banner359

Meyvecilere Kırağı Darbesi

23 Mart 2016 Çarşamba 11:54 2016-03-23 11:56:28
Meyvecilere Kırağı Darbesi

 İnegöl´de kırağı ve don meyve üreticilerini perişan etti. Havaların ılık gitmesi ile erken çiçek açan erik, kiraz ve şeftali ağaçlarında zarar oluştu.

Gece saatlerinde yüksek kesimlerde etkili olan aşırı soğuk nedeniyle, koruyucu sistemler bile dondu.

İnegöl´ün meyvecilik merkezleri Edebey, Hocaköy, Boğazköy, Deydinler, Cerrah, Ortaköy, Hamamlı ve İsaören´de geçtiğimiz hafta yaşanan kırağı nedeniyle şeftali, armut ve erikte yüzde 100´lere varan zarar meydana geldi.

BANKALARA, KOOPERATİFLERE BORÇLARI OLAN ÇİFTÇİLERİMİZ VAR

Meyve ağaçlarının sıcak havaya aldanmasıyla çiçek açmaya başlaması meyvecilere yaramadı. Geçtiğimiz hafta bir anda düşen hava sıcaklıkları çiçek açan meyveleri vurdu. Kırağı nedeniyle meyvelerde yüzde 70´lere varan zararlar meydana geldiğini belirten İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı, Edebey Mahallesi Muhtarı Resul Kayman, “Kış ayının az ve ara ara lodosların olması nedeniyle meyve ağaçlarında erken uyanma oldu. Şeftali ve erkenci armutlar zamanından erken uyandı. Erken uyanınca 5-6 gün önce meydana gelen kırağıda meyvelerde yüzde 70 gibi bir hasara neden oldu. Şeftali de taş çekirdekler dediğimizde bu belki yüzde 100´e dayanabilecek. Bu kuldan değil, Allah´tan gelen bir şey. Edebey Mahallesi olarak rızkımızı meyveden temin ediyoruz. Çiftçilerimiz 7-8 senedir dolu, kırağı ve afetle uğraşıyor. Köylü zaten krediyle, veresiyeyle yaşıyor. Ama ne yapacağız, Allah´tan gelen bir şey. Yetkililerin bu konuya duyarlı olmalarını istiyoruz. Bankalara, kooperatiflere borçları olan çiftçilerimiz var. Bu borçların ertelenmesi konusunda isteklerimiz var” dedi.

8 MAHALLE KIRAĞIDAN ZARAR GÖRDÜ

Kırağı olayının sadece Edebey´de yaşanmadığını ifade eden Kayman, “Hocaköy, Boğazköy, Deydinler, Cerrah, Ortaköy, Hamamlı ve İsaören´de de yaşandı. Boğazköy´de ise şeftali ve erikte yüzde 100 zarar olduğu düşünülüyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN HALİ GİT GİDE KÖTÜYE GİDİYOR

Edebey mahallesinde meyve üreticiliği yapan Vural Sert ise, “Geçtiğimiz hafta Uludağ´a kar yağdığı için bizim bu ovaya kırağı yağdı. Meyvelerimiz çiçeklenme dönemindeydi. Yüzde 25-30´u çiçeklerin açıktı. Kırağı nedeniyle tamamı yandı. Çiftçinin hali git gide kötüye gidiyor. Ne yapacağımızı bizde bilemiyoruz. Yetkilerin bize bu konuda yardım etmesi lazım” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 23.03.2016 11:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<