"KÖPEKLERİ TOPLAYIP BARINAĞA GÖTÜRÜN DİYEN VATANDAŞIMIZI BARINAK ZİYARETİNE DAVET EDİYORUZ"

07 Nisan 2022 Perşembe 12:05 2022-04-07 15:48:23
"KÖPEKLERİ TOPLAYIP BARINAĞA GÖTÜRÜN DİYEN VATANDAŞIMIZI BARINAK ZİYARETİNE DAVET EDİYORUZ"

İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği (İDOHA) Başkanı Nilay Parlar yaptığı açıklamada, Köpekleri toplayıp barınağa götürün diyen vatandaşımızı barınak ziyaretine davet ediyoruz” dedi.
Konu hakkında yazılı açıklama yapan İDOHA Başkanı Nilay Parlar, “Yaşanan olaylar, kamuoyunda yaratılmak istenen algı, yaşam hakkına yapılan saldırıların artması gibi nedenlerle bir takım açıklamalar yapma gereğimiz doğmuştur. Sizlere başlıklar halinde bazı gerçekleri aktarmakta fayda var. Lütfen dikkatli okuyunuz” dedi.
YASAKLI IRK GERÇEKLERİ
Parlar açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Yasa tasarı zamanında mecliste yapılan görüşmelerimiz sonuç vermemiş, katliama davet çıkartan düzenleme yasalaşmış ve bugün yaşanan sıkıntıların başlamasına vesile olmuştur. Nedir sorun? Yasaklı ırk diye tabir edilen köpeklerin sahiplerine, hayvanlarını kısırlaştırma ve çip takarak kaydettirme şartı ile sahiplenme yasağı getirildi. Birçok köpek sahibi, köpeğini barınaklara terk etti. Barınaklara terk edilmeyen birçoğu da dağa, ormana, bayıra salındı. Tüm ülkede mevcut bulunan hiçbir barınak, terkedilen bu cins hayvanların konaklaması için uygun yapıya sahip değil. Dolayısıyla geçtiğimiz günlerde İnegöl’de olduğu gibi tüm ülkede, yaralı, kan içinde, üzgün, hayattan koparılmış, hasta hayvanları görmeye devam edeceğiz. Peki, biz ne demiştik? Sahiplenme yasağını kaldırın, sosyalleşerek eğitilen köpekleri, sahipleri tarafından terk edilmesi halinde başka yuvaya sahiplendirin demiştik. Gelin görün ki, sahiplenme yasağı ile bu hayvanlar ömür boyu hapse mahkûm edildi. Kimi üzüntüden, kimi açlıktan, kimi kavga ederek yaralanarak, can çekişerek hayatını kaybediyor.”
KÖPEKLERİ TOPLAYIP BARINAĞA GÖTÜRÜN DİYEN VATANDAŞIMIZI BARINAK ZİYARETİNE DAVET EDİYORUZ!
“İnegöl Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, adı üzerinde bakım, tedavi ve rehabilite işlemi gerçekleştiren, bu işlemler sonlandıran sonra da almış olduğu hayvanı, yasal olarak aldığı yere bırakması gereken bir kurum. Sizlerin gözünde nasıl canlandırdığını bilmiyoruz ancak köpekleri alıp barınağa götürün diyen herkesi, barınak ziyaretine bekliyoruz. Barınak şartları ne kadar iyi olursa olsun asla ömür boyu kalınabilecek bir yer olması mümkün değildir. Bir düşünün, koşup oynamanın doğanızda var olduğunu, ancak ufacık dar kafeslerde, beton zeminde, 7-8 kişi aynı alanda yaşamak zorunda bırakıldığınızı; yemek verilene kadar beklemek zorunda olduğunuz, yemek verildiğinde aynı koğuştakilerle savaş içine girdiğiniz, dışkınızı temizleyen görevli gelene kadar pislik içinde beklemek zorunda kaldığınız daracık alandasınız. Bu mudur sizler gibi yaşam hakkına sahip olan ancak konuşamadığı için hakkını savunamayan canlara reva gördüğünüz yaşam? Nerde kaldı bizim merhametimiz, vicdanımız? Gidin, bir kere olsun görün, barınaklarda hayvanlar nasıl şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.”
TÜM TÜRKİYE’DE EŞ ZAMANLI BARINAK DENETİMLERİ YAPILDI
“Tüm ülkede, barolar hayvan hakları komisyonlarınca geçtiğimiz günlerde, eş zamanlı barınak ve merkez ziyaretleri gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerden biri de tabi ki İnegöl Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine yapıldı. Ziyaret sonucu komisyon üyelerince düzenlenen raporun tamamını sosyal medya hesaplarımızdan siz kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ancak ilgili raporun can alıcı kısımlarına da yeri gelmişken değinmek isteriz. Bakımevinin fiziki şartlarının yerinde olduğu ancak toplama yapan ekibin yetkisi olmadığı halde anestezik madde kullandığı, dış ekipte en azından ilk müdahale ve anestezik madde kullanma yetkisi olan veteriner ya da teknikeri ile temizlik ve besleme için en az 2 personel istihdam edilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.”
