Büyükşehir’den kent belleğine yeni bir eser daha

Binbir Gece Masalları’nın Bursa nüshası olarak bilinen ve ‘Elfü Leyletin ve Leyle Hikâyetleri’ başlığıyla ele alınan 56 hikaye, Büyükşehir Belediyesi tarafından kitap haline getirildi.Bursa’nın kültürel değerlerinin geleceğe taşındığı...

24 Ağustos 2016 Çarşamba 14:27
Büyükşehir’den kent belleğine yeni bir eser daha
Binbir Gece Masalları’nın Bursa nüshası olarak bilinen ve ‘Elfü Leyletin ve Leyle Hikâyetleri’ başlığıyla ele alınan 56 hikaye, Büyükşehir Belediyesi tarafından kitap haline getirildi.
Bursa’nın kültürel değerlerinin geleceğe taşındığı eserlere bir yenisi daha eklendi. 56 hikaye ile Binbir Gece Masalları’nda yer alan ve Anadolu Türkçesi’nin en temel özellikleriyle kaleme alınan ‘Elfü Leyletin ve Leyle Hikâyetleri’ isimli eserin tanıtım toplantısı Mahkeme Hamamı Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kitabın tanıtım toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın bütün birikimlerini geleceğe taşıyan faaliyetler gerçekleştirmeye devam ettiklerini bildirdi. Bugüne kadar Bursa’yla ilgili 300’ü aşkın kitap, albüm ve yayın hazırladıklarını kaydeden Başkan Recep Altepe, “Bugün de burada yeni bir eserle daha karşınıza çıkmış bulunuyoruz. Eseri günümüz Türkçesine çevirerek hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Sadettin Eğri’ye, minyatürlerini yapan İpek Özsoy’a, kültür hayatımıza bir soluk getirecek yayında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Sadettin Eğri ise, Binbir Gece Masalları’nın ‘Elfü Leyletin ve Leyle Hikâyetleri’ adını taşıyan Bursa nüshasının 188 yaprak (376) sayfadan oluştuğunu ve her sayfada harekeli nesih ile yazılmış 12 satır bulunduğunu anlattı. Kitabın tamamında 56 hikayenin yer aldığını vurgulayan Sadettin Eğri, “Bu kitabı değerli kılan, eski Anadolu Türkçesi’nin özelliklerini taşıması ve en eski tercümelerden belki de ilki olmasıdır. Oldukça sürükleyici, etkileyici, zevkli bir üslupla tercüme edilen bu eser, pek çok kültür ve coğrafyanın zenginliklerini bünyesinde barındırmaktadır” şeklinde konuştu.
İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Osman Nuri Solak da, ‘Elfü Leyletin ve Leyle Hikâyetleri’nin orijinal kısmının ellerinde bulunduğunu belirterek, kütüphanenin kapasitesi ve gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<