banner359

Meclis toplantısına damga vuran diyalog

07 Aralık 2015 Pazartesi 20:15 2015-12-07 20:32:11
Meclis toplantısına damga vuran diyalog

 İnegöl Belediyesi Meclisi üyeleri 2015 yılında son kez bir araya geldi. Aralık ayı meclis toplantısı saat 14.00´de meclis salonunda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Alinur Aktaş başkanlığında gerçekleştirilen mecliste 46 gündem ve 2 takrir maddesi masaya yatırılarak, karara bağlandı.

Gündemin ilk 10 maddesi ile 1 takrir maddesi oy birliği ile komisyona havale edildi.

Gündemin 26. Maddesinde yer alan imar durumu değişikliği ile alakalı söz alan MHP´li üye Hakan Ergül, “Yangın merdiveni olarak izin isteniyor fakat yangın merdiveni arka bahçeye çıkıyor. Bir yangın olayında çocukları arka bahçeye toplayıp kaçırma şansınız yok. Ön yola bakan ve ya daha elverişli bir yangın merdiveni yapılması amacıyla grup olarak ret kararı veriyoruz.” Dedi.

Söz alan AK Partili Üye Turgay Yel, “Burası şuanda kreş olarak çalışmakta ve binanın zemin katta girişinde arka bahçeye geçiş var. Bu geçişle zemin katta yangın olmadığı sürece kaçışı kolaylaştırmayı düşündük. Arka bahçeye geçildiği zaman diğer bahçelerden de çıkma şansı olduğu için böyle uygun gördük.” dedi

KIYAMET BURADA MI KOPACAK?

Yangının zeminde çıkması olasılığının sorulması üzerine Yel, “Temel´in dediği gibi; ‘Kıyamet burada mı kopacak?´” cevabı verdi.

Gündemin 27. Maddesinde yer alan Bursa-Ankara Karayolu Cerrah Kavşağı kapatılması konusu masaya yatırıldı.

ÜSTGEÇİT YAPILACAK

Konuyla alakalı bilgilendirme yapan Başkan Aktaş, “Bu basına da yansıyan bir konu. Yaklaşık 2 yıl önce bir sinyalizasyon çalışması da yapılmıştı. Yenice Köprülü Kavşağı´ndan sonra kesintisiz ulaşım kapsamında bu tip yollar kapatılıyor. Nihayetinde bu konu meclisimize daha önce gelmişti lakin bununla alakalı biz komisyonda değerlendireceğimizi söyledik. Yaklaşık 10 gün önce burası Valilik emri ile kapatıldı. Ben de 3 akşam önce Vali beyle konuyu detaylı şekilde görüştüm. Şuan itibariyle burayla alakalı hala 30 saniyelik yaya sinyalizasyonunu devam ettiriyoruz. Üstgeçitle alakalı ihale sürecinde 3 ay gibi bir süre verildi. Bir aksama olmazsa 3 ay içerisinde yaya geçidini yapıp otomatikman sinyalizasyonu kaldıracağız. Araçlarla alakalı ya OSB kavşağı ya da Yenice Köprülü Kavşağı kullanılarak konu hallolacak dedi. Valilik neden böyle bir uygulamaya gitti bilmiyorum. Yol Karayolları Bölge Müdürlüğüne ait bir yol ve burayla alakalı kararı veren Karayolları ve üst makamı olan Valiliktir. Burada kesintisiz bir ulaşım yapılması için gereken de bu. Orada bizimle irtibata geçenler oldu. Konutların tamamına yakını işe giden eşler ve okula giden çocukların karşıya geçişleriyle alakalı. Sanayicilerin kaygısı ise araçla 300-500 metre dolaşmak zorunda kalmalarıydı. Bu noktada araçla alakalı burada köprülü kavşak yapılması asla söz konusu değil. Burada kısa vadede yaya üstgeçidi ile uzun vadede de yaya altgeçidi ile problem ortadan kalkacak.” Dedi.

CERRAH VERİMLİ ARAZİLERİ İMARA AÇTILAR

Başkan Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Geçmişte hizmet etmiş arkadaşlarımızın hepsine teşekkür ediyorum ama 1. Sınıf tarım arazilerinin çatır çatır imara açılıp hangi partiden olursa olsun sanayi alanı ve ticaret alanı, konut alanına çevrilmesi benim kabullenemediğim bir konu. Mevcut durumda orada yaşayan insanları İnegöl Belediyesi olarak bizzat işin içine girip sanayi ile iç içe girmiş konutu ayırabilmek için çevreyolu yapıyoruz. Bunu kendimize dert ettik. Takdir edersiniz ki burada asla duygusal bakmayarak sağlıklı bir kanaate varmalıyız.”.

