Sanduka örtüsü puşideler koruma altında

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İLE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ OSMANLI HANEDANI’NA AİT TÜRBELERDEKİ PUŞİDELERİN YENİLENMESİ AMACIYLA HAZIRLADIĞI PROJE ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

28 Temmuz 2020 Salı 12:08
Sanduka örtüsü puşideler koruma altında

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının Osmanlı Hanedanı’na ait türbelerdeki puşidelerin yenilenmesi amacıyla hazırladığı proje çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

İki Bakanlığın “Puşide Projesi” kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları daha verimli kılmak ve ilgili kurumlar arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla Kasım 2016’da imzalanan protokol güncellendi.

Olgunlaştırma Enstitüleri tarafından Osmanlı Hanedan türbelerinin yenilenmesi çalışmalarının başlatıldığı proje ile İstanbul’da bulunan 23 türbedeki 158 puşidenin yenilenmesi öngörülüyordu.

banner380

Proje kapsamında, İstanbul Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsünün koordinasyonunda Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İzmir, İstanbul, Kayseri, Kütahya, Samsun, Trabzon Olgunlaşma Enstitüleri tarafından puşide üretimine ilişkin işlemler gerçekleştirildi.

Son protokol ile İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü envanterindeki puşidelerin restorasyon ve konservasyonu ile yeniden üretilmesi, desen arşivinin hazırlanması, fotoğraf çekimlerinin yapılması, Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kayıtlı sanatçılar arasından talep edilen sanat dallarından usta öğretici ve öğretmenlerin görevlendirilmesi ve eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılacak malzemelerin sağlanması ile yapılan çalışmaların kitaplaştırılması hususları yenilenmiş oldu.

Yeni Protokol Projeye Hız Kazandıracak

Türbelerde yer alan sandukaları üzerlerini örtmek için kullanılan örtülere verilen isim olan puşide, vefat eden kişiye gösterilen saygının bir ifadesi olarak İslam medeniyetinde yüzyıllardır kullanılıyor.

Osmanlı döneminde çeşitli süsleme teknikleri ile üretilen puşidelerde “Maraş İşi” tekniğiyle işlenmiş olanlar karakteristik özellikler gösteriyor.

İmzalanan protokolün, bu mirasın korunması, ihyası ve gelecek nesillere aktarılması hedefine ulaşılmasında önemli bir aşama olması ve projeye hız kazandırması hedefleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<