banner359

İnegöl'deki müzelere ziyaretçi ilgisi

05 Ocak 2017 Perşembe 10:31 2017-01-05 10:36:33
İnegöl'deki müzelere ziyaretçi ilgisi

 Mobilyası, Köftesi ve Oylat Kaplıcalarıyla Türkiye´de bir marka kent haline gelen İnegöl, Kent Müzesi ve Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesiyle de kendini hem Türkiye´ye hem de dünyaya tanıtıyor.

Her geçen gün daha fazla ziyaretçi akınına uğrayan her iki müze, hem İnegöl´ün tarihini hem de ekonomik yapısını gün yüzüne çıkarıyor.

57 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Avrupa Müze Akademisi Luigi Micheletti Ödülü alarak Avrupa´da en prestijli 15 müze arasına giren İnegöl Kent Müzesi ile Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesini bugüne kadar 614 bin 527 kişi ziyaret etti. 2016 yılı içinde günde ortalama 187 kişinin uğrak yeri haline gelen müzeler, 2016 yılında toplam 57 bin 279 kişiyi misafir etti. Yıl boyunca yurt dışından 8, yurt içinden de 21 farklı öğrenci, işadamı, kültür sanat grubuna müzeler gezdirilirken, birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Kent Müzesi Sergi Salonunda 75 sergi izlenime açıldı.

TARİHİ DEĞERLERİMİZİ YENİDEN CANLANDIRIYORUZ

İnegöl´ün tarih boyunca pek çok önemli olaya ev sahipliği yaptığını belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Özellikle Osmanlı Devleti´nin beylikten devlete geçişine şahitlik yapmış, topraklarında Osmanlı hanedanının ilk şehidinin metfun olduğu, geçmişin izlerini günümüze taşıyan gerek tarihi eserleri gerekse yerel kültürü ile buram buram tarih kokan İnegöl´ün hak ettiği yerlere gelmesi için uğraş vermekteyiz. Bu anlayışla İnegöl Belediyesi olarak geçmişine, köklerine önem veren, tarihi değerleri yok etmek yerine, onları ayağa kaldırmaya ve yeniden canlandırmaya çalışan bir yönetim anlayışına sahibiz. Şehrimizde birçok tarihi dokuyu korumak ve ayağa kaldırmak adına müzemizin bulunduğu bu bina da dahil olmak üzere pek çok projeyi hayata geçirdik. Bizler tarihi mirasımızı bir kenara atılacak, miadı dolmuş bir şey olarak görmüyor, aksine gelecek nesiller için bir ibret olması hasebiyle daha da önemsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu manada tarihimizin izlerini bulabildiğimiz, geçmişin ihtişamından bugüne ve geleceğe daha vakurla bakmamıza vesile olan İnegöl Kent Müzesi Türkiye´nin ilk ilçe kent müzesi unvanıyla, İnegöl Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi de Türkiye´de sektöründe ilk olmasıyla yoluna devam etmektedir. Bu eşsiz yapıları kurmak ve kentimize kazandırmak; İnegöl halkının bizlere göstermiş oldukları destekle nasip olmuştur” dedi.

İNEGÖL´ÜN YENİ DEĞERLERİ; MÜZELER

Kent Müzesi ile Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesinin yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğradığını ifade eden Başkan Aktaş, “İnegöl Belediyesi olarak geçmişten beslenip geleceği inşa etmek, doğal estetiği insan estetiği ile buluşturmak adına tarihi ve kültürel mirasımızı yaşatarak koruma ilkesini gözeterek, tarihiyle barışık, geçmiş ile günümüz arasında köprü kurarak hayal ettiğimiz bir kent için uğraş vermekteyiz. Bugün geldiğimiz noktada İnegöl Kent Müzesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Daha önce evimize, kurumumuza gelen misafirimizi İnegöl´de nereye götürebiliriz diye kara kara düşünürken, artık böyle bir düşünceye gerek kalmamış ve ilk adres olarak Müzenin yolunu tutmuşuzdur. İnegöl´ün mobilyasıyla, köftesiyle, oylat kaplıcaları ile tarımsal markalarıyla ön plana çıkan bir şehir olgusunu içerisinde barındırırken, bu marka değerlere Kent Müzesi ve Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi de eklenmiştir. Kent Müzemiz İnegöl tarihinin her dönemine ışık tutan ve her geçen gün kendini yenileyen bir yapıya sahiptir. Bu gelişimini müzemizin bitişiğinde projelendirdiğimiz İnegöl Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi ile daha da taçlandırdık” diye konuştu.

