İnegöl Mobilya Fuarı ekonomiye can verdi

22 Ekim 2020 Perşembe 16:13
İnegöl Mobilya Fuarı ekonomiye can verdi

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı ve MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, 05-10 Ekim 2020 tarihleri arasında düzenlenen 44. MODEF EXPO Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarınıdeğerlendirdi.

MODEF Fuarcılık binasında düzenlenen basın toplantısında 44. MODEF EXPO Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Yavuz Uğurdağ, 5-10 Ekim tarihleri arasında toplam 14 bin 422 ziyaretçiyi ağırladıklarını ifade etti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Yavuz Uğurdağ, “Dünya genelinde etkisini sürdüren Koronavirüs pandemisi sürecinde birçok organizasyon ve fuar gerçekleştirilemezken, gerek sektörden gerekse vatandaşlarımızdan gelen talepler üzerine MODEF EXPO Fuarımızı gerçekleştirme kararı aldık ve Sağlık Bakanlığımızın belirlediği tedbirlere uyarak 5 Ekim tarihinde 44. kez kapılarımızı tüm dünyaya açtık. 182 katılımcı firmamız ile birlikte pandemi tedbirlerine azami şekilde riayet ederek başarılı bir şekilde fuarı hayata geçirmiş olduk. Tabi fuarımız hazırlanırken Covid-19 tedbirleri dışında birçok başlığımız da vardı. Bu ara başlıklarda da çok ciddi bir efor sarf edildi. Bu organizasyonumuz, tüm başlıkların bir araya gelmesiyle oluşuyor.”

“MODEF EXPO Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da hem yerli hem de yabancı alım heyetlerinin gözdesi olmayı başardı. Bu sene uçuşa açık olan birçok ülkeden ve değişik bölgelerden dış alım heyetleri ve ithalatçı firmalarımız fuarımızı ziyaret ettiler. Rakamlara baktığımızda, 78 ilimizden 11.078 profesyonel ziyaretçi, 67 ülkeden 1.239 profesyonel yabancı ziyaretçi ve 2.105 biletli ziyaretçi olmak üzere toplamda 14.422 ziyaretçinin 5-10 Ekim tarihleri arasında fuarımızı ziyaret ettiğini görüyoruz. Pandemi dönemi olmasına rağmen Asya kıtasından 23, Avrupa kıtasından 22, Afrika kıtasından 15 ve Amerika kıtasından ise 7 ülkeden olmak üzere toplam 67 ülkeden şehrimize ve fuarımıza yabancı ziyaretçilerin gelmiş olması, ne kadar doğru ve profesyonel bir iş gerçekleştirdiğimizin de bir kanıtıdır. Bu güvenin oluşmasında çalışmalarımıza katılım gösteren ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Şehrimizin ve İnegöl Mobilyasının tüm dünyaya tanıtılması ve hak ettiği noktalara ulaşması adına her zaman çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnşallah pandemi sürecini de atlatarak daha sağlıklı ortamlarda her zamanki gibi üzerine katarak daha iyi işler ortaya koymayı temenni ediyorum. Bu vesile ile çalışmalarımızda emeği geçen MODEF Yönetim Kurulumuza, MODEF Personelimize, katılımcı firmalarımıza ve emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlarımıza gerek tedbirlerin alınmasında gerekse fuarımızın oluşmasında gösterdikleri özverili çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ Suudi Arabistan’ın yaptığı gayrı resmi ambargo ile mobilyacıların yaşadığı sıkıntılara değinerek şu açıklamada bulundu; “Bunun resmi ambargo değil. Gayrı resmi ambargo. Bizim gönderdiğimiz ürünleri sokmama kararı alamaz uluslararası ticari anlaşma gereği. Gayrı resmi Türk mallarına ambargo koyuyor. Riyad’da ki ve Ankara’daki büyükelçilerle görüşerek çözüm sürecini başlattık. Bakanlarımıza ulaştık tüm STK’lar tepkilerini dile getirdik. Suudi Arabistan hükümeti saçma sapan karar alarak oradaki firmalara baskı yapıyor. Ben bu sürecin uzun süreceğini düşünmüyorum. Bu süreç diplomatik görüşme ile sonlandırılacaktır. Oradaki mağazacılar bizim ürünlerimizi kullanmak istiyor. Saçma sapan yasak var ve ciddi oranda etkileniyoruz. Çok ciddi zararlar veriyor bize. Ben bu sorunun kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyorum.”

Mobilya sektöründe yaşanan hammadde sıkıntısına da değinen Uğurdağ, “Başta sünger olmak üzere cam, ayna gibi ürünlerde sorunlar olmaya başladı. Ciddi oranlarda zamlar gelmeye başladı. Bu zamlar yüzde 80-90 seviyelerini aşmaya başladı.  Bunun yanında hammadde temininde de zorluklar yaşıyoruz. Hem çok ciddi zam oldu hem de ürünü bulamıyoruz. Bu süreci biz hem derneklerimizin vasıtasıyla hem de ticaret sanayi odamız vasıtasıyla sünger üreten firmalar ile görüşerek bir çözüm bulma yolunca ciddi gayret sarf ediyoruz. Raporlarımızı hazırladık, başta TOBB olmak üzere Ticaret Bakanlığı’mıza Sanayi Bakanlığımıza gümrük bakanlığımıza sünger başta olmak üzere tüm sorunlarımızı ilettik. Yurt dışından gelen süngerin hammaddesi tedarikinde ciddi sıkıntı var. Bu sorunun çözümü için ivedilikle çalışmalar yapıyoruz. İTSO olarak bu süreci yoğun bir şekilde takip ediyoruz. Mobilyacılar Odamız İMOS derneğimiz diğer derneklerimiz de kendi kurum ve birlikleri ile bu süreci çözmek için mücadele ediyorlar. Şuan sorunlarımız devam ediyor zamlar devam ediyor. Pandemi sürecini üretim kaybı ile geçirdik. Pandemi sonrası üretimde iç piyasada ve ihracatta hızlanma oldu. Tam bu hızlanmayı yakalamışken ham madde sorunu ve zam sorunu ile karşılaşmak istemezdik açıkçası. Büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Bu süreç 5 ay devam eder mi bunun endişesi üreticilerimizde mevcut. Gerekli kişi ve kurumlara sorunlarımızı iletiyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu sorunun çözülür yoksa çok büyük sıkıntı yaşayacağız”

banner380

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<