banner359

Muhtarlar Günü Törenle Kutlandı

19 Ekim 2019 Cumartesi 15:28
Muhtarlar Günü Törenle Kutlandı

19 Ekim Muhtarlar Günü, İnegöl’de Atatürk Anıtında düzenlenen çelenk töreniyle kutlandı. Törene ilçe protokolünün ve muhtarların ilgisi yoğun oldu.

2015 yılında çıkan Başbakanlık genelgesinin ardından 2016 yılından bu yanan kutlanan 19 Ekim Muhtarlar Günü, tüm Türkiye’de olduğu gibi İnegöl’de de düzenlenen törenlerle kutlandı. Bugün 10.00’da Atatürk Anıtında çelenk töreni düzenlendi. Törene; Kaymakam Şükrü Görücü, Belediye Başkanı Alper Taban, siyasi parti temsilcileri, İnegöl Jandarma Komutanı Binbaşı Ferruh Maden, Emniyet Müdürü Ramiz Erçetin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile muhtarlar katıldı.

“BİZLER HEP BİRLİKTE GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE’YİZ”
İnegöl Muhtarlar Derneği çelenginin anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti. Daha sonra İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Sami Çakmak kürsüye çıkarak günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Çakmak, “Bugün 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak kutlamaktayız. Muhtarlık müessesesi, Osmanlı Devletinde halkın sorunlarının çözümünde daha etkili olunabilmesi amacıyla 1829 yılında kurulmuştur. Günümüzde muhtarlık görevimiz 2015 yılında Başbakanlık Genelgesiyle 19 Ekim 2015 tarihinde Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Böyle bir günün olması, muhtarlarımız adına sevindiricidir. Muhtarlar, günümüzde 5 yılda bir yapılan seçimlerde halkın teveccühü ile göreve gelen insanlardır. Devletin mührü ve beraatı olan tek seçilmiş kişiler, muhtarlardır. Muhtarların seçilme yöntemi, en demokratik yöntemdir. Arkamızda herhangi bir siyasi parti olmaksızın, adımız ve ismimizle halkın önüne çıkarız. Muhtarlık kurumu, kamu yönetiminin en önemli kurumlarından biri olmasına rağmen tüzel kişiliği, yasal çerçevesinin çizilmemiş olması yasa koyucunun eksikliğidir. Bu eksiklik demokrasimizde ve kamuya hizmet götürülmesinde büyük kayıptır. Siyaset kurumu bu eksikliği gidermelidir. Mührümüzün gücüne varmalı ve buna yakışır şekilde hareket etmeliyiz. Devlet yetkililerimizden, mahallelerimizin her türlü ihtiyaçlarına ivedilikle çözüm üretilmesinin, iletişim kanallarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesiyle daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Bizler hep birlikte güçlü bir Türkiye’yiz” dedi.

MUHTARLARIMIZ CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR
Belediye Başkanı Alper Taban ise gün olarak sembolik de olsa hatırlamak ve hatırlanmanın güzel bir şey olduğunu ifade ederek; “Biz kıymetli muhtarlarımızı gerçekten çok seviyoruz. Çünkü her biri canla başla seçildikleri mahalleleri için çalıştıklarını biz biliyoruz. Bizler de yerel yönetimlerin başı olarak muhtarlarımızla birlikte hizmetlerimizi yürütüyoruz. Muhtarlık müessesesi geriye baktığımızda 1829 yılına kadar uzanmakta. Eski bir yerel demokrasi örneği olduğunu görüyoruz. Geçmişten bugüne kadar gelişerek gelmiş ve bugün de muhtarlarımız hizmetlerini sürdürmekte. Tabi şehrimizde ihtiyaçlarımız çok fazla. Yapılanlar bir taraftan eskiyor, yeni yeni ihtiyaçlar doğuyor. Bunları bir yandan vatandaşlarımız bir yandan da muhtarlarımızın öngörüleriyle beraber bizler de belediyemizin çalışanları ve tüm makine ekipman gücüyle hepsini tamamlamaya gayret ediyoruz. Ben bugün hayatta olmayan muhtarlarımızı da rahmetle anmak istiyorum. Hayatta olanlara da sağlık sıhhat ve uzun ömürler diliyorum. Bütün uğraşların temelinde gayret vardır, inanç duygusu vardır, en iyisini sunmak ve hakkaniyetle çalışma duygusu vardır. Her şeyden önce de halka hizmetin hakka hizmet düsturu olduğunu bizler biliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle bundan sonraki çalışmalarımızı da yürüteceğimizi ifade etmek itiyorum” diye konuştu.

“MUHTARLAR HEM AĞABEYDİR HEM ABLADIR HEM AMCADIR HEM DAYIDIR…”
Son olarak kürsüden bir konuşma yapan Kaymakam Şükrü Görücü de “Böyle güzel bir günde muhtarlarımızla birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Muhtarlığın tarihçesinin 1829 yılına dayanıyor. Mahmut döneminde sadece İstanbul’un Eyüp ve Fatih semtlerinde muhtarlık müessesesinin temelleri atılmıştır. O dönem muhtarlarımız seçimle değil, atamayla gelmiştir. İlk kez 1913 yılında Kastamonu’da muhtarlarımız seçimle gelmiş ve daha sonra Anadolu’nun tamamına yayılmıştır. Bu artık Cumhuriyet dönemiyle birlikte çok daha gelişmiştir çünkü Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk muhtarları demokrasinin temel taşları olarak kabul etmiştir. O günden bu yana muhtarlık müessesesi daha da gelişmiştir. 2015 yılında da dönemin Başbakanı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Muhtarlar Günü kutlanmaya başlamıştır. Muhtarlarımız gerek köylerde gerekse mahallelerinde hem ağabeydir hem abladır hem amcadır hem dayıdır… Vatandaşın ilk müracaat yeridir ve devletle vatandaş arasındaki köprüdür. Bu köprüde muhtarlarımız gerek kamu kurumlarıyla gerekse de yerel yönetimlerle iyi ilişkiler kurarak hizmetlerin yürümesine vesile olmaktadırlar” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından tören sona ererken, ardından Okyanus Kolejinde okul yönetimi tarafından protokol üyeleri ve muhtarlara kahvaltı ikramında bulunuldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<