banner359

Patates'ten 2.5 Milyon Lira Gelir

02 Şubat 2017 Perşembe 10:49 2017-02-02 10:53:36
Patates'ten 2.5 Milyon Lira Gelir

 İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, geçtiğimiz hasat döneminde İnegöllü çiftçilerin patatesten 2.5 milyon lira gelir elde ettiklerini bildirdi.

Makamında basın açıklaması yapan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Bildiğiniz gibi İnegöl patates üretiminde önemli bir yer. Patateste yıl yıl inişli çıkışlı bir grafik çiziyor. Bazen çiftçimizi güldürüyor, bazen mutlu etmiyor. Çiftçimiz patates ekiminde alternatifler düşünmeye başladı. Bu doğrultuda geçen sene bu aylarda odamızda bir toplantı yapmıştık. Atakey Patates Gıda Sanayi  AŞ şirketi ile toplantı yapmıştık. Çiftçilerimiz buradalar onlar da katılmışlardı. Sözleşmeli patates ekimine yönelme yapmıştık. Sözleşme yaptığımız şirketin riski de var. Karacabey´de domatesle ilgili sıkıntılar yaşandı. Biz de çok şükür ödemeler yapıldı. 2016 yılında 47 çiftçi ile 1500 dekar alanda 5 bin 350 ton patates üretimi yapıldı. Çiftçinin tohum ücreti kesildikten sonra 2,5 milyon TL çiftçimize para girişi oldu. Hal böyle olunca yeni dönemde de bu sözleşmemizi yapmaya karar verdik. 2017 yılında bunu arttırarak; 60 çiftçi ile 2600 dekar alanda 10 bin ton üretim beklemekteyiz. Fiyat sabit bir fiyat…” diye konuştu.

SABİT FİYAT

Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü; “Geçen yıl 560 TL olarak verdiğimiz ton fiyatı bu yıl 570 olarak gerçekleştiriyoruz. Patates çok riskli bir ürün… Bir bakıyorsunuz para kazandırıyor, bir bakıyorsunuz alıp götürüyor. Burada belki çiftçi az para kazanıyor ama hiç riske girmeden üretim yapıyor. Biz çiftçimizin kazanmasını istiyoruz. Bu bir tercih meselesidir. Benzeri şeylere biz de yöneldik. Oda olarak devreye girip çiftçimizin para kazanmasını istiyoruz. Mısırla ilgili de yakın zamanda çalışmalarımız olacak. Bir aydır pancarla ilgili çalışmalar yaptık. 120 bin ton olarak Yenişehir´le birlikte kotamızı belirledik”.

Son Güncelleme: 02.02.2017 10:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<