banner359

Patates ekimi üç katına çıktı

26 Mart 2016 Cumartesi 10:54 2016-03-26 11:00:39
Patates ekimi üç katına çıktı

 Türkiye´nin önemli patates üretim merkezlerinden İnegöl´de patates ekimi tamamlandı. Geçtiğimiz yıl 3 bin 500 dönüme kadar düşen patates ekimi, bu yıl 3 katına çıktı.

Bu yıl 7 bin dönümü bireysel, 3 bin dönümü sözleşmeli olmak üzere toplam 10 bin dönüm patates ekildi.

PATATES RİSKLİ BİR ÜRÜN

Patatesin maliyeti yüksek ve riskli bir ürün olduğunu belirten İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Geçen yıla kadar patates bizim çiftçimizin geçim kaynağıydı. Fakat patatesin maliyeti yüksek olduğu ve zaman zamanda para yapmadığı için bir risk oluşturuyor. Bazen para yaptığı sene sonrasında patatese bir hücum yapılıyor. Sonra para yapmadığı zamanda çiftçiyi götürüyor. Patates diğer ürünlere benzemez, maliyeti gerçekten çok yüksek. O sebepten yavaş yavaş patates üretiminden bir kaçış oldu. Geçtiğimiz yıl 3 bin 500 dönüme kadar düştü. Bu yıl 10 bin dönüme çıktı. Bu yıl farklı bir şeyde var. 7 bin dönümü bireysel olarak, 3 bin dönümü de sözleşmeli olarak ekiliyor. Patates birçok yerde de ekiliyor. Önceden Ödemiş, Adana, Nevşehir, Afyon ve İnegöl denilirdi. Artık öyle değil, birçok yerde ekildiği için bugünden ne yapacağını kestiremiyoruz. Umarım bizim çiftçimiz için hayırlısı olur” dedi.

PATATES ÜRETİCİSİ PANCARI SEVDİ

Patates üreticilerin farklı ürünlere de yöneldiğini ifade eden Çelik, “Patatesteki bu risk üreticimizi farklı arayışlara itti. Ayçekirdeği ve pancar gibi ürünlere yöneldiler. Özellikle pancar daha karlı geliyor. Dönümde 12-13 ton ürün verdiği için patates üreticimiz pancara daha olumlu bakıyor ve patates yerine pancar ekiyor. Rabbim üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl nasip eder inşallah” şeklinde konuştu

Son Güncelleme: 26.03.2016 11:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<