Sır Gibi Saklanan O Lahit Bakanlık Sitesinde Teşhir Edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz Kasım ayında İznik’te bir tarlada bulunan Roma dönemine ait lahit mezarı resmi sitesinde yayınladı.İznik’in Hisardere Mahallesi yolu üzerinde...

06 Aralık 2015 Pazar 19:42
Sır Gibi Saklanan O Lahit Bakanlık Sitesinde Teşhir Edildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz Kasım ayında İznik’te bir tarlada bulunan Roma dönemine ait lahit mezarı resmi sitesinde yayınladı.
İznik’in Hisardere Mahallesi yolu üzerinde kaçak kazı yapılan alanda tarla sahiplerinin farketmesi sonucu ortaya çıkan lahit mezar, İznik Müzesi Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen kazı çalışmalarında kamuoyundan sır gibi saklanmıştı. Roma dönemine ait lahit mezar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi sitesi "kulturvarliklari.gov.tr"de yayınladı. İnternet sitesinde lahit ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
"Gerçekleştirilen kazı çalışmaları ile tamamen açığa çıkarılan ve yapım tekniği ile stil özellikleri dikkate alındığında M.S. 2-3. yüzyıla tarihlenen Sütunlu-Sidemara tipi lahit mezarın kapak kısmı daha önceki bir dönemde kaçak kazı yapan şahıslar tarafından kırılarak tahrip edilmiştir. Gövde ve kapak bütünlüğü korunmuş, dört tarafı yüksek kabartmalarla çevrili oldukça nitelikli bir mermerden yapılmış olan lahide ilişkin ilk incelemelerde kısa kenarlarda yüksek kabartma ile yapılmış üç insan figürü ile figürler arasında sütunlar yer almaktadır. Lahidin uzun kenarlarında ise beş insan figürü ile aralarında sütunlar bulunmaktadır. Söz konusu lahidin kapağında dört köşede kanatlı Eros bulunmakta olup, lahidin uzun kenarlarında da beşer adet aslan başı yer almaktadır. Açığa çıkarılan lahit gerekli güvenlik önlemleri alınarak İznik Müzesi’ne nakledilmiştir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<