Nerde O Eski Başkanlar!

01 Eylül 2015 Salı 11:01 2015-09-01 11:06:57
Nerde O Eski Başkanlar!

Erhan Bilican Köşe Yazısı ; 

Hep diyoruz ya İnegöl birçok ilden hem nüfus hem de ekonomik olarak üstün diye… Bu üstünlük ve hareketliliği siyasi hayat içinde söylememiz mümkündü. Yani siyasi parti teşkilatlarının sürekli gündemde olduğu, özellikle partilerin öne çıkan isimlerinin gündem oluşturduğu, siyasi mekanizmaların sürekli işleyerek öyle ya da böyle sorunlara bir çözüm veya öneri ürettiği bir yerdi İnegöl. Öyle idi diyorum, çünkü artık öyle değil!

banner380
İnegöl´de, 7 Haziran seçimlerinin propaganda sürecine baktığımızda o kadar vasat geçti ki, partiler için sadece son gün yapılan kortej yürüyüşlerinde, bir seçim havası görebildik.

Bana sorarsanız  mecliste temsil edilen üç siyasi partinin ilçe teşkilat başkanlarının performans düşüklüğü bu hareketsizliğin sebeplerinden.

Öyle çok eskilere gitmeye gerek yok, ilçe teşkilatlarının bir ya da iki dönem öncelerine baktığımızda çok daha etkili isimleri görmek mümkündü. AK Parti de Bülent Temelli… MHP´de Hasan Toktaş… CHP de Turhan Neşe… Yakın dönemden benim aklımda kalan isimler bunlar. Tabi eskilere gidecek olursak bir çok isim sizinde aklınıza gelecektir. Neden bu isimler aklımıza geliyor? Sebebi ortada. Partilerinin siyasi iradelerini topluma yansıtma konusunda geri durmadıkları ve sürekli gündeme ortak oldukları için. Siyasette tecrübeli ve daha verimli isimler sahneden kısmen de olsa çekilince İnegöl siyaseti de duraklama dönemine girmiş oldu.

Uzun vade de kendi siyasetini yapamayan, siyaset üretemeyen ve siyasi isimler yetiştiremeyen şehirler, başka merkezlerin güdümüne girerler. Bu durum İnegöl  kararlarının Bursa´dan alınması gibi siyasi yapıyı karşımıza çıkarabilir ileride. İleride diyorum ama durum şimdiden böyle. Öyle ya, siz gereken zamanda gereken adımları atmaz ve gereken şeyleri söylemezseniz By-Pass edilirsiniz. Yani devreden çıkarılırsınız. 

Bunca siyasi şahsiyet yetiştiren, zengin bir geçmiş siyasi kültürü olan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı çıkarmış bir şehire bu tabloyu pek yakıştıramıyorum.

Bu sebeple özel işlerinden siyasete zaman ayıramayan ya da sessiz sakin “ne deniyorsa” onu yapayım diyen varsa siyasete pek yanaşmasın. Sade- ce sosyal medyadan paylaşım yapmakla siyasi olunmuyor. Büyükşehir yasası ile Bursa´ya bağlanmanın verdiği bir rehavet de var aslında teşkilatlarda. Bursa´ya bağlandık diye kapatılmadı ya ilçe teşkilatları. Benim gördüğüm hepsinin tabelası ve başkanları mevcut.

Kısaca özetlersem, İnegöl siyaseti dönem başkanlığı sisteminin kucağında. Ancak kıyasıya bir rekabet sonucu kazanılan koltuklara oturanlar, İnegöl için faydalı olabilirler. Atanmışlık psikolojisi ile dolan makamlar sadece zamanı doldurmaya oynarlar. Gerek partiler arası, gerekse parti içi rekabet ortamı yok olursa, ancak mazideki anılarla avunuruz. “Nerde o eski isimler?” diye ah çeker dururuz...

Son Güncelleme: 01.09.2015 11:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<