banner359

İnegöl’de ilk! Tulum kursu açılıyor

04 Mayıs 2017 Perşembe 14:29 2017-05-05 10:06:04
İnegöl’de ilk! Tulum kursu açılıyor

 İnegöl’de düzenlediği farklı kurslarla adından söz ettiren Halk Eğitim Merkezi, İnegöl’de ilk olan bir kursa imza atacak. Karadeniz yöresine ait bir enstrüman olan İnegöl’de ustası bir elin parmaklarını geçmeyen Tulum kursu için düğmeye basıldı. İnegöl’deki düğünlerde de yoğun ilgi gören Tulum kursunun açılması için çalışmalar başlatıldı.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, düzenleyecekleri Tulum kursu başvurularının başladığını söyledi.
Gitar, saz, klarnet, ney ve çok çeşit enstrüman kursunu açtıklarını aktaran  Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “Üflemeli enstrümanlar arasında yer alan ve unutulmaya yüz tutmuş hale gelen Tulum’un İnegöl’de ustalarının olabileceğini düşünüyoruz. Tulum çalan sayısı Türkiye’de olduğu gibi İnegöl’de de bir elin parmaklarını geçmiyor. Karadeniz yöresine özgü bir enstrüman. İnegöl’de de Karadeniz bölgesinden gelip burada yaşayanların sayısının fazla olduğunu biliyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş olan Tulum’u yaşatmak istiyoruz. İnegöl’de usta öğreticilerimiz var. Başlangıçta 6 başvurumuz var. Sayının artması halinde kursumuzu açacağız. 140 saatlik bir kurs olacak. Haftanın 3 gününde kursumuzu yapacağız.” Dedi.
Tulum?
Tulum Tarihi tam olarak netleştirilememiş bir Türk çalgısıdır. Üflemeli enstrümanlar arasında yer alır. Günümüzde Tulum’ un Oğuz Türklerine ait olduğu söylenmekte ve bilinmektedir.
En son Azerbaycan yakınlarında bulunan 800 yıllık Tulum buna en iyi örnektir. Anadolu’nun kuzeydoğusunda Rize, Artvin ve Erzurum (İspir), Bayburt (çok sık olmasa dahi) illerinde Karadeniz’in insanı tarafından çok sık kullanılan nefesli bir halk çalgısı olarak kültürümüze yerleşmiştir tulum. Trakya bölgesi, Balkan yarımadası ve İskoçya’da kullanılan gaydadan farkı ise, pes sesleri kontrol edebileceğiniz bir boruya sahip olmamasıdır. Ağızlık, gövde ve nav olmak üzere üç kısımda inceleyebiliriz.

Son Güncelleme: 05.05.2017 10:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<