Öğrencilere altın öğütler

12 Kasım 2018 Pazartesi 11:38
Öğrencilere altın öğütler

İnegöl Genç İş Adamları Derneği (İGİAD) ile Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi İnegöl İşletme Topluluğu tarafından düzenlenen “Önce Kendini Yönet” konulu söyleşi programında konuşan TÜGİK Genel Sekreteri Siyasal Bilimci-Sosyolog Tanzer Polat Yılmaz, öğrencilere önemli bilgiler aktardı.
İnegöl İşletme Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programa Marmara Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Kumcu, İnegöl Genç İş Adamları Derneği (İGİAD) Başkanı Hakan Özdemir, İnegöl İşletme Topluluğu Başkanı Yasin Deniz, Öğretim Görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Yoğun ilgi gören söyleşide konuşan TÜGİK Genel Sekreteri Siyasal Bilimci-Sosyolog Tanzer Polat Yılmaz, “Kariyer yolculuğuna gömlek ilikleme örneğini veririm. Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenirse o iş sonuna kadar yanlış gider, düzeltebilmek için başa dönmeniz gerekir. Tabi şöyle bir farkı var; gömlek iliklemek için yeterli vaktiniz var ama kariyerinizi sil baştan yapmak için yeterli vakte sahip olamayabiliyorsunuz. Zamanı geçtiğinde üniversiteyi tamamladıktan sonra üzerinize baskı çökünce sıkıntılar orada baş gösteriyor. Sen istediğin kadar idealist ol, akademik eğitim aldım, sevdiğim işi yapmak istiyorum de, bir süre sonra hayatın gerçekleri eline çantayı tutuşturup seni su arıtma cihazı satmak için piyasaya salıyor. Bu kötü bir iş değil, onlar da ayrı uzmanlık alanlarıdır ama birçok kişi okul okurken böyle bir planlama yapmıyor” dedi.
HER İNSAN BİR YAPBOZDUR
Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “İş dünyasındaki en büyük problem doğru satıştır. İş dünyasının da şuan buna ihtiyacı var. Üniversiteyi bitirdiğinizde vasıflı olduğunuzu düşünüyorsunuz ama gerekli tedbirleri almadıysanız vasıfsız işçilerden çok az farkınız oluyor. Her insan bir yapbozdur. Bu yapbozun parçalarından biri de akademik eğitimdir. Onun dışında birçok parça var. Toplumsal girişimcilik, STK çalışmaları, insan ilişkileri gibi. Bunları tamamlamadan tam tekâmül etmiş sayılamıyorsunuz. Bizler ne yapacağız? İnsan biriktireceğiz. İlişkilerinizi doğru yönetebilirseniz yeri geldiğinde o ilişkilerinizi çevire çevire kullanabiliyorsunuz.”
GENÇLİĞİN HANDİKAPLARI VAR
“Günümüz teknoloji dünyasında gençliğin handikapları var. En önemlisi de fiziki etkileşimi ortadan kaldıran yeni bir medya ortamı olmasıdır. Bizim ihtiyacımız olan şey, birilerinin gözlerinin içine bakmak, insani ilişkilerimizi geliştirebilmek, yönetebilmek. ‘Önce kendini yönet’ten kastımız bu…”
HAYAL VE HEDEFLERİNİZİ SOMUTLAŞTIRMANIZ LAZIM
“Üniversitede okurken hayallerimizi somutlaştırmıyoruz. Sosyal bilimlerden mezun olan insan aynı zamanda her şeydir ve hiçbir şeydir. Alan çok geniş, istediğin alanda kariyer yapma fırsatın var ama hiçbir şeysin, çünkü mezun olduğunda sıfatın yok. Gerçi artık sıfatı olanların da garantisi yok. Eskiden en garanti mesleklerin başında öğretmenlik geliyordu, şimdi atan atanabilirsen. Üniversite birinci veya ikinci sınıfta hayal dünyamızı küçülte küçülte somutlaştırmamız lazım. Artık ne yapmanız gerektiğini, nasıl bir altyapı oluşturmanız gerektiğini bilmeniz lazım. Kariyer işine de proje olarak bakıp hayal ve hedeflerinizi somutlaştırmanız lazım.”