YENİCE KAVŞAĞINDA DÜZENLEME YAPILMALI

Söz alan MHP´li üye Hakan Ergül ise “Cerrah´ta tarım arazileri açılmış ama İnegöl de çok ak değil. Bizim metal sanayiyi düşünün, Kozluca yolunu düşünün, bunlar da tarım arazileri. İnegöl´ün tamamında tarım arazileri konut ve sanayi alanlarına açılmış. Bunu Cerrah´la kısıtlamak yanlış. Daha önce Yenice Kavşağı´nın hatalı yapıldığını ve düzeltilmesi gerektiğini gündeme getirmiştik. Bugün yine önümüze geldi. Kalburt´taki kavşağın kapatılmasının sanayideki birçok işadamına etkisi var. O bölgede yaşayan insanlara etkisi var. Yenice Kavşağı daha düzgün hale getirilip tırların dönüşünü yapabileceği hal alırsa bu kadar sanayici bağırmaz. Büyük firmalar da var. Tırlar Yenice Kavşağı´na çıktığı zaman nasıl dönüş yapacak. Karayolları kesintisiz trafik istiyor ama bazı şeyleri de düşünmemiz lazım. Oradaki insanların bisikleti, motoru var. İsmail Başkanın babası burada trafik kazasında vefat etti ve burada kazaların olacağını düşünüyorum. Yenice kavşağı düzeltilip bu kavşak kapansaydı düzelttikten sonra kapansaydı bu sıkıntı olmazdı. Buradaki en büyük sıkıntı şuydu; karayolları veya valilik 1 hafta daha bekleseydi konu gündemimizdeydi. 2 gün sonra emrivaki bir şekilde nasıl olsa bu karar meclisten çıkacak diye bir tavır ortaya konuldu. Meclisin iradesi göz ardı edilmiş oldu. İşleyiş açısından yanlış bir olay. Keşke meclis kararından sonra yolun kapatılması gündeme gelseydi. Tırların veya sanayicilerin burada bir şekilde ileriye gidip dönebilirler ama orada yaşayan insanlar için işlere gidişlerde yan yol açılması lazım. OSB kavşağına kadar bir yan yol olup oradan sanayiye geçmeleri lazım. Alt yoldan öyle bir çözüm bulunabilir. Bu anlamda karayollarını sıkıştırıp bir an önce bu işlerin yapılmasını gündeme getirmek lazım.” İfadelerini kullandı.

İNEGÖL OLARAK ÇOK AKIZ

Cevap veren Başkan Alinur Aktaş ise, “Yenice köprülü kavşağının yetersizliği ile alakalı Karayolları Bölge Müdürlüğü gündeme alarak revizyon yapacaklar. Bu da program kapsamında. Vali bey de bunu söyledi. Nihayetinde yan yollar ile alakalı konu da zaman içerisinde gerçekleşecek. Bu yan yolları yaparken beraberinde de belirli açmaları da yapmamız lazım. Beraberinde karayollarının buradaki yan yolları yaparken köprüleri de genişletmesi gerekiyor. Bunlar yer ve zamanı geldiğinde yapılacak çalışmalardır. Zamanla hepsi olacak. Ben de aynı kaygıları karşı tarafa ilettim. Şuana kadar gelinen noktada oluşan bir süreç var. Bundan sonra şu uygulamayla öncelikle kısa vadede hemen yaya üst geçidinin yapılmasıyla beraberinde köprülü kavşağının revize edilmesi konusuyla alakalı geçen süreç var. Uzmanlar bu işi kıyaslayarak eldeki kaza haberlerine bakıyorlar. Oradan insanlar gelip geçiyorlar. Ben de orayı kullanıyordum ama nihayetinde hiç birimiz eldeki kaza verilerini bilmiyoruz. Amacımız kimseyi karalamak değil. İnegöl olarak çok akız. Kozluca yolunu ele almak farklı, Cerrah´ı ele almak çok farklı. Sapla samanı karıştırmayalım. Amacım son belediye başkanını karalamak değil. Amacımız burada yapılan uygulama ile alakalı küçük belde belediyelerinin sırf belediyeleri yaşatmak adına küçük küçük sanayiler oluşturma mantığını vurgulamak istedim. Amacımız kimseyi karalamak değildir.” Diye konuştu.

BELEDİYEDEN SATIŞ

Gündemin 33. Maddesinde yer alan, belediyeye ait bazı yerlerin satışı için Belediye Başkanı Alinur Aktaş´a yetki verilmesi konusu görüşüldü.

Başkan Aktaş, İnegöl Belediyesine ait olan 9 tane arsanın Sani Konukoğlu Konferans Salonu´nda açık artırma ile satışa çıkacağını, 1 adet alan ise değeri 1,7 milyon TL´nin üzerinde olmasından dolayı kapalı zarf usulü ile Encümen kararı sonrası satışa sunulacağını kaydetti.

