banner359

Şekibe İnsel Anısına Düzenlenecek Bacıbey Ödülleri Sahiplerini Buluyor

07 Aralık 2016 Çarşamba 17:49 2016-12-07 17:56:47
Şekibe İnsel Anısına Düzenlenecek Bacıbey Ödülleri Sahiplerini Buluyor

 İnegöl Belediyesi ile Bacıbey Kent Kültürü Derneği tarafından düzenlenecek Hayme Ana Bacıbey ödülleri 08 Şubat 2017 tarihinde sahiplerini bulacak.

Türk Kadınının Meclis'e girmesinin yıl dönümü nedeniyle, İnegöl Belediyesi ile Bacıbey Kent Kültürü Derneği tarafından Şekibe İnsel anısına düzenlenecek "Hayme Ana Bacıbey Ödülleri" görkemli bir tören ile sahiplerini bulacak. 08 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirilecek ödül töreninin lansman basın toplantısı Belediye Encümen Salonunda yapıldı. Basın toplantısına Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, Belediye Meclis Üyeleri Irmak Akçay, Serap Aytemur, Bacıbey Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar ve dernek yöneticileri hazır bulundu.

08 Şubat 2017 tarihinde görkemli bir organizasyon ile gerçekleştirilecek Hayme Ana Bacıbey Ödül töreninin lansman basın toplantısı için bir araya geldik diyerek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Alinur Aktaş; “Öncelikle böylesi güzel ve anlamlı bir organizasyona imza atacağımızdan dolayı duyduğumuz mutluluğu ve heyecanı sizler ile paylaşmak istiyoruz. Ne mutlu bizlere ki birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış, bu topraklardaki kutlu yürüyüşe şahitlik etmiş Anadolu’nun eli bükülesi zor kadınlarının anısına tertip edilen bir törene şehrimiz ev sahipliği yapacak” dedi.

“BACIBEYLER ‘SOSYAL DEVLET ANLAYIŞININ’ 8 ASIR ÖNCEKİ ADI OLDULAR”
Bir milletin yeniden dirilişine şahitlik ettiğimiz bugünlerde kadınlarımızın geçmişin ihtişamıyla günümüze yansıttıkları destansı kahramanlıklarını her alanda ne kadar güçlü bir şekilde ortaya koyduklarını çok iyi bir şekilde görebiliyoruz diyen Aktaş; “Özellikle Kurtuluş Savaşı mücadelesinde ortaya konan destansı kahramanlıkları ve Allah bir daha göstermesin 15 Temmuz sürecinde kadınlarımızın ortaya koydukları kahramanlık örneklerine bizatihi şahit olduk. Nereden çıktı böyle bir organizasyon diyebilirsiniz? Hayme Ana Bacıbey ismi nereden geliyor diyebilirsiniz? Bugün yapacağımız bu lansman basın toplantısı ile bu sorulara cevap bulacağız. Anadolu topraklarında dünyanın ilk lider ve öncü kadınları örgütüne Anadolu Bacıları anlamına gelen “Bacıyan-ı Rum” teşkilâtı denirdi. Anadolu Bacılarının lideri olan kadın ‘Bacıbey’ olarak anılırdı. Bacıbeyler ‘sosyal devlet anlayışının’ 8 asır önceki adı oldular. Anadolu Bacıları, dünyada kurulan ilk kadın teşkilatı olması bakımından gurur kaynağımız” dedi.

“HAYME ANA BACIBEY ÖDÜLLERİ HER SENE FARKLI BİR ŞEHİRDE SAHİPLERİNİ BULUYOR”
Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk işte her milletin sahip olmak isteyeceği bu azametli kadınlara, Anadolu’nun Bacıbeyleri’ne sadece seçme-seçilme hakkını vermedi diyen Aktaş; “Onları 8 Şubat 1935’te milletvekili olarak TBMM’de fiilen yönetime de ortak etti. Bugün siyasetin Bacıbeyleri 22 dönemdir TBMM’de ülkemize hizmet ediyor. Türk Milletinin prangalarından kurtularak adeta haykırırcasına artık ben de buradayım demesine en büyük itici güç olan onurlu kadınlarımıza, Hayme Ana misali çalışmalarının yansımaları, yaşadığı şehir, Türkiye ve dünyaya değer katarak farkındalık oluşturan öncü kadınlarımıza bir saygı duruşu olarak Hayme Ana Bacıbey Ödülleri her sene farklı bir şehirde sahiplerini buluyor” dedi.

