banner359

Tarihe Işık Tutan Kütüphane

06 Ocak 2017 Cuma 15:34 2017-01-06 15:37:28
Tarihe Işık Tutan Kütüphane
 İçinde bulundurduğu 84 bin kitapla büyük bir hazine olan İshakpaşa Halk Kütüphanesini yaklaşık 32 bin üyesinin bulunduğunu ifade eden Müdür Kenan Kahraman, İnegöl ile ilgili tarihi derinliklere inmek isteyenlere kütüphanenin kapılarının sonuna kadar açık olduğunu belirtti.

Bursa ve ilçeleri arasında çocuk kütüphanesi bulunan tek ilçenin İnegöl olduğunu belirten İshakpaşa Halk Kütüphanesi Müdürü Kenan Kahraman, “Kütüphanemiz sadece Bursa´da değil çevre illere de bakıldığında kütüphanemiz fiziki durumu, teknolojik imkanları itibariyle önemli bir yerde. Tabi bu güzellik okuyucularımıza, araştırmacılarımıza ve ziyaretçilerimize yansıyor. Geldiklerinde istediklerini buldukları için memnuniyet içerisinde buradan ayrılıyorlar. Bursa ve ilçeleri arasında çocuk kütüphanesi bulunan tek ilçe İnegöl´dür. Diğer ilçelere göre de bu nedenle avantajlıyız. Kütüphanemiz Halk ve Çocuk Kütüphanesi olarak tek çatı altında çalışıyor. Çocuk kütüphanesinde şuan da 20 bin 581 adet kitabımız var. 2016 yılında 214 yeni üye kaydettiğimiz Çocuk Kütüphanemizin toplam 5 bin 491 üyesi var. 2016 yılında 315 adet kitap kaydettiğimiz kütüphanemizden yıl boyunca 4 bin 637 adet kitap ödünç alındı. Son 4-5 yıldan beri İnegöl Çocuk Kütüphanesinin kitapları sürekli yeni kitaplarla güncelleniyor. Çocuklara hitap eden kitaplar, dergiler, hikayeler ve masallar bulunuyor. Çocuk kütüphanesine hakikaten devletimiz yayın olarak büyük önem veriyor. Halk kütüphanesinde ise, şuan da 63 bin 571 adet kitabımız var. 2016 yılında 3 bin 527 yeni üye kaydettiğimiz kütüphanemizin toplam 21 bin 937 üyesi var. 2016 yılında 2 bin 76 adet kitap kaydettiğimiz kütüphanemizden yıl boyunca 11 bin 934 adet kitap ödünç alındı. Halk kütüphanemizde 63 bin 571, Çocuk Kütüphanemizde de 20 bin 581 adet kitap bulunuyor” dedi.

BİNLERCE ZİYARETÇİ

2016 yılında İshakpaşa Halk ve Çocuk Kütüphanelerini binlerce İnegöllünün kullandığını ifade eden Kahraman, “Yaz kış denemeden sınavlara çalışanlar, evinde çalışma ortamı bulamayanlar, gazete, dergi okumak isteyenlerle kütüphanemiz doluyor. Çok amaçlı kullanılabilen bir kütüphaneyiz. Halk ve Çocuk Kütüphanesinde ki kitapların güncellenmesi nedeniyle kütüphanemize ilgi her geçen gün artıyor. Bu da bizi sevindiriyor” diye konuştu.

TARİHE IŞIK TUTUYORUZ

İlçeler içerisinde İnegöl´ün çok şanslı bir yerde olduğunu belirten Kahraman, “Ben 1988 yılında İnegöl´e geldiğimde kütüphane de gazete arşivi diye bir şey yoktu. Gazeteler biliyorsunuz çok önemli tarihi kaynakladır. Günlük güncel haberler yayınlanır. İnegöl´e geldikten sonra gazete yayıncılarından, daha önce yayınlanmış ve kapanmış olan matbaacılardan arkadaşlık ilişkileri içerisinde kütüphanemize hediye ettirdik. İnegöl ile ilgili tarihi derinliklere inmek isteyenlere kütüphanemizin kapıları sonuna kadar açık. 1930´lu yıllarda yazılan kitaplar var. Ayrıca Osmanlıca bölümümüzde var. Onlar çok daha eski tarihte yayınlanan kitaplar. O nedenle zengin bir arşivimiz var. Zengin bir koleksiyonumuz var” şeklinde konuştu.

İLGİ BİZİ MEMNUN EDİYOR

Sınavlara çalışmak isteyen herkesi kütüphaneye davet eden Kahraman, “Kütüphanemizin bin 800 metrekarelik kullanım alanı var. 150´şer metrekarelik 4 adet salonumuz var. Bu 4 salonun 3´ünde klimalı hizmet vermeye başladık. Her taraf tertemiz ve klimalar çalışıyor. Sınavlara hazırlanan arkadaşlarımız yemeğe bile gitmiyor. Çünkü evde bu sessizliği, bu güzelliği bulmak mümkün değil. Bu nedenle kütüphanemizin yoğun bir şekilde kullanılmasından dolayı mutluyum. Sınavlara çalışmak isteyen herkesi kütüphanemize davet ediyoruz. Böyle bir eserin İnegöl´e kazandırmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

İNTERNETİN KÜTÜPHANELER ZARARI OLMADI

İnternetin evlere girmesinde veya yaygınlaşmasında İnegöl İshakpaşa Halk Kütüphanesine hiçbir zararı olmadığını belirten Kahraman, "Eskiden çocuklara okullarda ödev veriyorlardı. Dönem ödevi gibi ödevler veriliyordu. Bu ödevleri yapmak için genel de ansiklopediler kullanılıyordu. Şimdi bu ansiklopediler yaklaşık 3-5 yıldan beri hiç kullanılmıyor. Çünkü ansiklopedinin yerine internet geçti. Bunun dışında nitelikli okuyucularımız, eline kitap alıp okuyanlar, yani kitabın kokusunu duyanlar için hiç bir şey fark etmedi. Çünkü internette böyle bir imkan yok. O tadı alamıyorlar. Okuyucunun kitabı eline alması gerekiyor. Eğer internetin yaygınlaşmasının zararı var mı dersek, kütüphanemizi geçici süreyle 1-2 günlüğüne kullananları kaybettik. Başka hiçbir zararı olmadı" diye konuştu.

KİTAP OKUMAYA İLGİ ARTTI

Kitap okuyanların artık bir kitapla yetinmediğini ifade eden Kenan Kahraman, “Okuyucularımız artık öyle nitelikli oldular ki, bir kitap almıyorlar. 2 kitap hatta 3 kitap istiyorlar. Artık bir kitabı geçtik. 2 kitap alan ve hatta 3´üncüyü isteyen o kadar çok okuyucumuz var. Ben bundan çok mutlu oluyorum. Bu da sürekli kütüphanenin yenilenmesinden oluyor. Yüzlerce hatta binlerce yeni kitabın girdiği oluyor. Okuyucularımız bu yeniliği gördüğünden dolayı kütüphanemize ilgi duyuyorlar" dedi.  

Son Güncelleme: 06.01.2017 15:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<