banner359

Mücadele 2 Yıl Sürebilir

27 Eylül 2019 Cuma 16:11
Mücadele 2 Yıl Sürebilir

İnegöl’de ilk etapta 50 hektarlık alanda kayın ormanlarını istila eden tırtıllar ile ilgili yapılan mücadeleyle ilgili bilgi veren Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, “Popülasyondaki artıştan dolayı da ağaçlar dışarıdan kurumuş gibi görünüyor. Bu tırtılın ağaçları yok etmek, kurutmak gibi bir durumu yok. Ancak biz yine de bununla ilgili bir çalışma başlattık. Yaprakların üzerini kaplayan basilüs bakterileriyle ilk olumlu neticelerini aldık. Hem havadan hem de karadan bunu yaptık. İlk olumlu neticesini de aldık” dedi.

AĞAÇLAR SEYRELTİLECEK

Mücadele kapsamında ilk etapta ormanda sık olan ağaçlar seyreltilecek. Kışı toprakta geçirecek kayın tırtıl pupaları toplanacak. Etkilenen alanın yoğunluk haritası hazırlanacak ve buna göre Kayın Tırtılının yırtıcısı üretilerek bölgeye salınacak. Ayrıca yaz aylarında çevreye zararsız Bacillus bakterisi uygulaması yapılmaya devam edilecek. Ekipler tarafından yapılan incelemede, geçen yıl ilk yapılan bakteri uygulaması kayın tırtılı zararlısı üzerinde etkili olduğu ve olumlu sonuçlar alındığı gözlemlendi. Kayın Tırtılı Kayın ağaçlarını öldürmeyen ancak yoğun yaprak yemesi nedeniyle ağacın gelişimini geri bırakan bir kelebek olduğu ve başlatılan mücadelede başarılı olunacağı ifade edildi.

Kızılkuyruklu kayın tırtıllarının ilk defa geçen sene 50 hektarlık bir alanda görüldüğünü ifade eden Yalçın Akın, “Doğada yaşayan bir canlı. Yeni üreyen bir hayvan değil. Kayın ormanlarında kayın yapraklarını yiyerek besleniyor. Popülasyondaki artıştan dolayı da ağaçlar dışarıdan kurumuş gibi görünüyor. Bu tırtılın ağaçları yok etmek, kurutmak gibi bir durumu yok. Ancak biz yine de bununla ilgili bir çalışma başlattık. Yaprakların üzerini kaplayan basilüs bakterileriyle ilk olumlu neticelerini aldık. Hem havadan hem de karadan bunu yaptık. İlk olumlu neticesini de aldık. Tırtıllarda belirli azalma görüldü. Ancak bunlarla mücadele bir süreçtir. Hemen 6 ayda veya 1 yılda sonuç alınabilecek bir durum değildir. Belki 2 yıllık bir mücadele yapmamız gerekiyor” dedi. Popülasyonu azaltmaya yönelik ağaçların seyreltilmesi, o bölgenin karantina altına alınmasıyla ilgili çalışmaya başlandığını belirten Akın, “Kızılkuyruklu kayın tırtılının parazoidini yetiştirmeye karar aldık. Ayrıca bu tırtılların kışın toprağın altında uyurken toplanması yönünde çalışmamızı da başlattık. İnşallah seneye daha da azaldığını görmüş olacağız. Bu 250 hektarlık alanda dengeleyeceğiz. Endişelenecek bir durum yok” diye konuştu. Bu tırtılların kayın ağacının kalitesini veya odunun bozacak bir özelliği olmadığını belirten Akın, “Bu canlı doğada yaşayan bir kelebek, kayının yaprağını yiyor. Buradaki sıkıntı aşırı popülasyon ve aşırı tüketime bulundukları için böyle bir görüntü ortaya çıkıyor. Çok fazla üremesinin sebebi ise o bölgedeki lokal iklim değişikliğinden kaynaklıdır. Bununla ilgili gerekli çalışmaları başlattık. Önümüzdeki sene daha fazla alana yayılmadan popülasyonu azaltacağız. Bu tırtılları da tamamen yok etme gibi bir durumumuz da yok” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<