banner359

O tırtılın türü belirlendi

06 Aralık 2018 Perşembe 10:04
O tırtılın türü belirlendi

Türkiye’de ilk kez İnegöl’e bağlı Tahtaköprü Mahallesi'nde kayın ağaçları ile kaplı ormanlık alanda görülen tırtılın türü belirlendi. Calliteara pudibunda ismi verilen Tırtılın Türkiye’de ilk kez görüldüğü, ormanlık alanlarda sadece yapraklara zarar verdiği tespit edildi. Özellikle Danimarka ormanlarında yaygın olarak görülen Tırtılların Türkiye’de ilk kez İnegöl ilçesi ormanlarında görülmesi herkesi şaşırttı.

25 Eylül’de İnegöl - Domaniç Karayolu üzerinde bulunan kırsal Tahtaköprü Mahallesi'nin Arapoturağı Mevkiinde bulunan kayın ağaçları ile kaplı 5 hektar ormanlık alanı istila eden binlerce tırtıl ağaçlara zarar verdi. Haber verilmesi sonucu bölgeye giden İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü görevlileri ağaçların gövdesi ve dallarına zarar veren tırtıllardan numune aldı. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tırtıl istilasına özel bir ekibi bölgeye gönderdi. Buradaki tırtılların Türkiye'de hiç görülmediğini, ilk kez rastlandığını belirten yetkililer, "Biz de böyle bir tırtıl ile ilk kez karşılaştık. Alınan numuneleri inceletiyoruz. Buna göre mücadele başlatacağız" demişti.

İLK KEZ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ

Numunelerin sonuçları üniversitenin laboratuarında sonuçlandı. Ağaçların yapraklarını yiyen Tırtılların isminin Calliteara Pudibunda olduğu öğrenildi. İnegöl Orman İşletme Müdürü Necdet Güdül, Tırtılların türünün belirlendiğini belirterek, “Laboratuarlar da yapılan incelemeler sonucunda Tırtıllarının adının Calliteara Pudibunda olduğunu öğrendik. Tırtılların zararları ise son baharda ormanlarda görülen ağaç yapraklarına zarar veren tür. Ormanlarımızda önemli bir tehdit değil. Ağaçların sadece yapraklarına zarar veriyorlar, ağaçların gelişimlerine zarar vermiyorlar. Türkiye’de daha önce görülmeyen Tırtıllara yönelik işletme müdürlüğü olarak gerekli mücadelemizi başlattık. “ dedi. Tırtıl türüyle alakalı bilgilendirme yapan Güdül, "Kanat açıklığı 4-6 cm arasında olan bir kelebek türüdür. Avrupa’da yaygın bir kayın zararlısıdır. Önemli seviyede epidemi boyutunda zararları görülmüştü. Polifag bir zararlı olup kayın, meşe, söğüt, huş, alıç gibi türlerde zararlıdır. Türkiye’de Trakya’da yayılışı literatürde geçmektedir. Yumurtaları açık sarımsı kahverengi, larvaları limon sarısı, kahverengimsi sarı rengindedir. Yumurtalarını ağacın gövdesine alt kısımlara kabuk üstüne bırakır. Yılda bir generasyon verir. Uçma zamanı mayıs-haziran aylarıdır. Larva dönemi haziran ayında başlar ve ekim ayının sonuna kadar sürer. Pupa dönemi ölü örtü, toprak ya da kabuk çatlaklarında geçer. Kışlama pupa dönemindedir. Larvaları yapraklarla beslenerek ağacı yoğun olduklarında yapraksız bırakabilmektedir. Türkiye’de ilk kez 1940 yılında İstanbul Belgrad ormanlarında Fagus orientalis’te tespit edilmiştir. Türkiye’de kayıtlara geçen bir epidemisi söz konusu değildir. Ekonomik zararı oldukça düşüktür. Ağaçlarda vejetasyon döneminin ortalarından sonra başlayan larva dönemi sonbahar ortalarına kadar olduğu için büyüme üzerinde önemli bir etkisi yoktur. Diğer ülkelerde önemli ve etkin doğal düşmanları (parazitoit) tespit edilmiştir. Türkiye’de bir çalışma yapılmamıştır. Ancak bizde de doğal düşmanlarının baskısı altında olduğu söylenebilir. Nadiren küçük alanlarda popülasyonunun artması bir tehlike oluşturmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<