banner359

Pancar Ekimi Yüzde 100 Arttı

08 Nisan 2017 Cumartesi 11:10 2017-04-08 11:16:23
Pancar Ekimi Yüzde 100 Arttı
 Pancar üretimindeki kotanın arttırılmasının ardından yeniden gözde ürün haline gelen şeker pancarının İnegöl´deki üretimi yüzde 100 arttı. Bu yıl yaklaşık 4 bin dönüm alanda ekimin yapılacağını bildiren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, pancar para yaptığı için İnegöl´de ayçekirdeğinden pancara bir dönüş olduğunu söyledi.

Kota nedeniyle şeker pancarı üretiminin son 15 yılda bittiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Özellikle son iki yıldır fiyatlardaki iyileştirmeyle birlikte şeker pancarına bir dönüş oldu. Fakat geçen sene Yenişehir´le birlikte İnegöl olarak 47 bin ton şeker pancarı üretmenize rağmen talep daha çok oldu. 2017 yılı itibariyle fiyatı ise 210 lira. Bu sene yeniden Susurluk Şeker Fabrikasının çalışmamasıyla birlikte kota tekrar devreye girdi. 2-3 ay hiç durmadan bununla ilgili çalıştık ve nihayetinde fabrika tekrar açıldı” dedi.

YÜZDE 100´LÜK BİR ARTIŞ

Yenişehir ve İnegöl´ün 122 bin tonluk bir kota aldığını ifade eden Sezai Çelik, “İnegöl olarak 40 bin ton civarında bir üretim olacak. İnegöl verimli bir alan olduğu için dönümde 12-13 ton ürün alınıyor. Bu da yaklaşık 4 bin dönümlük bir alanda şeker pancarı üretimi demektir. Önceki yıllara nazaran yüzde 100´lük bir artış demektir” diye konuştu.

KOTANIN ETKİSİ BÜYÜK

Pancar para yaptığı için ayçekirdeğinden pancara bir dönüş olduğunu belirten Çelik, “Çiftçi nerede istikbali görürse oraya yöneliyor. Burada bizim pancarla ilgili yaptığımız çalışmaların neticesinde almış olduğumuz kotanın etkisi büyük” şeklinde konuştu.





Son Güncelleme: 08.04.2017 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<