banner359

Irgandı’da Sanat Günleri Başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Irgandı Köprüsü Sanat Günleri başladı.Dünyadaki 4 çarşılı köprüden biri olan Irgandı, Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Sanat Günleri’ne...

20 Mayıs 2016 Cuma 12:25
Irgandı’da Sanat Günleri Başladı
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Irgandı Köprüsü Sanat Günleri başladı.
Dünyadaki 4 çarşılı köprüden biri olan Irgandı, Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Sanat Günleri’ne ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, “Irgandı Köprüsü sanatçıları bu şenliği düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilen Irgandı Köprüsü 2004 yılında yenilenerek kullanıma açıldı ve sanatçılarımızın geleneksel el sanatları artık burada icra ediliyor. Dünyada, Irgandı Köprüsü´ne benzer üç çarşılı köprü daha vardır. Bunlar Bulgaristan´ın Lofça kentinde bulunan Klearchos Köprüsü, İtalya´nın Floransa kentinde bulunan Ponte Vecchio Köprüsü ve Venedik kentinde bulunan Rialto Köprüsü´dür. Dünyada sadece 4 örneği bulunan çarşılı köprülerin önemini vurgulamak ve buradaki sanatçılar tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin yerel, ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasına yönelik düzenlenecek atölye çalışmaları, sergiler ve dinletilerin de yer alacağı “Irgandı Köprüsü Sanat Günleri” ile Bursa’nın sosyo kültürel hayatına da canlılık kazandırmış olacağız. Sanatçı dostlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Tarihi köprünün önemi hakkında bilgiler veren Bursa Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu da Irgandı Köprüsü’nün arasta özelliğine sahip dünyadaki 4 köprüden biri olduğunu, 1922 yılında Yunanlıların şehri terk ederken bombaladığı köprüdeki dükkanların tamamen yıkıldığını, köprünün 1949 yılında onarıldığını, dükkanların ise 2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilerek köprünün bugünkü halini aldığını söyledi.
Irgandı Köprüsü snatçıları adına söz alan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Benlioğlu ise, sanatsız bir medeniyet ve insanlığın düşünülemeyeceğini belirterek, sanata ve sanatçıya verdikleri destekler dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Konuşmaların ardından kılıç kalkan gösterisi ve geleneksel kıyafetler defilesi düzenlendi. Protokol mensupları köprüdeki atölyelerde sanatçılar tarafından yapılan eserleri inceledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<