Mer-Pa Bilirkişi Raporu Açıklandı

.

10 Mart 2015 Salı 17:59 2015-03-10 18:20:54
Mer-Pa Bilirkişi Raporu Açıklandı

 Belediye Encümen Salonunda Belediye Başkan Vekili Turgay Yel, Başkan Yardımcıları Adil Kansu, Alper Taban, Sabri Günaydın, Eşref Yiğit ve Encümen Üyeleriyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehir olarak 31 Aralık 2014 akşamı Mer-pa’nın çökmesi ile büyük bir acı yaşadıklarını ifade ederek, “Tabi en büyük tesellimiz herhangi bir can kaybının olmamasıydı. Bu arada gerekli tespitler, alışmalar yapıldı. Yer çok kısa bir süre zarfında İnegöl Belediyesi tarafından temizlendi. Ve Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz projede, inşallah yakın bir zamanda inşaatına başlıyoruz. Tabi bu konu ile ilgi arkasından çok şeyler konuşuldu. İhmaller konuşuldu. Ve beraberinde de o günlerde aşırı yağan kar yağışı değerlendirildi. Takdir edersiniz ki bu hukuki bir konuydu. Yaptırımların ortaya konulması gerekiyordu ve biz bu konuda gerekli müracaatımızı yaptık. Ve 1. Asliye Hukuk Mahkemesinden de bu iş ile ilgili 4 bilirkişi atandı. 2 İnşaat mühendisi, makine mühendisi ve elektrik mühendisi olmak üzere arkadaşlarımızın yaptığı incelemeler neticesinde 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporunu sizinle paylaşmak istiyorum. Çünkü özellikle son günlerde basın mensubu arkadaşlarımız tarafından, kamuoyu tarafından konunun merak edildiği için ben özellikle detaylı biçimde bilirkişi raporundan sizlere bahsetmek istiyorum. Yapılan keşif sonucu mahkeme heyetince istenen kapalı alanın çökmesi sonucu meydana gelen zararın ve miktarın belirlenmesi ve çatının kısmi çökmesi sebebinin tarafımızdan belirlenmesi. İnegöl Belediyesinin yaptırmış olduğu Perşembe Pazar yeri ile ilgili inceledik ve zararını tespit ettik” dedi.

banner380
ANA SEBEP AŞIRI YÜK

Aktaş, “Ana sebepler; Meteoroloji Müdürlüğünden alınan verilere göre çökmenin meydana gelmesinde toplam 93.8 kilo / m2 kar yağışı tespit edilmiştir. Çatının makas noktalarında rüzgârın kar biriktirmesi nedeni ile sistem aşırı güç altında göçmüştür. Tali sebepler; binanın termal etkenlerden dolay taşıyıcı sistemin bileşimlerinde oluşan ardışık zorlamalar. Kar yükü hesabı TSE 498 yönetmeliğine göre, kaynak ve montaj yönteminde ise TSE 1090 yönetmeliğine göre yapılır. Ancak kolon teşkilini yapma, kolonların kaynaklarının birleşim noktalarında metot kaynakla devam etmemesi gerekir. Ayrıca kaynaklarda plastik deformasyon görülmüştür. Bahsi geçen binanın keşif noktasında farklılıklar görülmüştür. Fakat bu farklılıklar binanın göçmesi için bir tesir arz etmemektedir” diye konuştu.

3,5 MİLYON LİRA ZARAR

Başkan Aktaş, “Dolayısıyla yaklaşık 3.5 milyon TL’lik bir hasarın söz konusu olduğu ve bizim tarafımızdan da İl Afat’a gerekli yazıların yazılıp, işin takibatının yapıldığını, Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığına konuyu bildirdik. Bursa Valimiz de konuyu takip ediyor. 3 Milyon 645.078 liralık bir müracaatta bulunduk bununla alakalı. Dolayısıyla bilirkişi raporundan da anlaşılacağı üzere, beklenilenin çok çok üzerinde kar yağışının olması nedeni ile olayın hâsıl olduğu, belki ufak tefek yapımla alakalı değişiklikler vardır. Bunun binanın göçmesi için bir tesir arz etmediği, bilirkişi raporunda belirtilmiştir. Nihai kararı mahkeme sonuçlandıracaktır” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 10.03.2015 18:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<