banner359

'Kırmızı elmas' hasadı başladı

07 Mayıs 2019 Salı 14:31
'Kırmızı elmas' hasadı başladı

Türkiye’de hasadı uzun süren tek yer olan İnegöl’ün Kurşunlu mahallesinde çilek hasadı başladı. Kurşunlu Mahallesi'nde üretimi yapılan ve 'kırmızı elmas' diye anılan çilekte hasat başladı. Tarlada kilosu 5 liradan satılan Çilek, Türkiye’nin her bölgesinden alıcı buluyor. Üreticinin ‘Kırmızı elmas’ olarak değerlendirdiği çileğin hasadı 7 ay sürecek. Ramazan ayının birinci günü itibariyle hasadına başlanan çilek, çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Kurşunlu Mahallesi'nde yaklaşık 6 bin dönüm alanda üretimi yapılan çileğin hasadı, kış mevsiminin ılık ve yağışsız geçmesi nedeniyle erken başladı. Mahallenin tek geçim kaynağı olan çilek Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

11 YILLIK MAZİ

Kurşunlu mahallesi Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış, “Türkiye’nin çilek üretim merkezlerinden olan Kurşunlu mahallemizde hasadımız başladı. 11 yıl önce çilek üretimine başlanan mahallemizde, üretim her yıl artarak devam ediyor” dedi.

30 BİN TON REKOLTE

Bu sene 6 bin dönümlük alanda üretim yapıldığını aktaran Satılmış, “Dekarından 5-5.5 ton ürün bekleniyor. Bu sene 30 bin ton civarında çilek rekoltesi beklentimiz var” diye konuştu.

6 LİRADAN SATILIYOR

Kurşunlu için çok ciddi bir geçim kaynağı olduğunu söyleyen Satılmış, “Mahallemizde bitmek üzere olan çiftçiliği, çilek sayesinde kurtardık diyebiliriz. Şuan da kilosunu 5-6 TL’den satıyoruz. Maliyetlerimiz arttığı için, geçen yıla baktığımızda kazancımız kısmen de olsa aynı olacak diye düşünüyoruz. İnşallah daha iyi verimler alabiliriz” dedi.

7 AY SÜRÜYOR

Çilek hasadının genellikle Nisan ayında başlayıp Aralık ayına kadar sürdüğünü aktaran Satılmış, “7 ay civarında hasadımız sürüyor. Türkiye’nin bazı illerinde yapılan çilek üretimlerinde 3-4 ay hasat yapılırken, sadece bizim Kurşunlu mahallemizde 7 ay hasat yapılıyor. Avantajımız var. Çileğimizin tadı ve aroması da oldukça güzeldir. Bölgemiz insanları da çilek yetiştirmeye tamamen öğrenmeye başladı. Daha profesyonelce yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<