KÜPELİ KÖPEK TOPLANAMAZ
“Bir köpek küpeli ise kısırlaştırılmış ve rehabilite edilmiş demektir. Küpeli köpeklerin toplanmasına izin vermeyin. Hayvanların hiçliğe gitmesine sebep olmayın. Sokaktaki canlar hakkında şikayetçi olmadan önce iyi düşünün.”
ÇARE NEDİR?
“Kısırlaştır- Aşıla-Yaşat. Tek çare budur. Bir kısım vatandaşımızın dilediği gibi hayvanları toplayıp bir yerlere hapsetmek, dağa ormana terk etmek hiçbir zaman çare olmamıştır. Tek çare, yoğun bir şekilde kısırlaştırma yapmaktır. Belediyelerin yasal görevi de, sahipsiz hayvanları kısırlaştırıp aşılayıp bulunduğu ortama geri bırakmaktır. Hayvanlar, özellikle köpekler, bulundukları mekanı sahiplenir, bir sokakta yaşayan köpeği alıp başka yere, dağa, ormana terk ettiğinizde, boş kalan sokak, başka köpeklerce sahiplenilir. Günümüzde bir kısım vatandaşın şikayetleri de toplu halde gezen başı boş köpeklerdir. Zamanında, sağlam bir kısırlaştırma politikası yürütülmüş olsa, her hayvan alındığı yere geri bırakılmış olsaydı, şuan yaşanan sıkıntıların büyük çoğunluğu gerçekleşmeyecekti.  Dağa, ormana, ücra yerlere terk edilen, atılan hayvanlar, yaşam mücadelesi için bir araya gelerek sürüleri oluşturmaya başladı. Bu nedenle özellikle İnegöl Belediyesine çağrımızdır! Hangi hayvanı nereden aldıysanız, kısırlaştırıp o yere bırakın. Geçmişte Yenişehir’e götürülüp bırakılmak istenen ve kamyon arkasına istiflenen 94 köpeğin nefessiz kalarak ölmesi olayının benzerleri yaşanmasın.”
İNEGÖL BELEDİYESİNDEN BEKLENTİMİZ
“Yeni rehabilite merkezi yapılmadan önce, bizler, yapılacak olan binaların çok önemli olmadığını, asıl kıymetli olanın hayvanların refahı için çalışacak personelin nitelik ve nicelik olarak uygun olması gerekliliğini vurguladık. Geldiğimiz noktada, İnegöl Belediyesinin sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar için mevcut bulunan bakımevinin, fiziksel şartlar açısından ülkedeki birçok yerden daha iyi konumda olduğu kuşkusuzdur. Röntgen cihazı bulunan nadir bakımevlerinden birine sahibiz. Ancak personel yok. Personel sayısının azlığını yıllardır dile getiriyoruz, hatta zaman zaman da bu konuda yeterli personel istihdam edilmesi için belediyeye yazılı başvurularımız da oldu. Her defasında sayının yeterli olduğu yanıtını aldık. Ancak personel sayısı yeterli değil. Köpek kafeslerinin temizliğinden, beslemesinden sadece 1 personel sorumlu. Sabah temizliğe başlasa akşama doğru anca bitirebiliyor. Bu sırada hayvanlar dışkı içinde yemek bekliyor. Hangi hayvanın nereden, neden getirildiğini kimse bilmiyor. Siz vatandaş olarak kafesleri gezerken denk geliyorsunuz ve veteriner hekime müdahale etmesi için bildirmek zorunda kalıyorsunuz hasta, kanaması olan hayvanları. Bir hasta olan hayvan, bulunduğu kafesteki herkesi hasta ediyor. Mesaiden sonra, hafta sonları, resmi tatillerde nöbetçi veteriner hekim yok. Hasta, yaralı, kazalı hayvana müdahale yapılmakta geç kalınıyor.  Ardından başlıyor ölümler. Hepsi can taşıyor. Allah’ın yarattığı dilsiz canlara sahip çıkmak boynumuzun borcu. Belediyemizi, bu canlar için daha özenli, dikkatli davranmaya, vatandaşlarımızı da bakımevi gerçekleriyle yüzleşmek için ziyarete davet ediyoruz.”

banner380

Son Güncelleme: 07.04.2022 15:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<