banner359

“Mobilyada KDV indirimi sabitlenmelidir”

28 Ağustos 2017 Pazartesi 19:31 2017-08-29 11:25:08
“Mobilyada KDV indirimi sabitlenmelidir”

Mobilyacılar, Beyaz eşya ve Mobilya sektöründe Eylül ayı sonuna kadar uygulanacak olan KDV indiriminin, daimi olması istiyor. KDV’nin 18’den 8 indirilerek 6 aydan bu yana uygulanmasıyla Mobilya sektöründeki satış oranları yüzde 30’un üzerine çıkarken, mobilyacılar KDV indiriminin yasalaşmasını istiyorlar.
Mobilya Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, KDV indirimi ile satışların yüzde 30 ila 40 oranında arttığını, uygulamanın daimi şekilde sürdürülmesini istedi.
KATMA DEĞER YÜKSELDİ
3 Şubat’tan bu yana KDV indirimi yaşayan mobilya sektörü, iç pazarda çok ciddi anlamda hem istihdamda hem de iş anlamında olumlu aşama kaydettiğini aktaran Mobilya Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “15-20 bin civarında ek istihdam sağlandı. Zaten dolaylı olarak 500 bin kişi istihdam eden bir sektörüz. Sayın Cumhurbaşkanımız 2008-2009 yılında ekonomik krizin teğet geçeceğini söylemişti. Orada belli sektörlere değinmişti. Onlardan bir tanesi de mobilyaydı. Mobilya sektörü gerçekten o dönemde dünya pazarında yükselerek çıktı. Son 15 yılda mobilya sektörü hem katma değerini yükseltti, hem de dünya pazarından pay aldı. Hem nicelikten hem de nitelikten çıkış sağladı. 2016 yılında hain FETÖ darbe girişiminden sonra mobilya iç pazarında bir durgunluk yaşadı. Mobilya sektörü ihracata yönelik büyümesini sürdürüyorsa da bir katma değer düşüklüğü yaşadı. Ama Başbakanımız ve hükümetimizden bir talebimiz olmuştu, bunun KDV ile düzeltilebileceğini belirttik. 2010 yılında bunun faydasını gördük. 2010 yılında hem ticaret arttı, katma değer yükseldi hem de sektörün kayıt içine girmesi sağlandı.” dedi.
KDV İNDİRİMİ SABİT KALMALI
Haksız rekabetin önüne geçildiğinin altını çizen Güleç, “Baktığımızda 2003 yılı Şubat ayından beri yaptığımız uygulamada gördük ki; Bankacılık Üst Kurulu’nun verdiği rapora göre mobilya sektörünün banka kartıyla satışının oranı 6,5 arttı. 6,5 artması demek mobilya sektörünün daha fazla kayıt altına geldiğini gösterir. Bazı girdilerimiz 8’le devam ediyor, 18 ile çıkıyor. Bunun haklı bir talep olduğunu görüyoruz. Sayın Maliye Bakanımıza da illettik. KDV indiriminin olduğu zaman gördük ki mobilya sektörü satışlarını yüzde 30 arttırdı, istihdama katkı sağladı, ihracatın önü açıldı. Tekstil sektörü gibi kalıcı olmasını talep ediyoruz. KDV’nin Türkiye’deki imalat sektörü için maliyet unsuru haline geldiğini ve uluslararası rekabeti zorladığını görüyoruz. Bu KDV uygulamasının üreticiyi zor durumda bırakıyor. Maliye Bakanlığımız yeni bir düzenleme yapıyor. Bakanlığımız çok geniş bir perspektifte bakıyor ve bu kademenin gerçekten üretici ve tüccarlar için nasıl bir yük haline geldiğinin de farkında. Bunun kalıcı olarak 8’de devam etmesini talep ettik. 8’le devam etmesi ne demektir? Mobilya ihracat hedefimizi yakalamamıza sebep olacaktır. 2023 yılındaki 10 milyar dolar hedefimizi yakalamamız için altyapı oluşturacak, firmalarımız daha fazla kayıt altına girecek. Firmalarımız, maliyet haline gelen KDV’yi biraz daha omuzlarından atarak teknolojiye ve tasarıma daha fazla yönelecek. Finansa yönelecekler. Finans çok daha pahalı bir sektör. KDV yük olunca finansı da etkiliyor. Sayın Bakanlığımızdan talebimiz KDV’nin yüzde 8 olarak kalıcı olmasıdır. Kayıt dışılar azalıyor. Bu banka kartı kullanımlarına da yansıyor. Yüzde 30 gibi bir satış artışı yaşadık. Referandum ve Ramazan vardı ve buna rağmen yaşanan yüzde 30’luk artış kayıt dışının azaldığının da göstergesidir. Yaklaşan Kurban Bayramının ülkemize huzur, hayır ve bereket getirmesini temenni ediyoruz. İslam dünyası için dirilişe sebep olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
KDV İNDİRİMİ YAŞALAŞMALI
İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdağ ise, “Mobilya sektöründe KDV oranlarının 18’den 8’e indirilmesi uygulaması mobilya sektörüne olumlu katkı sağladı. KDV indiriminin sektöre bir canlılık kazandırdığı rakamlardan da ortadadır. KDV indiriminin net bir şekilde karar verilip devam etmesinden yanayız. Piyasada oldukça iyi bir canlılık oldu. 30 Eylül’den itibaren yüzde 8 KDV oranının kanunlaşması gerekiyor. Devlet büyüklerimiz bu konuda gereğini yapacaktır. Mobilyacılarımızın taleplerini alıyorlar. KDV indirimi uygulamasıyla satışlarını artıran mobilyacılarımız ülkemizin büyümesine destek verecektir.” Dedi.

Son Güncelleme: 29.08.2017 11:25
Anahtar Kelimeler:
MobilyaKdvYüzde 8
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<