KENTİMİZİN TARİH, KÜLTÜR VE MARKALARININ FARKINDAYIZ

Şehrin hikayesinin bu kadar güzel bir şekilde anlatıldığı, geçmişin bugüne ve geleceğe yansıtılmasına olanak sağlayan böylesi önemli mekanların diğer birçok şehre de örnek olduğunu ifade eden Aktaş, “Şunu da belirtmek isterim ki, 10 Ocak 2017´de ülkemizin ilk ilçe Kent Müzesinin 8. yaşını kutlayacağız. Şimdiden ülkemize, Bursa´mıza ve İnegöl´ümüze hayırlı olsun. İnegöl Belediyesi olarak bundan tam 8 yıl önce Türkiye´de bir ilke imza attık. Bu eşsiz yapıyı ortaya çıkartmak, yani İnegöl Kent Müzesi´ni kurmak bize nasip oldu. Çünkü biz, kentimizin tarih, kültür ve markalarının farkındayız. Görevlerimiz arasında bu kentin değerlerini ve ruhunu diri tutmak var. Kent Müzesi projemiz de bu bilincin ürünüdür. Müzemiz 10 Ocak 2009 tarihinde dönemin Kültür ve Turizm Bakanı olan sayın Ertuğrul Günay´ın teşrifleri ile açılmıştı. Kent Müzesi kolayca oluşmadı. 2005 yılında başlayan kurulum çalışmaları, 4 sene sürdü. Oluşturduğumuz komisyon, bu 4 senede çok büyük fedakarlıklar yaparak köy köy, belde belde dolaştı. Cami imamlarından muhtarlara, oda ve derneklere kadar herkesi bu işe dahil ettiler. Bu titiz çalışmalar sonucunda halkımız tarafından müzemize yüzlerce materyal, onlarca eşya bağışı sağladık. Araştırmalar yaptık. Akademisyenlerle çalıştık. Konunun uzmanlarına danıştık. Böylelikle bu büyük hizmet; halkımız tarafından sahiplenildi. Bu yönüyle Kent Müzemiz; bir şahsın bir kurumun değil, halkımızın ortak eseri olmuştur. Başta müzemize katkıda bulunan yöre halkımız olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlara, muhtarlarımıza, sivil toplum örgütlerine, projemizin başından itibaren özverili katkılarını esirgemeyen koordinasyon kurulu ve akademik danışma kurulu üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

DİĞER ŞEHİRLERE ÖRNEK OLDUK

Kent Müzesinin hemen yanına Türkiye´nin ilk Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi´ni de açarak burayı müzeler kompleksi haline getirdiklerini belirten Başkan Aktaş, “8´nci yılına büyük onurla giren İnegöl Kent Müzesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri olmuştur. Kent Müzesi yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilere ev sahipliği yaparken, İnegöl´ün turizm değerlerinin de öne çıkmasına olanak sağlamaktadır. Kent Müzesini ziyaret gelen misafirler, müzenin karşısındaki İshakpaşa Külliyesi ve Cuma Camii ile Tarihi Kapalı Çarşı´yı gezdikten sonra Ortaköy Kervansarayı, Oylat Mağarası gibi önemli tarihi ve turistik mekanları gezme fırsatına da ulaşmaktadır. Bu manada kent müzemiz destinasyon alanlarının merkezi konumuna ulaşmış ve ilçemizin turizm alanındaki değerlerinin tanıtılması noktasında önemli bir işlevi de yerine getirmektedir. Ayrıca sergi ve etkinliklerin yuvası haline gelen müzemiz, kentimizin kültür ve sanat merkezi olmuştur. Kent Müzemizi diğer şehirlerdeki benzerlerinden ayıran en önemli özelliği de; diğer şehirlere örnek olmasıdır. Şimdiye kadar birçok il ve ilçe; Kent Müzesi kurmak için bizi model almıştır” diye konuştu.

