Bakan Bozkır’dan Çanakkale Zaferi yorumu: "Geldiler, gördüler ve döndüler”

Sultangazi’de düzenlenen 100’üncü Yılında Çanakkale Zaferi Sempozyumu’na katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Volkan Bozkır, “Çanakkale Zaferi’ni en iyi anlatan belki de şu üç kelimedir; geldiler, gördüler ve döndüler”...

14 Mart 2015 Cumartesi 14:26
Bakan Bozkır’dan Çanakkale Zaferi yorumu:
Sultangazi’de düzenlenen 100’üncü Yılında Çanakkale Zaferi Sempozyumu’na katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Volkan Bozkır, “Çanakkale Zaferi’ni en iyi anlatan belki de şu üç kelimedir; geldiler, gördüler ve döndüler” dedi.
Sultangazi Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı kapsamında gerçekleştirilen “100’üncü yılında Çanakkale Zaferi Sempozyumu” Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ı ağırladı. Sultangazi Belediyesi Düğün ve Nikah Sarayı Konferans Salonu’nda gerçekleşen sempozyuma Bakan Bozkır’ın yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, AK Parti Sultangazi İlçe Başkanı Suzan Dağlar Civan, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programda Çanakkale Şehitleri için bir Fatiha okundu.

“ERKEK PERFORMANSI KADIN PERFORMANSININ YANINA YAKLAŞAMAZ”
Konuşmasına sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak başlayan Bakan Bozkır, 100’üncü yılında Çanakkale Zaferini konu alan sempozyuma katılmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Bakan Bozkır Açılış konuşmasını gerçekleştiren Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay’ın, “Burada çok kadın kardeşimiz var. Kadınlar erkek performansını geçiyor” cümlelerini hatırlatarak, bu sözün düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Bozkır, “Kadınlar erkek performansını geçiyorlar. Bu erkek performansı nereden çıktı bilmiyorum. Kadın performansının yanına yaklaşamaz erkek performansı başkanım” dedi.

“BAZI ÜLKELER ÇANAKKALE ZAFERİ SONRASI KİMLİK BULMUŞTUR”
Çanakkale Savaşlarının dünya tarihinin kaydettiği en önemli olaylardan biri olduğuna değinen Bakan Volkan Bozkır, “Gerek sonuçları, gerek etkileri bakımında hem Türkiye’de hem dünyada hala anılmaktadır .Dünyada Avustralya ve Yeni Zelanda, gibi ülkeler bu savaşlardan sonra kimliklerini bulmuşlardır. Milli gün olarak bunu ilan ettiler” diyen Bozkır bazı ülkelerin varlıklarının Çanakkale Savaşı’na dayandığına dikkat çekti.
Çanakkale Zaferi ile ilgili konuşan Bozkır, “Bundan 100 yıl önce 100 binlerce vatan evladı yurdun dört bir yanından vatanlarını savunmak için gelmişlerdir. Bir asır önce Çanakkale’de yaşananlar basit bir savaştan ötedir. Bir hürriyet davasıdır. Bir ölüm kalım mücadelesidir. Çanakkale Zaferi’ni en iyi anlatan belki de şu üç kelimedir,’ geldiler, gördüler ve döndüler. Çanakkale Şehitliği’ni gezdiğinizde bu açıkça görülmektedir. Onları ziyaret etmek her Türk için Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için gurur vesilesidir. Onur vesilesidir” diye konuştu.