ALTIN YAKALILAR
“Her teknolojik gelişme beraberinde toplumsal gelişmeler getiriyor. İş sektöründeki beyaz yakalı, mavi yakalı ayrımı bir süre sonra iş hayatının realiteleriyle örtüşmemeye başladı. Teknoloji gelişti, teknolojiyle beraber bilgi çıktı ortaya… Bu bilgiyi alıp yönetecek çalışanlara gereksinim duyulmaya başlandı. O çalışanlarda bilgi işçileriydi, yeni kategori, altın yakalılar. Bu salonda beni dinleyen herkes birer altın yakalı, bilgi işçisi olma yolunda ilerleyen kişilerdir. İş hayatının şu anki en temel gereksinimi bilgidir. Bilgiyi bir şekilde almak zorundasınız. Bilgi kolay kolay alınabilecek bir şey değil. İş hayatına girdiğinizde kimse elinde çiçeklerle size bilgiyi vermek için beklemiyor, saklamaya çalışanlar var, kişisel kaygıları olanlar var… İş hayatına girdiğinizde önce sabretmelisiniz, ardından o bilgiye nasıl ulaşabileceğinizin yollarını araştırmalısınız. O bilgi gizli bir yerde, sen ellerini deliğin içine sokuyorsun, ellerini kanata kanata o bilgiyi girdiği deliğin içinden almak zorunda kalıyorsun. Bilgi varsa güçlüsün, bilgi varsa vazgeçilmezsin, bilgi varsa para ediyorsun” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda Diyarbakır Güneydoğu Girişimci İşadamları Derneği Başkanı olan Yılmaz, 'Önce Kendini Yönet' konulu sunumuyla, yönetici ve iletişim, iletişim türleri, iletişimin günümüz dünyasında vardığı yeni boyutlar, iletişimin geçirdiği evrim, sosyal medyanın iyi ve kötü tarafları, ölçüsüz sosyal medya kullanımının iletişim üzerindeki olumsuz etkileri ve bilginin önemi gibi konulara da değindi.
HEPİNİZ ALTIN YAKA ADAYISINIZ
İGİAD Başkanı Hakan Özdemir ise, “Gelecekle ilgili hepimizin planları var. İnsanoğlu hayat boyu hayal içerisinde, kurgulama içerisindedir. Hayal güzel bir şey ama sizin hayal etme şansınız yok. Hayata atılmanız için maksimum 5 yılınız var. Bu zamanı çok iyi değerlendirmeniz ve buradan mezun olduktan sonra hayata atılmaya hazır olmanız gerekmektedir. Mavi yakayı biliyorduk, çalışanlarımız, Beyaz yakayı biliyorduk, ofis kısmımız ama Altın yaka olayını şimdi duyduk. Mezun olmadan önce hepiniz altın yaka adayısınız. Mezun olduktan sonra kaderiniz çizilecek. Birileri beyaz yaka, birileri mavi yaka, birileri altın yaka olacak. Belki de içinizden çok başarılı arkadaşlar çıkacak. Sizlere tavsiyem, iş için başvuru yaparken cv’lerinize dikkat edin. Çünkü cv’niz sizin kimliğinizdir. Hangi işi yaparsanız yapın, yeter ki hedefleyin, doğru, dürüst, gerçek, yasal olduktan sonra ilerleyemeyeceğiniz hiçbir nokta yok. İnegöl ve sizlerin geleceği ile alakalı yapılabilecek ne varsa hep birlikte olacağımıza söz veriyorum” dedi.
Söyleşinin sonunda İnegöl İşletme Fakültesi İşletme Topluluğu Başkanı Yasin Deniz tarafından konuşmacı Tanzer Polat Yılmaz ile İGİAD Başkanı Hakan Özdemir’e plaket ve çiçek, Marmara Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Kumcu tarafından ise Yılmaz’a çini takdim edildi. 

banner380

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<