GEÇMİŞİN BİZLERE DAHA ANLATACAĞI ÇOK ŞEY VAR

İnegöl´ün kültür, sanat ve bir tarih şehri olduğunu ifade eden Aktaş, “Bugün geçmişimizin izlerini bulduğumuz ve tarihimizi en güzel şekilde bizlere yansıtmayı başaran Kent Müzemizde 15 milyon yıl öncesine ait fosil örneklerinden başlayarak Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar kronolojik olarak kurgulanan bölümleriyle gelen misafirlerine şehrin hikayesini sunarken, ağaç işçiliğinden mobilyaya geçiş sürecinin işlendiği ve İnegöl´ün ağaç işçiliği ve mobilya sektöründeki yerinin ne denli önemli olduğunu gelen ziyaretçilere doyumsuz anlatan Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi de kendi alanında örnek olan bir sektör müzesi haline gelmiştir. Geçmişin izlerini en iyi şekilde yansıtan ve ziyaretçilerine geçmişte kısa bir yolculuğa çıkartan Kent Müzesi ve Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi İnegöl halkından aldığı güçle geleceğe daha güvenle bakıyor. ‘Geçmişin bizlere daha anlatacağı çok şey var´ düsturuyla hareket eden müzelerimiz özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin yaşadıkları yeri daha iyi bir şekilde özümsemeleri için var gücüyle çalışmaya devam ediyor. Yaşayan Müze anlayışıyla hareket eden İnegöl Kent Müzesi ve Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi, kendini her an yenileyen yapısıyla birçok şehre örnek olmaya da devam ediyor. Şehrin kültür ve sanat merkezi haline gelen müzelerimiz İnegöl´ün dışa açılan kapısı olarak siz değerli ziyaretçilerini bekliyor” şeklinde konuştu.

75 SERGİYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Öte yandan, müzelerde 01 Ocak- 31 Aralık 2016 tarihleri arasında toplam 14 sergi açıldı. Kent Müzesinin ev sahipliği yaptığı sergiler şöyle:

İnegöl İktisat Tarihi (Osmanlı Dönemi)-  13- 31Ocak

Atıklar ve Geri Dönüşüm Sergisi-11-26 Şubat

Elimizin Emeği El Nakışları Sergisi- 2-13 Mart 2016

Reytan Mestan Çanakkale Konulu Yakma Resim Sergisi-18-30 Mart

Rauf Sadi Güven Çini ve Seramik Sergisi- 15-30 Nisan

Kadına Şiddete Hayır Sergi ve Gösteri -6-15 Mayıs

İnegöl´ün Tarihi Değerleri Resim Sergisi-18-25 Mayıs

Kocaman Kalplerimizden Minik Ellerimize Yolculuk- İnegöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi- 1- 7 Haziran

İnegöl´de Şehir ve Razaman Konulu Fotoğraf Sergisi- 30 Temmuz- 07Ağustos 2016

İmkansızla Mükemmelin Birleştiği Nokta -Ahmet Münir AYVA-  26Ağustos- 4Eylül 2016

Çocuk Resim Atölyesi Resim Sergisi- 01-09 Ekim

Ebru Sergisi- 24 Kasım- 02 Aralık 2016

Dünden Bugüne İğne Oyalarımız- İnegöl Halk Eğitim Merkezi- 13- 25 Aralık

Avrasya Yolu Fotoğraf Sergisi- 27- 31 Aralık

10 Ocak 2009-31 Aralık 2016 tarihleri arasında ise, Kent Müzesi Sergi Salonunda 75 Sergi gerçekleştirildi. 





Son Güncelleme: 05.01.2017 10:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<