“ÇANAKKALE ZAFERİ CENTİLMENLİK ÖRNEĞİ”
Çanakkale ‘de gerçekleşen kutlu mücadeleyi centilmenlik örneği olarak tanımlayan Bozkır, “Çanakkale Savaşları’nın galibi orduları yöneten Mustafa Kemal de bugün bile hatırlanan çok güzel ifadeleri insanların kalbinde yer etmiştir. ‘Çocuklarınız burada şehit oldular ama artık onlar bizim evlatlarımızdır’ Gerçekten dünyanın hiçbir savaşında karşılıklı savaşan milletler ve askerler bu kadar birbirlerine saygı duymamışlardır. Savaş sırasında olsun, savaş sonrasında olsun, saygının ifadesi olarak şehitlerin toplanması için verilen anılar, o sırada kullanılan bazı karşılıklı ifadeler. Ondan sonra savaşarak savaşa devam. Gerçekten centilmenler olarak nitelendirilmesinin önemli unsurları olmuştur. Bütün bu unsurlar bütün bu ifadelerle Çanakkaleli bir annenin ve dedenin oğlu ve torunu olan birisi olarak benim için bugünün özel bir anlamı var” ifadelerini kullandı.
Bozkır, “Bu derin konuyu burada yad etmemize imkan verdiği için Sultangazi Belediye Başkanımıza bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi.

“ONLARIN ÖNÜNDE SAYGI İLE EĞİLİYORUZ”
Bakan Bozkıra sempozyum sonrası Çanakkale’de esir düşen düşman askerlerine karşı Mehmetçiklerin sergilediği tutumu konu alan ‘Esir ‘ adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Bakan Bozkır tiyatroyu beğeni ile izledi. Savaş galerisini ziyaret eden Bozkır’a neler hissettiği soruldu.
Bakan Bozkır, “Gerçekten Çanakkale Zaferi dünya tarihinin ve Türkiye tarihinin en önemli noktalarından birisidir. Çok fazla şehit verdiğimiz, Osmanlı İmparatorluğu’nun bütün mensuplarının Türk olsun, Kürt olsun Laz olsun, Hıristiyan olsun birlikte savaştıkları ve şehit oldukları bir savaştır. Centilmenler savaşıdır. Dünya tarihinde hala anılması da bunu göstermektedir. Bir savaş olmaktan öteye Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının temelleri orada atılmıştır. Orada kazanılan başarı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağlayacak enerji ve heyecan Türk ulusunda ortaya çıkmıştır. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Onların huzurunda saygı ile eğiliyoruz. İnşallah onların kurduğu bu Cumhuriyet ilelebet payidar olacaktır” şeklinde konuştu.

“TARİHİNİ BİLMEYEN GELECEĞİNİ KURAMAZ”
Programın açılış Konuşmasını gerçekleştiren Başkan Altunay amaçlarının gelecek nesli bilgilendirmek olduğunu belirterek, “100’üncü yılında Çanakkale Sempozyumunu gerçekleştiriyoruz. Bizi köklerimize götüren ve tarihimize götüren, 100 yıl önce yaşananları adeta bir kez daha bizlere yaşatan bu güzel programda aldığımız keyif, aldığımız bilgi fevkalade güzel oldu ve olmaya da devam edecek” diye konuştu.
Organizasyon hakkında bilgiler veren Altunay,” Bu tarafta savaş galerisi, diğer tarafta savaş eserleri müzesi. Filmleri ile sinemalarıyla, tiyatrolarıyla, konserleriyle dolu dolu geçecek bir program bu. Şu bakımdan çok önemli ki tarihini bilmeyen geleceğini kuramaz. Elhamdülillah bizim köklü bir tarihimiz derin bir mazimiz var. Bunu daha iyi anlatmak, gelecek nesle tanıtmak, daha iyi anlamasına vesile olmak ve bundan sonraki yol haritasını da belirlemek bakımında biz idareciler olarak bu bizim en ulvi görevimiz. Bugün o derin maziyi konuşuyoruz. 15 Yaşında gençlerimizin savaşta bu toprakların kurtulması için verdiği mücadeleyi konuşuyoruz. Bu toprakları bize emanet eden gazilerimize, şehitlerimize minnet doluyuz. Allah cennetin bütün kapılarını onlara açsın” şeklinde konuştu.
Bakan Bozkır ve Başkan Altunay, tiyatronun ardından burada bulunan çocuklarla fotoğraf çektirdi.
Sultangazi Belediyesi tarafından hazırlanan Çanakkale’nin 100’üncü yıl etkinlikleri sene sonuna kadar devam edecek.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<