banner359

Ramazan Davulcusu Geleneği Sürüyor

27 Mayıs 2017 Cumartesi 14:52 2017-05-27 15:07:46
Ramazan Davulcusu Geleneği Sürüyor

 Osmanlı tarihinden bu yana Türk kültüründe Ramazan aylarında ayrı bir öneme sahip olan davulla sahura kalkma geleneği sürüyor. Ramazan ayının başlamasıyla beraber İnegöl'de davulcular sokaklarda görev yerlerini aldılar.

Davul sesi ile vatandaşları sahura kaldıran davulcular, yüzyıllardır süren geleneği devam ettiriyorlar. Ramazan ayı boyunca davul çalarak vatandaşları sahura kaldıran davulcular, bu yolla aile bütçesine katkı sağlıyorlar.
Mahalle muhtarlarınca belirlenen manileri ezberleyen davulcular, her mahallede farklı manilerle vatandaşları sahura kaldırıyorlar.
Cuma mahallesinde ikamet eden vatandaşları sokak sokak gezerek davul sesi ve manileriyle sahura uyandıran Davulcu Sezgin Sevinç, İnegöl'de 15 yıldan bu yana bu işi yaptığını söyledi.
Ramazanın 11 ayın sultanı olduğunu ifade eden Sevinç, "Bizde ramazanlarda göreve çıkıyoruz. sokak sokak gezerek, davul sesi eşliğinde seslendirdiğimiz manilerle İnegöl halkını sahura uyandırıyoruz. Mahalle halkı bizden çok memnun. Biz bu işi profesyonel olarak yapıyoruz. İnegöl halkından çok olumlu tepkiler alıyoruz. ramazan davulculuğu Osmanlı döneminden gelen bir gelenek. bizde çocukluk yaşlarında elimize aldık davulu. 15 yıldır bu görevi yapıyoruz." dedi.
YARIŞMA OLSUN
Sevinç "Bu işi hak edenlerin yapmasını istiyoruz. bazı mahallelerde davulu eline alan sokaklara çıkıyor. Bazıları ne davul çalmayı biliyor nede mani okumayı. Bunun bir yarışması olması lazım. hak eden bu işi yapsın. İnsanları çaldığı davul sesiyle rahatsız edenler var." diye konuştu.
MANİLERİ KUHTARLAR SEÇİYOR
Her mahalle muhtarının kendi mahallesine uygun mani seçtiğini aktaran Sevinç, mahalleye uygun manileri seslendirdiklerini söyledi.
MAHALLELİ İSTEKTE BULUNUYOR
Mahalle sakinlerinden talep geldiğini aktaran Sevinç, "Mahalle sakinlerinden mani istekleri de alıyoruz. Bazıları farklı maniler istiyor. Tabi olmaz demiyoruz. İstekleri de yerine getiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Sevinç, ramazan boyunca insanları uyandırdıkları içinde bahşişlerle evlerinin ihtiyaçlarını da karşıladıklarını sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 27.05.2017 15:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<