banner359

STK'lardan magandalara ortak tepki

28 Eylül 2016 Çarşamba 11:03 2016-09-28 11:07:27
STK'lardan magandalara ortak tepki

 İnegöl´e bağlı Sarıpınar ve Küçükyenice mahallelerinde düzenlenen iki ayrı düğün cemiyetinde rastgele açılan ateş sonucu üç müzisyenin yaralanmasının ardından İnegöl Roman Kültürünü Yaşatma Derneğinde bir araya gelen İnegöl´deki STK temsilcileri basın açıklaması yaparak olayları kınadılar.

İnegöl Roman Kültürünü Yaşatma Derneğinde düzenlenen basın açıklamasına İnegöl Manav Türkmen Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi Şaban Cetizli, İnegöl Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Resul Kayman, Atatürkçü Düşünce Derneği İnegöl Şube Başkanı Birol Atay, Kafkas Folklor Derneği Başkanı Ömer Faruk Demirtaş, Orhaniye Mahallesi Yeni Çinili Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Ekin, İnegöl Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkan Yardımcısı Şükrü Sütcü, İnegöl Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Ahmet Lekesizyiğit ve yönetim kurulu üyeleri ve Roman vatandaşlar katıldı.

ROMANLAR TÜRKİYE´NİN NEŞESİDİR

Kendilerine destek olan tüm STK temsilcilerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan İnegöl Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Ahmet Lekesizyiğit, “Hem kendi adıma hem de Roman vatandaşlar adına bizlerle olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Bizim acı günümüzde bizimle birlikte olduğunuz için Allah razı olsun. Geçen hafta biliyorsunuz Sarıpınar Köyünde müzisyen kardeşlerimizin iki tanesi maganda kurşunu ile yaralandılar. Bu acı bir şekilde bizlere yansıdı. Romanlar Türkiye´nin neşesidir. İnegöl´deki Roman kardeşlerimizin işi de genel olarak müzisyenlik olduğu için bütün düğünlere neşe katarlar. Geçen hafta kardeşlerimiz yaralandı. Bir hafta sonra bir kardeşimiz daha yaralandı. Yoğun bakımda arkadaşımız sıkıntı çekti. Sağ olsun Alinur Başkanımızın yardımları ile arkadaşımızı o sıkıntıdan kurtardık. Ben tekrar kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

DÜĞÜNLERDE SİLAH KULLANILMASINI İSTEMİYORUZ

Düğünlerde silah atılmasına engel olunmasını isteyen Lekesizyiğit, “Bu olaylar tekrarlanınca Roman kardeşlerimiz aksine bir hareket mi var diye kendilerine kuruntu yapıyorlar. Biz kaza olduğunu ön görüyoruz. Ama bunu önlememiz lazım. Düğünlerde birçok insan var. Bu sadece Romanlarla alakalı bir şey değil, başkası da olabilirdi yaralananların. Ama yaralananların hepsi Roman olduğu için ‘Niye hep biz vuruluyoruz?´ diye düşünüyorlar. Roman kardeşlerimiz dediğimiz gibi müzisyen. Geçimlerini bu işten sağlıyorlar ve başka işleri de yok. Şimdi kardeşlerimiz köy düğünlerine gitmekte zorlanıyorlar ama mecbur gidecekler. Gitmeseler evlerine ekmek parası nasıl götürecekler? Bu konu ile ilgili büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Büyüklerimiz düğünlerde silah olayına engel olsunlar. İki haftadan beri çok üzülüyoruz. Birisinin gözü kör oldu, birisinde felç söz konusu, diğerinin parmağı koptu şu an ameliyatta. Biz bunu önlemek istiyoruz. İnegöl´de merkez dahil, bütün köylerimizde düğünlerde silah kullanılmasını istemiyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz var. Sadece Romanlarla alakalı değil, başkası da olabilirdi. Bizim işimiz müzisyenlik. Onlar ekmeklerini müzikle kazanıyorlar. Köylere gidip gitmeme konusunda kararsızlar. Artık bu konuda bir adım atalım. Köylerde silah atımına engel olsunlar. İki haftadır çok üzülüyoruz. İlla bunun durması için ölüm mü olması lazım? Bunu hep beraber önleyelim. Düğünlerde silah atılmasın. Bundan sonra köylerden gelenler bize gelip söz verecekler. Muhtarlar bize teminat, güven verecek. Yoksa gitmeyecekler. Biz çalgıcı değiliz, müzisyeniz. Esmer vatandaş değiliz, Romanız. Çalgı çengi değil işimiz, müzisyenlik yapıyoruz. Abaza, Çerkezlerde bir düğünde kızımız vefat etti. Artık düğünlerde silah atılmıyor. Biz de bunu istiyoruz. Bu kardeşlerimiz silahsız, güzel eğlendirsin. Biz neşeli insanlarız, ama bizim neşemiz kaçtı” diye konuştu.

HEP BERABER BU İŞİ ÇÖZEBİLİRİZ

İnegöl Manav Türkmen Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz ise, “Bizler İnegöl´deki sivil toplum kuruluşları çalışma grubuyuz. Onların temsilcileri olarak buraya geldik. Acınız, acımızdır. Bizler İnegöl´de yıllardır birlikte yaşayan, mutlulukları paylaştığımız kardeşleriz. Başkanımızın dedikleri katılıyoruz ve altına imzamızı atıyoruz. İnsanların aslında en mutlu günleri düğünleridir. Bugüne kadar bunları hep sizlerle birlikte gerçekleştirdik. Gerçekten bizlerin o mutlu günlerine gelerek mutluluğumuzu bir kat daha arttırdınız. Hepinize bu konuda teşekkür ediyorum. Geçen hafta bir köyümüzde, bu hafta başka bir köyümüzde hiç kimsenin istemeyeceği, silahlı yaralama olayları oldu. Gerçekten çok üzgünüz. Ne olursa olsun, insanın kafasına bir taş bile atılsa, o kafası kanadığı zaman hepimiz üzülüyoruz. Bunlar olmasın. Sizler bu işle, müzisyen olarak gerçekten evinizin, ailenizin geçimini sağlayan insanlarsınız. Bu anlamda sizlere hem geçmiş olsun dileğinde bulunalım hem de el birliğiyle, tüm İnegöl olarak düğünlerimizde artık silah atılmasını önleyelim. Böyle kampanyalar başlatılsın. Buraya gelmeden önce İlçe Kaymakamımızın yanına uğradım. Olağanüstü Halde toplantı ve basın açıklaması yapmak izne bağlıdır. Kaymakamımız, ‘Bu konuda yağacağınız her türlü çalışmada ben de sizinle beraberim´ dedi. Onun için bizler diyoruz ki, bu son olsun. Bunu önleme biz insanların elinde. Hep beraber bu işi çözebiliriz. Silah atana, attırmamak gerekiyor. İnsanlar bunun tedbirini almalıdır. Elbirliğiyle inşallah bunun tedbirini alacağız” şeklinde konuştu. 

Son Güncelleme: 28.09.2016 11:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<