banner359

İsaören'e yeni soğuk hava deposu

16 Nisan 2018 Pazartesi 09:35
İsaören'e yeni soğuk hava deposu

İnegöl´ün meyve üretim merkezlerinden olmasına rağmen soğuk hava deposu yetersizliği nedeniyle İsaören Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından başlatılan yeni soğuk hava deposu projesiyle yaklaşık 10 mahallenin ihtiyacını karşılanacak. Kooperatif Başkanı Erhan Ulu, Ağustos ayında başlanacak 10 milyon lirayı bulan proje maliyetinin yüzde 50´sinin devlet tarafından karşılanacağını belirtti.

Yeni soğuk hava deposu projesiyle ilgili bilgi veren İsaören Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, “Geçtiğimiz yıl kooperatifle ilgili genişletme konusunda şuanda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile prosedürleri yerine getirdik. Ankara´dan bazı kararlar alınması gerekiyor. Kooperatiflerle ilgili birkaç pürüz var ve onları gidermeye çalışıyoruz. Belli bir süreç var. Ayriyeten yapacağımız projede Bursa Büyükşehir Belediyesinin de katkısı olacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi yeni oluşum olduğu için onu da beklemedeyiz. Proje şuanda olumlu bir şekilde devam ediyor. Yenilenebilir enerji sistemlerini de düşünüyorduk ama o konu biraz daha sarkacak. Binanın tamamlanmasının ardından o proje ele alınacak. Bizim şuan 40 tonluk kantarımız var. Bunu Büyükşehir desteği ile 60 tona çıkaracağız. Tamamen modernize edilecek ve bu da çiftçilerimize daha iyi imkan sağlayacak” dedi.

KAPASİTE ARTACAK

Projenin gerçekleşmesi durumunda 5 bin tonluk bir buzhaneye kavuşacaklarını ifade eden Erhan Ulu, “Yaklaşık 10 milyon liralık bir proje. Yüzde 50´sini devlet destekliyor, yüzde 50´sini de biz kooperatif olarak karşılayacağız. Üyelerimiz de taşın altına ellerini koyuyorlar. Şuanda 5-6 köy sürekli olarak buradan faydalanıyor. Mevcut kapasite bin ton. Proje ile bu 5 bin tona çıkacak. Kapasite artımı yaşandığında rahatlıkla 10 köye hizmet edeceğiz. 2 kat kapasiteye ulaşacağız. Geçtiğimiz sene armutta çok büyük sıkıntılar yaşamıştık. Buzhanede yer olmadığı için armudu dışarıda bıraktılar. Bu nedenle malı yok pahasına satmak zorunda kaldı. Bir ay sonra buzhanedeki armut iki katı fiyatına çıktı. Üreticiler zarar ettiler” diye konuştu.

Başkan Ulu, Ağustos ya da Eylül ayında başlayacak olan yeni buzhanenin kapalı alanının 4 bin 500 metrekare civarında olacağını belirtti.

BEKLENTİMİZ 15 BİN TON

Bu sezonki beklentilerini dile getiren Başkan Ulu, “Geçtiğimiz yıl ürünümüz boldu. Bu yıl da bir afet yaşamadık. Önümüzdeki sezonda da ürünün tahminden fazla olacağını düşünüyoruz. Geçen yıl totalde 12-13 bin ton meyve üretmiştik. Bu yıl 15 bin tonu geçeriz. Bu sadece İsaören olarak. Diğer köyleri de dahil ettiğimizde 10 bin ton daha artar” şeklinde konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<