300 yıllık desenler tarihe meydan okuyor

Giresun’un Çamoluk ilçesi Sarpkaya köyündeki ahşap sütunlu camide bulunan yaklaşık 300 yıllık kök boya çiçek motifleri adeta zamana meydan okuyor. İlçenin Sarpkaya köyünde yapımını sağladığı belirtilen Bektaşbey’in ismini alan...

04 Temmuz 2015 Cumartesi 11:16
300 yıllık desenler tarihe meydan okuyor
Giresun’un Çamoluk ilçesi Sarpkaya köyündeki ahşap sütunlu camide bulunan yaklaşık 300 yıllık kök boya çiçek motifleri adeta zamana meydan okuyor.
İlçenin Sarpkaya köyünde yapımını sağladığı belirtilen Bektaşbey’in ismini alan yaklaşık 300 yıllık cami tarihi dokusunu bozulmadan korurken yörede yetişen çiçek motiflerinin yer aldığı kök boyalarıyla dikkat çekiyor.
Giresun kültür envanterinde yer alan Bektaşbey Camisiyle ilgili bilgi veren Giresun Valiliği Turizm Altyapı Hizmet Birliği Müdürü Tamer Uzuner,yaklaşık 300 yıllık caminin orjinalliğinden bir şey kaybetmeden dimdik ayakta durduğunu söyledi.
Uzuner, “Kayıtlarımıza göre 18. Yüzyılda yapılan tarihi Bektaşbey camii kök boyadan yapılan motifleriyle geçmişin sanatına ışık tutuyor. Camisinin namazgahında kök boyasıyla yörede yetişen çiçek motifleri yer alırken, minber kısmında ise yine kök boyasıyla yedi uyurların isimleri yer almaktadır. Bunun nedeni ise inanca göre yedi uyurların isimlerinin yer aldığı yerde yangın, deprem gibi doğal afetlerinin yanı sıra hırsızlık gibi olayların yaşanmadığı inancıdır. Caminin ikinci katında kadınlara ait olan yerdeki el dokuma ve kök boyalı kilimler ise yine tarihin izini taşıyan özelliklerdendir. Caminin tavan kısmında ise ahşam işleme desenlerde yine kök boya ile renklendirilmiştir” dedi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<