banner359

Miniklere diş sağlığı dersi

09 Aralık 2015 Çarşamba 19:22 2015-12-09 19:27:57
Miniklere diş sağlığı dersi

 İnegöl´ün ilk ve tek Ortodonti Uzmanı olan Nazlı Hasanoğlu Nalcı ve eşi Protetik Diş Tedavi Uzmanı Mehmet Serdar Nalcı işbirliği ile Cumhuriyet İlk okulu öğrencilerine yönelik Ağız ve Diş Sağlığı konulu seminer düzenlendi. Seminerin ardından anasınıfının minik öğrencilerini ağız ve diş sağlığı taraması yapan Nalcı çifti, öğrencilere diş macunu ve fırça hediye ettiler.

GAZLI İÇECEKLERDEN UZAK DURUN!
Saat 10.00´da Cumhuriyet İlk okulu 1 ve 2. Sınıf öğrencilerine ‘Ağız ve Diş Sağlığı´ konusunda bilgiler veren Protetik Diş Tedavi Uzmanı Mehmet Serdar Nalcı, "Gazlı içeceklerde bulunan asit ve şeker, diş minelerini zedelemektedir. Oluşan diş çürükleri sinirlere, diş köküne veya dişin alt kısmında bulunan bölgeye ulaştığı zaman, dişözü dokusunun ölümüne sebep olabilmekle beraber hemen tedavi edilmediği takdirde diş ve diş eti apsesine yol açmaktadır" dedi.

PEYNİR FAYDALI

Ağız ve diş sağlığı için, en tehlikeli gıdanın karamelli çikolata ve kola olduğunu ifade eden Nalcı, "Bu gıdaların tüketilmesinin ardından mutlaka dişlerin fırçalanmasını tavsiye ederim. Şeker, yenildikten sonra dişlerin temizlenmesini gerektiren bir maddedir. Şekerli ve yapışkan gıdalar dişlere yapışarak, boşlukları doldurarak bakteri üremesine ortam oluşturmaktadır. Çürüğe karşı dirençli dişlerin oluşumu için, bireylerin dengeli beslenmesi gerekmektedir. Diş çürüğüne neden olan, plak asitlerini oluşturan nişastalı veya şekerli gıdaları kısıtlayan dengeli bir beslenme biçimini benimsemeliyiz. Tüm vitamin ve mineral çeşitlerine ek olarak, çocukların beslenmesi için çok miktarda kalsiyum, fosfor ve uygun seviyelerde florür içermelidir. Florür, çocukların diş çürüğüne karşı en büyük koruyucusu iken, sık sık abur cubur yenilmesi ise, en büyük düşmanı olmaktadır. Kalsiyum diş sağlığımız için en faydalı maddelerden. Kalsiyumun kemik sağlığımıza ne kadar faydalı olduğunu siz de biliyorsunuz. Peynir diş sağlığını korumaya yardımcı. Diş sağlığımız için faydalı besinlerden bir diğeri de peynirdir. (Süt ve süt ürünlerinin zaten diş sağlığı için birçok yönden faydası var.) Peynir sayesinde dişimizdeki minerallerin azalması önlenmiş olmakta ve böylece diş minesi zayıflamadan, diş çürüklerinden korunmuş olmaktayız. Aynı zamanda peynir dişimizde bulunan plakların içindeki asitlerin etkisini de azaltmaktadır" diye konuştu.

YATMADAN ÖNCE İKİ KEZ FIRÇALAYIN

Doğru ve düzgün diş fırçalama için temizleme gücü yüksek kaliteli bir diş fırçasının tercih edilmesi gerektiğine işaret eden Nalcı, "Diş macunu diş fırçasının kıllarının boyu kadar değil, leblebi tanesini geçmeyecek kadar konulmalıdır. Dişler günde en az 2 kez sabah ve akşam fırçalanmalıdır. En önemli fırçalama vakti gece yatmadan önce yapılması önerilen fırçalamadır. Diş fırçası diş ile dişetinin birleştiği noktayı ortalayacak şekilde dişetinden dişe bakacak şekilde 45 derecelik açı ile yerleştirilmelidir. Diş fırçalama işlemi ortalama 3 dakika sürmelidir. Eksik fırçalama yetersiz temizliğe neden olabilmektedir. Diş fırçalarken ileri geri hareketler yerine üst çenede yukarıdan aşağıya, alt çenede aşağıdan yukarı fırçalama yapılmalıdır. Diş fırçalarken dişlere fazla bastırmadan dişler fırçalanmalıdır. Özellikle daha iyi temizlendiği düşüncesi ile fazla bastırarak ileri geri diş fırçalayanlarda uzun yıllar sonra derin diş aşınmaları (abrazyon) görülmektedir. Dişler fırçalanırken dişlerin iç (dil ve damak tarafı) ve çiğneyici yüzeyleri de güzelce fırçalanmalıdır. Dişler fırçalandıktan sonra aynaya bakarak yemek artıkları kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir. Eğer yemek artığı kalmış ise tekrar fırçalanmalıdır. Özellikle alt dişlerin arka kısımları ile üst çene damak tarafına dikkat edilmelidir. Hangi diş macununu kullanırsanız kullanın yada hangi ağız gargarasını kullanırsanız kullanın, dişlerinizi  eğer az fırçalarsanız, dişleriniz çürür veya dişeti hastalıkları oluşur. 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerine gitmeniz, hem koruyucu diş hekimliği uygulamaları sayesinde sağlıklı dişlere kavuşmasını, hem de eğer ağzında bir sorun başlamışsa zamanında ve çok daha basit yöntemlerle tedavi etmemizi sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Seminere katılan tüm miniklerin Ortodonti Uzmanı olan Nazlı Hasanoğlu Nalcı ve eşi Protetik Diş Tedavi Uzmanı Mehmet Serdar Nalcı tarafından ağız ve diş taraması yapıldı. Anasınıfı öğrencileri ile ilgilenen Nalcı çifti, Miniklere ayrıca diş macunu ve diş fırçası hediye ettiler.

Son Güncelleme: 09.12.2015 19:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<