banner359

Kara Elmas Sezonu Zamla Açtı

05 Ekim 2017 Perşembe 10:27
Kara Elmas Sezonu Zamla Açtı

Kömürün tonu bu yıl sezona yerli 750 lira, ithal de ise 850 lirayla girdi. İnegöl Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan yaptığı açıklamada, dolardaki yükseliş nedeniyle kömür fiyatlarına bu yıl yüzde 7-8 arasında zam yapıldığını belirtti.

İthal ve yerli kömür fiyatlarının markaya göre 750-850 lira arasında değiştiğini ifade eden İnegöl Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan, “Hakiki Soma Kısrakdere kömürü şuan 750 lira. İthal kömür ise 850 lira. Dolardaki yükseliş nedeniyle kömüre zam yapılmıştı. Bu nedenle sezon yüzde 7-8 arasında bir zamla açıldı. İlerleyen günlerde yine zam gelmesi bekleniyor. Bu nedenle vatandaşlarımıza erken davranmaları konusunda uyarmak istiyoruz. Vatandaşlarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izni olan kömürleri kullansınlar. Her kömür ithal değildir. İçine değişik kömürlerde konuluyor. Fiyatlar düşük gösteriliyor. Kesinlikle o fiyatlara, o kömürler verilmez. Vatandaşlarımıza kaliteli ve markalı kömürleri almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

TARIM KREDİLER BİZE ZARAR VERİYOR

Kaçak kömür konusunda yıllardır mücadele verdiklerini belirten Ziya Turan, “İnegöl Belediyesinin ve ilçe halkımızın kaçak kömür konusunda duyarlı olmasını istiyoruz. İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden yetkili belge ve Katı Yakıt Satış Belgesi olmayanlardan kömür almamalarını istiyoruz. Bu konuda Bursa İl Mahalli Çevre Kurulu kararı var. Ayrıca tüp gaz, çimento, tuğla, kum satışı yapılan yerlerde kömürde satılıyor. Ayrıca bazı marketlerde de kömür satışı yapıldığını görüyoruz. Bursa İl Mahalli Çevre Kurulu kararı gereği buralarda kömür satışının yapılması yasaktır. Bu konuda İnegöl Belediyemizin gereğini yapmasını istiyoruz. Tunçbilek kömürünün kükürt oranı yüksek. Kaçak yollarla İnegöl´ümüze giriyor ve satışı yapılıyor. Hava kirliliğini tehdit eden bir unsurdur. Bu konuda yetkilileri daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri yüzünden köylerimize kömür satamıyoruz. Ne yazık ki, kooperatifin ilaç ve gübre gibi çiftçinin faydasına olacak şeyler satmak yerine kömür ve şeker satmaya başladı. Gemilerle ucuz ucuz ne olduğu belirsiz kömür getiriyorlar. Vatandaşlara ucuz diye satılıyoruz. Ayrıca sadece üyelerimize satıyoruz deniliyor ama herkese satıyorlar. Ucuz olduğu içinde vatandaş bizden almıyor. Bu konuda çok üzgünüz ve mağdur oluyoruz. Bir türlü çözüm bulunamıyor. İlgili yerlere itirazlarımızı da yaptık ama çözüm bulamadık. Tarım kredi kooperatifleri ekmeğimize taş koyuyor” şeklinde konuştu.

DENETİMLER ARTMALI

Sezonun başlamasıyla İnegöl´e kaçak kömür girişinin hızlandığını ifade eden Turan, “Satışı yasak olan Tunçbilek kömürler ilçemize girmeye başladı. Özellikle köylerde satılmaya başlayan Tunçbilek kömür tonu 400 lira olması nedeniyle vatandaşlarda rağbet gösteriyor. Bu kömürün kükürt oranı yüksektir. Hava kirliliği konusuna çözüm bulmaya çalışan yerel yöneticilerimiz öncelikle bu kaçak kömürün ilçemize girişini engellemeliler. Bu konuda daha fazla denetim yapmaları gerekiyor” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
InegölInegölhaberE-inegol
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<