MUHAMMEN BEDELİ; 2 MİLYON LİRA

Akhisar mahallesinde 242,79 metrekare ve 276,00 metrekarelik iki alan, Alanyurt´ta 122,70 Metrekare ile 171,70 Metrekarelik iki alan, Kemalpaşa mahallesinde 104,00 ve 189,24 metrekarelik iki alan, Osmaniye mahallesinde bulunan 250,94 metrekarelik alan, Hamzabey mahallesinde 4.624,52 metrekarelik alan, Mahmudiye mahallesinde 200 metrekarelik 9 ayrı alan 1 milyon 897 bin 241 TL´lik muhammen bedelle satışa sunulacak.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü maddelerinin görüşülmesinin ardından Emlak ve İstimlak Müdürlüğüne havale edilecek olan maddeler gündeme geldi. İnegöl Gümrük Müdürlüğüne hisse tahsisi, kamulaştırma, hisse kamulaştırma, kamulaştırma programı ve hisse satışlarına yetki verilmesi konuları meclis tarafından görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

BÜTÇEDE SÜRPRİZ ARTIŞ

İnegöl Belediyesi´nin 2015 tahmini bütçesi 98 milyon TL olarak belirlenmişti. Belediye gelirlerinin 22 milyon TL fazla vermesi ile bütçe 120 milyon TL olarak gerçekleşti. 22 milyon TL´lik fazlalık müdürlüklere ek ödenekle dağıtıldı.

BU BİZİM TAHMİNİMİZ
Enver Aybey´in tahmini bütçenin neden dengeli şekilde ayarlanmadığı konusunda itirazına yanıt veren AK Partili Üye Berat Ertopuz, “Bir tahmini bütçe yaptık. Önümüzdeki yılın bütçesini de tahmini yaptık. Bu bütçenin tutmaması gelir-gider dengesizliği değil. Giderimiz kadar gelirimiz olan bir bütçe. İddia ediyorum Türkiye´de bütçe tutturması açısından ilk 10´a girecek bir bütçemiz var. Geçen yılki bütçe tutturma oranımız yüzde 8´di. Biz bu bütçeyi 2014 Kasım ayında yaptık. Büyükşehir´e bağlanacağımız belliydi ama 91 köy ve 4 beldenin harcamaları belli değildi. Çevre temizliği, Park Bahçeler ve alacağımız ekipmanlarla alakalı bir giderimiz oldu. Ama devlet bize topladığı vergilerden pay gönderiyor. Bu bizim tahminimiz. Burada bir anormallik yok. Gelirimiz artmış. Memurlar bile 2016´da bu kadar para cebime girecek diyemezler.” Dedi.

KİRA BEDELLERİNE METREKARE AYARI

Gündemin 43. Madessinde yer alan Belediyeye ait dükkanların kira bedelleri de belirlendi.

Belediye ait dükkanların gelir tarifesi ve kira bedelleri ile ilgili yapılan çalışma hakkında bilgiler veren AK partili Üye Ahmet Kara, “Kira tespit komisyonu çalışmalarını gerçekleştirdi. Belediyenin kiralarının olduğu yerleri tespit etti. Tespitin ardından metrekare ölçülerini yaptık. Kiraların ihale ile alınanları ve periyodik olarak artırılanları tespit etik. Beldelerdeki kiralık yerleri inceledik, bilgi aldık. Önümüze epey veriler çıktı. Belediyenin aynı yerde bulunan dükkanları arasında çok büyük kira farklılıkları vardı. Belediyenin dükkânlarının olduğu emsal yerlerdeki işyerlerinin kira bedellerini tespit ettik. Vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde kira artışı çalışması yaptık. Aynı sıradaki işyeri 28 metrekarede 127 TL´ye duruyor, başka bir vatandaş yine aynı orandaki dükkânda 110 TL´ye oturuyor. Bunu aynı seviyeye çekmek istedik. Kiraları metrekare hesabına çektik. Böylelikle dengelemiş olduk. Fahiş bir artış yapılmadı, kiraları düşenler bile oldu. 600 küsur yerimiz var. Tek tek elden geçirdik. Bazıları ihale karşılığı alınmış, onlara elleyemedik. Elimizden geldiği kadar adil olmaya, fazla artırım yapmadan hatta bazı yerlerde düşürerek, beldelerde ise hiç dokunmayarak uygulamalar yaptık. Detaylı bir çalışma yapılarak Bütçe Plan Komisyonumuza sunuldu” dedi.

Verilen bilgilerin ardından meclise sunulan madde oy birliği ile kabul edildi.

 

Son olarak ise başarılı sporcuların ödüllendirilmesi, spor okulları eğitmen ücretleri ve kültür sanat faaliyetleri kapsamında açılacak olan kursların ücretleri hususları masaya yatırıldı. Görüşülen maddeler oy birliği ile kabul edildi.

Son Güncelleme: 07.12.2015 20:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<