banner359

Şeker Pancarı Bu Yıl Yüz Güldürecek

04 Kasım 2015 Çarşamba 17:25 2015-11-04 18:31:07
Şeker Pancarı Bu Yıl Yüz Güldürecek
 Geçen yıl tonu 90 liraya alınan Pancar fiyatlarında 1 Kasım seçimleriyle beraber yüzde yüz oranında artış olması çiftçiyi sevindirdi. Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, seçimin ardından tarımdaki devlet tarafından yapılan ilk desteğin pancardan başladığını söyledi.
Kulaca pancar alım noktasında incelemelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, hükümet kurulmadan hükümetin desteğinden ilk yararlananların çiftçiler olduğunu söyledi.

PANCAR YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Pancar, İnegöl çiftçinin eskiden bu yana en önemli geçim kaynağından birisiydi. Fakat geçtiğimiz yıllarda kota koyulması ile çiftçimiz pancar üretiminden vaz geçmişti. Sonrasında kota kalkmıştı, bu seferde fiyatlar tatmin etmiyordu. Geçtiğimiz yıl pancar fiyatlarında azda olsa yükselme gözlenince çiftçimiz pancara yönelmişti. Bu seferde iklimsel değişikliklerden dolayı pancarın poları düşük çıktı. Pancarın şeker oranı yani Poları düşük çıktı. Bu sene 10 bin 500 ton pancar üretimi var. Çiftçilerin bireysel kotası var. Siz ne kadar kota belirliyorsanız söylediğiniz miktarı satabiliyorsunuz. Seçimden bir gün önce normalde tonu 120 lira civarında olan  pancarın fiyatını başbakanımız 190 lira açıkladı. Hal böyle olunca dönümden 10 ila 13 ton verim alınan pancarımız var. Verimde sorun yok. Bu sene polar oranı da ortalama 13 görünüyor. 13´ten hesaplarsak pancarın tonu 160 liradan alınacaktır. Polar oranı 14 olursa 175 liraya alınacak. 15 olursa da 190 liraya alınacaktır.” Dedi.

HÜKÜMET KURULMADAN BİZ HÜKÜMETTEN YARALANDIK

Önümüzdeki yıl pancar üretiminde önemli bir artış beklediklerinin altını çizen Çelik, “Hükümetin vermiş olduğu vaatlerden ilk yararlanan pancar üreticileri oldu. Çiftçimiz hem para kazanacak hem de önümüzdeki sene üretim sahasını artıracak. Bu yıl 7 bin 50 dekarlık alanda pancar yetiştirildi. Bu sene üreticimiz gerek polardan gerekse de fiyatlardan ve rekolteden çok memnun. Hükümet kurulmadan biz hükümetten yaralandık.” İfadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 04.11.2015 18:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<