banner359

Kasım Efendi İnegöl'de Anıldı

22 Nisan 2016 Cuma 09:53 2016-04-22 10:02:27
Kasım Efendi İnegöl'de Anıldı
 İnegöl Belediyesi Nisan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında, Araştırmacı-Yazar Abdullah Tataroğlu´nun sunumuyla Kasım Efendi´nin hayatı anlatıldı. Gecede ayrıca şiirlerinin bestelenmiş hali ilk kez izleyenlerle buluştu.
İnegöl Belediyesi Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında önceki akşam Kent Müzesi Salonu´nda “Kasım Efendiyi Anma Programı” tertip edildi. Araştırmacı Yazar Abdullah Tataroğlu, Kasım Efendi´nin hayatından kesitler sunarken, ayrıca şiirlerini de seslendirdi.

Erdinç Çelikkol bestesi olan ve Kasım Efendi´nin şiirlerini yazdığı eserlerden ilk olarak Hüzzam makamındaki ‘Eya Nebiler Sultanı Muhammed Ya Resulallah´ adlı eser koro halinde seslendirildi. Ardından sırasıyla Hicaz makamında ‘Tevbe Kıl Ey Gafil İnsan´, Uşşak makamında ‘Haktan Rahmet Diler İsen´ ve Rast makamındaki ‘Tevbeye Gel Gafil Olma´ adlı eserleri koro seslendirdi. ‘Eya Kadimü Zü´l Kemal´ adlı eseri Bursa´nın yetiştirdiği önemli bestekarlardan Erdinç Çelikkol okudu. Koronun Hüzzam makamındaki ‘Eya Nebiler Sultanı Muhammed Ya Resulallah´ adlı eseri seslendirmesi ile program son buldu.

Programın ardından konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, “İnegöl Belediyesi olarak her alanda çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürürken, kültür-sanat etkinliklerine de ayrı bir özen gösteriyoruz. Belediye olarak her kesimden herkesin seveceği kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlemekteyiz. Her yaş grubunun zevkle bu tür etkinliklere katılması da en büyük hedefimizdir. Bu kapsamda Nisan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında, bu akşam Eğitimci-Yazar Abdullah Tataroğlu´nun Kasım Efendi´nin hayatı, kişiliği ve ilim yolunda kat ettiği merhaleleri konu alacağı sunumuyla, Bestekar Erdinç Çelikkol hocamızın bestelediği Kasım Efendi´nin şiirlerinin İnegöl Belediyesi Tasavvuf Erkekler Topluluğu tarafından seslendirildiği tasavvuf gecesi ile sizlerle birlikteyiz. İnegöl´ü var eden, bizler için önem arz eden Baba Sultan (Geyikli Baba), Turgut Alp, Bay Koca ( Bay Hoca), İshak Paşa ve Kasım Efendi´yi “İnegöl´ün Manevi Mimarları” olarak saymak mümkündür. Bu manevi mimarlardan biri olan İnegöl´de de adını bir camiye veren Kasım Efendi hakkında Bursalı Mehmet Tahir beyin eserinden edinilen kaynak bilgilere göre, Antakyalı İdris´in oğlu Şeyh İlyas´ın oğlu Kasım, fazilet sahibi büyük pir Abdülkadir Geylani´nin torunlarındandır” dedi.

Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bursa vilayeti dâhilindeki İnegöl´de ikamet etmeyi tercih etmiş ve 941´de (M.1535) vefat etmiştir. En önemli eseri tasavvuf ve ahlaka dair otuz iki bölümden oluşan Miladi:1497 tarihinde telif ettiği ‘Cevahür´ül Ahbar´ ismindeki manzumesidir. Bu kıymetli eser, sizlerin de yakından tanıdığı ve bu gecenin de düzenlenmesine önemli katkısı olan Eğitimci –yazar Abdullah Tataroğlu hocamız tarafından tercüme edilerek ilim hayatına sunulmuştur. Bu kıymetli eser şu an İnegöl Belediyesi Kent Müzesi´nde sergilenmektedir. Programda Eğitimci - yazar Abdullah Tataroğlu, Kasım Efendi´nin kültürler ötesi değerlerini kuşaktan kuşağa aktaran, farklı ekolleri tesis eden, biyografilerini, öğretilerini, ekollerini, aynı zamanda hayatını, eserlerini, yetiştirdiği talebelerini ve bu yolda yapmış olduğu çetin mücadeleyi eşsiz bir sunum eşliğinde bizlere aktardı. Kendisine teşekkür ediyorum. Ayrıca Bestekar Erdinç Çelikkol hocamız tarafından bestelenen Kasım Efendi´ye ait şiirlerin İnegöl Belediyesi Tasavvuf Erkekler Topluluğu tarafından dinleyenlere sunuldu. Böyle güzel bir programın gerçekleştirilmesinde katkısı olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum”

Programın sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, bestekar Erdinç Çelikkol´a, Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu´da Araştırmacı-Yazar Abdullah Tataroğlu´na hediye takdim etti.

Son Güncelleme: 22.04.2016 10:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<