“BACIBEY ÖDÜLLERİ 08 ŞUBAT 2017 TARİHİNDE ŞEKİBE İNSEL ANISINA ŞEHRİMİZDE GERÇEKLEŞECEK”
Bursa merkezli olarak 2014 yılında Bacıbey Kent Kültürü Derneğinin kuruluşundan sonra Hayme Ana Bacıbey Ödüllerinin 8 Şubat 1935’te meclise giren 17 öncü kadın milletvekilinin isimlerinin yaşatılması adına her yıl bu kadın milletvekillerinden birinin seçim bölgesinde ödüllerin verilmesi ve yerel yönetim iş birliği ile isimlerinin bir tesiste yaşatılması usulü kabul edildi diyen Aktaş; “Hayme Ana Bacıbey Ödülleri bu yeni konseptiyle İlk olarak 17 kadın milletvekili arasında yer alan Satı Kadın anısına 8 Şubat 2016’ da Ankara Kazan’da gerçekleşti. Belediyemizin öncülüğünde 8 Şubat 2017 yılında gerçekleşecek Hayme Ana Bacıbey Ödülleri ise; Türkiye’nin ilk çiftçi kadın milletvekili olan Ayşe Şekibe İnsel anısına şehrimizde gerçekleşecek. İşte 8 Şubat günü gerçekleştireceğimiz bu görkemli organizasyon tüm ilçe halkımız için tarifi imkansız bir duygu seline dönüşecek. Kendi alanlarında önemli çalışmalara imza atan ve ülkemizin müreffeh ve güzel yarınlara kavuşması adına gönüllerini ortaya koyan kadınlarımızı İnegöl’ümüzde ağırlamaktan onur ve kıvanç duyacağız” dedi.

ŞEKİBE İNSEL TABİAT ÇİFTLİĞİ PROJESİ
Bildiğiniz gibi İnegöl Belediyesi olarak geçen hafta temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz Şekibe İnsel Tabiat Çiftliği projesiyle Türkiye’nin ilk çiftçi kadın milletvekilimizin adını yaşatmanın mutluluğunu da yaşıyoruz diyen Aktaş; “8 Şubat 1935 tarihinde meclise giren 17 kadın milletvekilinden birisi olarak bize böylesi bir gururu yaşatan Şekibe İnsel hanımefendiye ne yapsak az gelir diye düşünüyoruz. Kadınlarımıza 8 asır önceden ışık tutup tüm toplumu kucaklayabilmenin anahtarını öğütlerinde bulduğumuz Bacıbey Hayme Ana bütün kadınlarımızın cefakar, fedakar anasıdır ve Türk kadınları için en büyük simgedir. Bu vesile ile Hayme Ana’ya ve onun gibi Hakka yürümüş yiğit Türk kadınlarına Allah’tan rahmet diliyoruz.

Aktaş son olarak; “Bu duygu ve düşünceler ile bir milletin yeniden doğuşuna rehberlik eden Hayme Analarımızı ağırlayacağımız ve Şekibe İnsel anısına düzenleyeceğimiz Hayme Ana Bacıbey Ödül Törenine tüm vatandaşlarımızı beklediğimizi belirtiyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

ŞEKİBE İNSEL TÜRKİYE’NİN İLK ÇİFTÇİ KADIN MİLLETVEKİLİ
Bacıbey Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar ise; “Siyasal anlamda Anadolu kadınlarının yönetime ortak olmasının simgesi 8 Şubat 1935 tarihinde meclise giren 17 kadın milletvekili. Bu 17 kadın milletvekili arasında Bursa’nın ilk kadın milletvekili İnegöllü Şekibe İnsel’dir. Şekibe Hanım Türkiye’nin ilk çiftçi kadın milletvekili. Bu vesile ile ilkini geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Satı Kadın anısına gerçekleştirdiğimiz programda farkına vardığımız bir gerçek var. Türkiye’de 17 kadın milletvekili adının yaşatıldığı tek kişi Satı Kadın. Adına iki tane okul var, anıt mezar var. Parklar var. Diğer 16 kadın milletvekilinin ismi yaşatılmıyordu. Belediye başkanımız Alinur Aktaş bir ilke imza attı. 82 yıl önce Bursa’yı mecliste temsil eden ilk kadın milletvekilinin adını yaşatma adına geçen hafta temel atma töreni gerçekleşen Şekibe İnsel Tabiat Çiftliği ile özel bir farkındalık çalışmasına İnegöl Belediyesi imza atmış oldu” dedi.

BAŞKAN AKTAŞ’A TEŞEKKÜR
Çınar; “Ödül törenimizde Hayme Ananın silueti elimizde olmadığı için Zübeyde Hanım yüzlü Hayme ana heykelciği takdim edeceğiz. Hem Hayme Ana, hem de Zübeyde Hanım genç yaşlarında eşlerini kaybetmişler, iki hanımefendinin yetiştirdiği çocuklar Ertuğrul Gazi ve Mustafa Kemal Atatürk Türkiye’nin ve Dünya’nın kaderini değiştirdiler. Bu yüzden özel bir anlamı olsun, sıradan bir ödül olmasın istedik. Son olarak böylesi anlamlı bir organizasyona imza atmamıza ve Şekibe İnsel Hanımefendinin isminin ölümsüzleşmesine öncülük etmesinden dolayı huzurlarınızda Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi.

Son Güncelleme: 07.12.2016 17:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<