banner359

İnegöl Ülkü Ocaklarından 12 Mart Açıklaması

12 Mart 2018 Pazartesi 16:26
İnegöl Ülkü Ocaklarından 12 Mart Açıklaması


İstiklal Marşı'nın Kabulünün 97. yıl dönümüne ilişkin açıklamalarda bulunan İnegöl Ülkü Ocakları Başkanı Uğur Sabri Çağlar, " Türk milletinin zor anlarında şahlandıran Milli duyguları arşa çıkaran bir eser olarak tarihe yazılmıştır" dedi. 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Ülkü Ocakları Başkanı Uğur Sabri Çağlar, " İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklâl Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 1921 yılında bir yarışma düzenlenmiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan şiire para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmaktan yana olmayan Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy,  dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi'nin  yoğun ısrarı üzerine, Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda yazdığı ve İstiklal Harbi’ni verecek olan Türk Ordusu’na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bir kaç mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif’in yazdığı şiir coşkulu bir şekilde kabul edilmiştir.  İstiklâl Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nı, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir. Ayrıca Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışlamıştır. Böylesi emek ve vefa ile yazılan marşımızda ki sözcük ve anlamları iyi anlamamız bugün milletçe bizlerin ihtiyacı olduğu konudur. Şüphesiz ki İstiklal Marşı her mısrasında, İman, Türklük ve kahramanlık kokan ,her okunduğunda tüyleri ürperten mükemmel bir eserdir. İstiklal Marşı; Türk milletinin zor anlarında şahlandıran Milli duyguları arşa çıkaran bir eser olarak tarihe yazılmıştır" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<