banner359

Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

17 Ağustos 2016 Çarşamba 13:16 2016-08-17 13:20:06
Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

 2016 yılı Ocak ayında hizmete giren İnegöl Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından yapılan kanser taramaları sonucunda erken teşhis yapılarak hayat kurtarılıyor.

İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mücteba Mirei, İnegöl´de yılın ilk 7 ayında 4 bin 162 kişiye kanser taraması gerçekleştirildiğini belirtti.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

İnegöl yürütülen kanser tarama çalışmaları hakkında açıklamalar yapan İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mücteba Mirei, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında kanser taramalarının önemine dikkat çekerek, “İnegöl Toplum Sağlığı Merkezimize bağlı olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Sağlıklı Yaşam Merkezi, eski Devlet Hastanesi arkasında Huzurevi yanında 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle faaliyete geçmiştir. Bu tarihinden itibaren KETEM birimimizde özellikle meme kanseri, serviks kanseri ve kalın barsak kanseri türlerinde taramalar yapılmakta olup, daha önce bu taramalar için Bursa´ya gitmek mecburiyetinde kalan ilçe halkımız için büyük imkan ve kolaylıklar sağlanmıştır. Bu bağlamda KETEM merkezimizin faaliyete geçtiği 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren KETEM´e başvuruda bulunan 39-70 yaş arası kadın müracaatçılarımıza uygulanan işlemler şu şekildedir; Mamografi (Meme Taraması) çekilen kişi sayısı bin 822, mamografi sonucu hastanelere sevk edilen kişi sayısı 340, erken teşhis konulan meme kanseri sayısı 5, Serviks (Rahim Ağzı Taraması) taraması yapılan kişi sayısı bin 549, tarama sonucu hastanelere sevk edilen kişi sayısı 142, Serviks Kanseri teşhisi konulan kişi sayısı 0, Kolorektal (Kalın barsak taraması) taraması yapılan kişi sayısı 791, tarama sonucu hastanelere sevk edilen kişi sayısı 30 ve Kolorektal Kanseri teşhisi konulan kişi sayısı ise sıfırdır. Erken evrede tespit edilen ve kanser teşhisi konan vatandaşlarımız ikinci basamak bir hastaneye sevki yapılıyor. Bu sayede hemen tedavi başlanılarak, vatandaşımızın tamamen kurtulup, tedavi edilmesini sağlıyoruz” dedi.

OBEZİTE İLE MÜCADELE

KETEM hizmet binası içerisinde aynı zamanda Sağlıklı Yaşam Merkezinin de bulunduğunu ifade eden Mirei, “Bildiğiniz gibi aynı binada Sağlıklı Yaşam Merkezimiz de faaliyettedir ve çağımızın en önemli sorunu olan Obezite ile mücadele konusunda Diyetisyenimiz mesai saatleri içerisinde yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın kadın-erkek, genç-yaşlı tüm ilçe halkımıza danışmanlık hizmeti vermektedir. Şubat ayından itibaren Diyetisyenimize 153 kişi başvurmuş, bunlardan 30´u halen daha kontrollerine devam ediyor ve başvuranların sağlıklı bir şekilde 12-13 kilo verdiği gözlemlenmiştir. Bilimsel veriler çerçevesinde incelendiğinde bu konuda başarılı olduğumuz görünmektedir” diye konuştu.

KETEM´E DAVET

İlçe halkını KETEM´den ücretsiz olarak hizmet almaya davet eden Mirei, “Tüm bu verilerle birlikte özellikle Türkiye´nin en büyük ilçe nüfusuna sahip olan İnegöl´ümüzün kanser taramaları konusunda ücretsiz olarak hizmet veren KETEM merkezimizin imkanlarından daha fazla yararlanması için halkımızdan bu konuda desteklerini bekliyoruz. En önemli sağlık sorunlarının başında gelen kanserin erken teşhisi ve önlenmesi için 39-70 yaş arası kadın hemşerilerimizi yakınlarıyla birlikte KETEM merkezimize davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 17.08.2016 13:20
Anahtar Kelimeler:
InegölHaberE-inegol
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<