Tarihi doku yok edildi!

23 Nisan 2018 Pazartesi 11:34
Tarihi doku yok edildi!

İnegöl´ün tarihi ibadethanelerinden birisi olan Yıldırım (Cuma) Camiinde yapılan bakım ve onarım çalışmaları sırasında, Osmanlı motiflerinin boyanarak kapatıldığı ortaya çıktı.

 İnegöl´ün merkezindeki en eski camii olan Yıldırım Caminin içerisindeki pencerelerin kenarında bulunan Osmanlı işlemeleri, yapılan bakım ve onarım çayışmaları sırasında hassasiyetle davranılmaması nedeniyle boyanarak kapatıldı. Vatandaşlar, durum karşısında tepkilerini dile getirdiler.

616 YILLIK CAMİ

Vakıf kayıtlarına göre 1. Bayezid tarafından 1398-1402 yılları arasında yaptırılan caminin kısa süre önce yapılan boyama ve bakım çalışmaları sırasında tarihi motiflerin boyanarak yok edilmesi cami cemaatinin tepkisine neden oldu. Tarihi dokusu nedeniyle ibadetlerini özellikle Cuma Caminde kılan cemaat, eskiye dair tarihin bu çalışmayla boyanarak yok edilmek istenmesinin kabul edilebilir bir şey olmadığını dile getirdiler.

1398-1402 yılları arasında 1. Bayezid tarafından yaptırılan ancak harap hale gelen cami yıkılarak, II. Abdülhamid döneminde bugünkü haliyle inşa edilmiş ve Kasım 1895´te tekrar ibadete açılmıştır. Bu arada 2013 yılında İnegöl Belediyesi tarafından hazırlatılan ‘İnegöl Tanıtım ve Kent Rehberinde´ yer verilen caminin resimlerinde, pencere kenarlarında bulunan motiflerin bulunduğu görülürken, yapılan hatanın kısa sürede yapıldığı düşünülüyor.

Tarihi kitaplarda camiyle alakalı şu bilgiler yer alıyor; Hatırlanacağı üzere fetih sonrasında İnegöl´de başlatılan ilk imar faaliyetinin bir ürünü olan ve dördüncü Osmanlı hükümdarı Yıldırım Bayezıd tarafından 1398´de inşa ettirilmiş olan Cuma Camii, fiziki olarak çok küçük ve ahşap çatılı bir mabet olsa da Anadolu´nun Türkleşmesinde ve de İslamlaşmasında ilk adım sayılır. Çünkü 1299´da fethedilen İnegöl´e ancak 1398 yılında Yıldırım Bayezıd eliyle bir Cuma Camii inşa edilmiştir. Böyle bir özelliğe sahip olan Yıldırım Camii, Sultan II. Abdülhamid´in emriyle, sol arka köşede yer alan minare dışında, eski cami, tamamen yıkılmış, yerine o devirde yaygın bir mimari olan ‘Ampir-Üslup´a dayalı yeni bir camii yapılmıştır.

banner380

Aslı ahşap çatılı ve kiremit örtülü iken yeni mabedin orta kısmı, pencereli ve de sekiz köşeli geniş bir kasnağa oturtulmuştur. Ahşap malzeme kullanılarak inşa edilen çatı kiremit ile örtülürken-malzemesi yine ahşap olmakla birlikte-geniş bir fenerlik şeklinde oluşturulan kubbe kısmı kurşunla örtülmüştür. Bu tarzda yenilenmiş olan Yıldırım Cuma Camii tarihi misyonunu bu şekilde sürdürmektedir.

Sultan II. Abdülhamid devrinde 1293-1876 yılında yapılan bu imar faaliyetiyle birlikte İnegöl, yeni bir kimlik kazanmıştır. Zira sözü edilen mabet onarımlarının dışında göçmen iskanı ile genişleyen mahallelerde yollar yapılmış, cadde ve meydanlara, günümüzde canlı birer anıt olarak duran çınarlarda o devirde dikilmiştir. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<