banner359

Test Ve Analiz Laboratuarı Tanıtıldı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde hizmet veren Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı´nın (BUTAL) iş dünyasına verdiği hizmetleri tanıtmak amacıyla İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası´nda (İTSO) tanıtım toplantısı düzenledi.

11 Ağustos 2017 Cuma 11:28 2017-08-11 11:58:29
Test Ve Analiz Laboratuarı Tanıtıldı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde hizmet veren Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı´nın (BUTAL) iş dünyasına verdiği hizmetleri tanıtmak amacıyla İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası´nda (İTSO) tanıtım toplantısı düzenledi.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine yönelik Bursa Test ve Analiz Laboratuarı tanıtımı gerçekleştiren TÜBİTAK BUTAL Müdürü Sedat Aktaş, BUTAL´ın AR-GE Kolaylık birimi olduğunu vurguladı. TÜBİTAK BUTAL Müdürü Sedat Aktaş ve TÜBİTAK BUTAL Müşteri İlişkileri İş Geliştirme Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Akif Çimenoğlu, İTSO üyelerine TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı (BUTAL) tanıtımı gerçekleştirdiler.

Bilgilendirme yapan TÜBİTAK BUTAL Müdürü Sedat Aktaş, “TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösteren BUTAL; ihtiyaç duyulan test-analiz ve muayene metotlarını araştıran, geliştiren ve ileri teknolojiye sahip cihazları kullanarak müşterilerinin hizmetine sunan bir AR-GE kolaylık birimidir. Tarihçesi oldukça eski. Tesislerimiz 1972 yılında TEAM olarak faaliyetlerine başlamış, 1985 yılında SAGEM statüsüyle çalışmalarını devam ettirmiş. 1996 yılında TTKTTE olarak değişen isim 1999 yılında TAEL´e dönmüş ve son olarak 2001 yılında Ankara TÜBİTAK Başkanlığına bağlanarak BUTAL olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Tekstil, çevre, malzeme, gıda ve tarım kimyası konularında test analiz, muayene ve eğitim faaliyetleri sürdürüyoruz. Faaliyetlerimizi 14 dönüm yerleşke yatay yapılanmada 62 personel ve 390 cihaz-ekipman sayısında yapıyoruz. 2010 yılı Bursa kalite başarı ödülü aldık. Tekstil alanında ülkemizin ilk akredite kamu laboratuvarı olduk. İlk muayene kuruluşu akreditasyonu alan kurumuz. 2001´de akreditasyonumuzu aldık. Ardından TÜRKAK´tan akreditasyonumuza geçiş sağladık. A tipi muayene kuruluşu olarak hizmet veriyoruz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlilik Belgesine sahibiz. Kalite Yönetim Sistemi Çevre Yönetim Sistemi ve Müşteri Memnuniyeti ve Yönetim Şikâyet Yönetimine sahip bir laboratuarız” dedi.

METOT SAYIMIZ 304 ADETTİR

Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ekonomi Bakanlığından verilen yetki çerçevesinde Uluslararası Gözetim Şirketi statüsüne sahibiz. Laboratuvar akreditasyonumuzda metot sayımız 304 adettir. Bunlar tekstil, su/atık su, yakıt, atık, atık yağ, gıda, madeni ve baz yağlarda, toprak ve baca gazı emisyonundadır. Muayene kuruluş akreditasyonumuzda akredite metot sayımız 19´dur. Bunlar tekstil ve deridedir. Akreditasyon gereği hizmetlerimizde her yıl uluslararası yeterlilik sınavlarına katılıyoruz. Son 3 yılda başarı oranımız 100 üzerinden 94. Hedef kitlemiz; özel sektör, kamu sektörü, üniversite ve diğerdir. Özel sektörde tekstil, hazır giyim ve deri, otomotiv taşıt, plastik ve kauçuk, kimya, çevre ve atık yönetimi, madencilik, gıda, içecek ve ambalaj, tarım kimyası, bilimsel ve teknik faaliyetlerdir. Firma grupları, üretim işletmeleri, ihracat ve ithalatçı firmalar, ar-ge merkezleri, teknoloji geliştirme bölgesi firmaları, çevre ve danışmanlık firmaları ve test-analiz laboratuvarlarıdır. Kamu sektöründe tüm bakanlık birimlerinde görev yapıyoruz. Üniversitelerimizin ziraat fakülteleri, doğa bilimleri ve mühendislik fakülteleri, fen-edebiyat fakülteleri ve orman fakültelerinin ar-ge çalışmalarına test analiz laboratuvarı olarak hizmet veriyoruz. 3 ana laboratuvarlarımız var; malzeme ve tekstil, kimya ve çevre ile gıda ve tarım kimyası laboratuvarları… Muayene hizmetlerinde tekstil-deri ürün ve işlemlerinde muayene ile uluslararası gözetim şirketi olarak hizmet vermekteyiz. Eğitim hizmetlerinde test-analiz metot eğitimi işle uluslararası teknik eğitim projeleri konusunda çalışıyoruz. Malzeme tekstil laboratuvarımızda 442 test analiz metot sayısı vardır. Tekstilin her alanında hizmet veriyoruz. Kimya-Çevre laboratuvarlarında 157 test analiz metodu yapıyoruz. Su ve atık su, tehlikeli atık, yakıt ve atık yağ analizleri gerçekleştiriliyor”

