fay hatları değil, İnegöl´ün zeminsel özelliklerinin de dikkate alınmasının gerektiğinin altını çizen Bostancı, “İnegöl´de alüvyon zemin dediğimiz sulu bir zemin var. İnegöl merkezin yüzde 95´i alüvyon  zeminden oluşuyor. Yani sıvı zemin. İnegöl depremsellik açısından önemli bir yerde. İnegöl birinci derece deprem bölgesi. Depremler doğal olaylardır. Doğal olaylar insanın canını almaz, doğal olayların doğal afetlere dönüşmesini engelleyecek tedbirler alınmalı. Jeolojik ve jeoteknik şekilde planlamalar yapılması, bu planlara uygun şekilde konutlar yapılması gerekir. Yapılaşma bu tekniklere göre yapılırsa, İnegöl´de korkacak bir şey yoktur. İnegöl´ün çok kalın bir alüvyon zemine oturduğunu biliyoruz. Bu fayların var olması İnegöl´de çok büyük bir afetin olacağı anlamına asla gelmemeli. Fay hatları vardır, gerekli önlemler alındığı zaman güvenli bir kent oluşturulabilir. İnegöl´de yaptığımız zemin etütlerinde bina yapacaklara ne kadar beton, demir kullanacağı yönünde gerekli bilgileri veriyoruz. Müteahhit firmalar da bu duruma göre yapılaşmayı sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.

FAY HATLARI BU MAHALLELERDEN GEÇİYOR

Fay hatlarının İnegöl´ün Güney ve Kuzeyinden geçtiğine dikkat çeken Bostancı, “Kurşunlu, Kınık, Ortaköy, İsaören, Hocaköy, Cerrah, Yeniceköy ve Esenköy´den geçen fay hatları var. Bu bilgi tamamen resmidir” dedi.

EN GÜVENLİ BÖLGELER

Alanyurt, Baykoca, Akhisar ve Yeniceköy bölgelerinin zeminlerindeki sıvılaşmanın sıfıra yakın olduğunu bildiren Bostancı, İnegöl´ün en güvenli bölgelerinin bunlar olduğunu da sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 10.02.2017 11:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<