Büyükşehir Belediyesi’nden Şehre 50 Tarihi Çeşme

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Ve Turizm Dairesi Başkanlığı, Şehrin Tarihi Bölgelerindeki Eski Çeşmeleri Restore Ettirip, Müsait Mekanlara Mermerden Klasik Tarz 50 Sokak Çeşmesi İnşa Ediyor.

17 Nisan 2016 Pazar 12:45
Büyükşehir Belediyesi’nden Şehre 50 Tarihi Çeşme
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı, şehrin tarihi bölgelerindeki eski çeşmeleri restore ettirip, müsait mekanlara mermerden klasik tarz 50 sokak çeşmesi inşa ediyor.
Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin Dünya Bankası’ndan aldığı kredi sözleşmelerinde, kayıp kaçak oranının düşürülmesi için hayrat çeşmelerin suyunun kapatılma şartı yüzünden, 15 yıldır muslukları açılmayan tarihi çeşmeler ihya ediliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından değişik büyüklüklerde projelendirilen mermer çeşme modelleri de işlek caddelerdeki müsait alanlara sıfırdan inşa edilecek. İlk çeşmenin inşasına Çatalfırın’dan başlandı. Altıparmak Mahalle Muhtarlığı’nın bulunduğu Balıkçı Reşat yanındaki meydana konulan Marmara mermerinden hayrat çeşmesinin inşası tamamlandı. Birkaç güne kadar su aboneliğinin de yapılarak açılması planlanan çeşme, her gün binlerce kişinin susuzluğunu giderecek. Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, çeşmelerin Ramazan Bayramı öncesinde planlanan noktalara kurulma işleminin tamamlanacağını bildirdi. Bu arada eski mahalle ve köylerdeki tarihi çeşmeler de proje kapsamında tek tek restore edilecek. Su aboneliklerinin kim tarafından yapılacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Mahalle aralarındaki çeşmeler için BUSKİ ilçe belediyelerinden abonelik istiyor. Ancak hazine arazisinde hayrat çeşme yapan hayırseverler ise bürokratik engeller sebebiyle su aboneliği yaptıramıyor. Bu durumda mahalle meydanlarına çeşme yaptıran Adnan Türkay gibi hayırseverlerin isimlerinin yer aldığı çeşmelerinin bürokrasi kargaşasından dolayı zaman zaman suyunun kesilmesine yol açıyor. Tarihi çeşmeler için Bursa Büyükşehir Belediyesi de önümüzdeki yıldan itibaren bütçesine su parası ödeneği koyacak. İlçe belediyeleri içerisinde Osmangazi Belediyesi, en fazla hayrat çeşmeye su aboneliği yaptıran belediye unvanını koruyor. Her ay ilçe belediyeleri BUSKİ’ye yüz binlerce lira su parası ödüyor.
Eski Eserleri Sevenler Kurumu Başkanı Mimar Zafer Ünver ise Büyükşehir Belediyesinin Osmanlı dönemindeki gibi gösterişli meydan çeşmelerine de yeni çalışmasında yer vermesini istedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<