99 TEST ANALİZ METODU

“Gıda ve Tarım Kimyası laboratuarımızda 99 test analiz metodu yapıyoruz. Besin değeri, metalik kontaminasyon, katkı maddeleri, vitamin ve mineral, ilaç kalıntıları, aflatoksin, okratoksin, organik asitleri, nitrat, nitrin alıntıları migrasyon analizleri yapıyoruz. Muayene hizmetlerinde ise 21 muayene metodu yapıyoruz. Tekstil ve deride kalite ve güvenlik parametrelerinin mevzuat ve şartnamelere uygunluğunu değerlendiriyoruz. Hata kaynağı tespiti yapıyoruz. Malzeme karakterizasyonu ve gözetim faaliyetleri de bu birimimizce gerçekleştiriliyor. Sanayinin, laboratuvar ve kalite kontrol için eğitim ihtiyacını gidermeye katkı sağlamak amacıyla, uygulamalı eğitimler verilmektedir. Vinil kumaşta dikiş mukavemeti, iplik kayması, kompozit 3D plakalarda darbe dayanımı, nonwoven halılarda hav yüksekliği, hav kütlesi tayini, petrol ürünleri ve kullanılmış yağlarda pcb tayini, xrf spektrometresi ile yağlama yağlarında element analizi, polimerlerde akrilamid analizi, yoğurt-kefirde formik, okzalik, tartarik, malik, asetik, fumarik, propiyonik, bütirik asit analizleri test ve analiz, yün-kaşmir ayırımı, aramid tipinin belirlenmesi, pamuk ipliğinde penye-karde ayrımı, sentetik boşluklu liflerde boşluk oranı tayini, kauuklarda termoset-termoplastik ayrımı ise muayene alanında geliştirdiğimiz metotlarımızdır. BUTAL, baca gazı emisyonu örneklerinde dioksin/furan bileşiklerinin tayinine ilişkin hizmet verme altyapısını tamamlamıştır. Türkiye´de sadece iki kamu ve bir sivil toplum kuruluşunun bünyesinde mevcut bu analiz altyapısına, TÜRKAK Akreditasyon Belgesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yeterlik Belgesi kapsamını genişleterek BUTAL de dâhil olacak ve hizmet vermeye başlayacaktır. Talep ile başlayan hizmet işleyiş sürecimiz teklif, müşteri onay ve ödemesi, hizmetin verilmesi ve raporlama şeklinde gerçekleştirilmektedir.”

HİZMETLERDE KOLAYLIK

“Numuneyi bizzat getirebilir veya kargo ile gönderebilirsiniz. Yetki gerektiren numune alma işlemleri için (atıksu, atıkyağ, toprak vb.) yetkili personelimiz mevcuttur. Raporlarınızı İngilizce olarak isteyebilirsiniz. Raporlarınızın e-posta olarak gönderilmesini de isteyebilirsiniz. Sonrasında ihtiyaç duyulması halinde raporunuza çoğaltma yapılır. Belirli bir hizmet bedeli üzerinde indirim oranı uygulanmaktadır. KOBİ iseniz hizmetlerimizde KOSGEB desteğinden yararlanabilirsiniz. Sözleşme yapıldığında hizmet peşin ücret alınmaksızın başlatılabilir. Numunelerin saklama koşul ve süreleri belirlidir. Bazı test-analizlerde müşteri ile çalışırız”


 

Son Güncelleme: 11.08.2017 11:58
Anahtar Kelimeler:
InegölİTSOTestTanıtma
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<