banner359

Chp’den Bir Aym Başvurusu Daha

CHP CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genel Sekreter Gürsel Tekin ve Konya Milletvekili Atilla Kart 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. CHP...

25 Ağustos 2014 Pazartesi 17:41
Chp’den Bir Aym Başvurusu Daha
CHP CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genel Sekreter Gürsel Tekin ve Konya Milletvekili Atilla Kart 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, Genel Sekreter Tekin ve Konya Milletvekili Kart, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Başvuruda Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanlığı’nın yanı sıra Başbakanlık ile Siyasi Parti genel Başkanlığı görevini de sürdürdüğü belirtilerek, bunun anayasa ihlali olduğuna dikkat çekildiği ve Anayasa ihlalinin önlenmesinin talep edildiği kaydedildi. Başvuru sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Tezcan, “15 Ağustos tarihinden bu yana Recep Tayyip Erdoğan hukuka ve anayasaya aykırı bir şekilde hem seçilmiş cumhurbaşkanı olarak cumhurbaşkanlığı, hem Başbakanlık hem de parti genel başkanlığı makamını işgal etmektedir. Bu işgalle ilgili daha önce görev yapması gereken kurumlara Cumhurbaşkanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere yapılan müracaatlardan ne yazık ki hukukun gereğini yerine getirmek yerine Recep Tayyip Erdoğan’ın arzu ve isteğini yerine getirmek üzere devlet kurumlarının hareket ettiğini görüyoruz. Bu çerçevede açık bir anayasa ihlali söz konusudur. Açıkça parlamenter demokratik düzen daha yemin etmeden ihlal edilmeye başlanmıştır. Bu çerçevede AYM’ye bireysel başvuru hakkımızı kullandık” diye konuştu.

“BU AÇIK HUKUK İHLALİ VE ANAYASA İHLALİNE KARŞI AYM’YE MÜRACAATIMIZI YAPTIK”
Daha önce Konya Milletvekili Atilla Kart’ın yaptığı bireysel başvuruyu hatırlatan Tezcan, şunları söyledi:
“Bugün de CHP tüzel kişiliği adına ana muhalefet görevini parlamenter demokratik düzen içerisinde yerine getirmeyi önleyecek bu açık hukuk ihlali ve anayasa ihlaline karşı AYM’ye müracaatımızı yaptık. Dilekçemizi verdik. Sonucu en üst hukuk kurumu yargı organı olan AYM’den bekliyoruz. Bugüne kadar AYM’nin bireysel başvurularda uluslar arası anlamda örnek teşkil edecek adımlar attığını biliyoruz. Ben bu konuda da bu açık anayasa ihlalinin ve hukuk ihlalinin önüne geçecek bir karar vereceği umut ve inancındayız. Bu nedenle müracaatımızı yaptık.”

“DEMOKRATİK DEVLET DÜZENİNİN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRME NOKTASINDA MUHALEFET GÖREVİNİ YAPAMAZ HALE GELİYORUZ”
Türkiye’nin anayasal kurumlarının işlevini kaybettiğini ileri süren Konya Milletvekili Kart, “Cumhurbaşkanlığı makamı dahil olmak üzere, Başbakanlık makamının belli bölümleri dahil olmak üzere, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dahil olmak üzere bu makamların büyük bölümünün görevini yapamaz hale geldiğini görüyoruz. Anayasal kurumların işlevini kaybetmesi sonucunda CHP olarak siyasi partiler yasasının 78. Maddesinden doğan yine bağlantılı olarak 68/4’üncü maddesinden kaynaklanmış olan demokratik devlet düzeninin gereklerini yerine getirme noktasında muhalefet görevini yapamaz hale geliyoruz. Çünkü bu muhalefet görevinin etkili olarak yerine gelebilmesi için anayasal kurumların işlevini yapar halde olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“YURTTAŞLARIMIZIN HAK VE HUKUKUNA SAHİP ÇIKMAK AMACIYLA ANAMUHALEFET PARTİSİ OLARAK BUGÜN BAŞVURUYU YAPTIK”
Türkiye’de anayasal kurumların 15 Ağustostan itibaren seçilmiş cumhurbaşkanının emir ve talimatları üzerine görev yapar hale geldiğini iddia eden Kart, “İşte bu sebepledir ki siyasi parti gruplarının da, muhalefetin de gerek siyasi partiler yasasından doğmuş olan gerekse anayasadan doğmuş olan görev ve sorumluluğunu yerine getirmesi noktasında anayasal ihlaller doğuş olduğu için fiili ihlaller doğmuş olduğu için ve bunun sonucunda da vatandaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının etkili başvuru yollarının kaybolmuş olması sebebiyle Anayasamızın 36.maddesinde düzenlenmiş olan hak arama özgürlüğüyle, yine Anayasanın 40.maddesinde düzenlenmiş olan temel hak ve özgürlüklerin korunması konusunda yurttaşlarımızın bu haklarının ihlal edilmiş olması sebebiyle yurttaşlarımızın hak ve hukukuna sahip çıkmak amacıyla anamuhalefet partisi olarak bugün başvuruyu yaptık. Yaptığımız başvurunun hukuki anlamı budur” ifadelerini kullandı.

“ANAYASAYI TANIMAYAN BİR ANLAYIŞI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
CHP Genel Sekreteri Tekin ise “Recep Genel Başkan, Tayyip Başbakan, Erdoğan Cumhurbaşkanı. Yani kendilerinin özlem duyduğu uzun süredir Başkanlık Sistemi dedikleri bugün yasa dışı uygulanan modeli bir yasal hale nasıl çeviririz uğraşı içindeler. Tabii burada çeşitli kurumların görev yapması gerekiyor. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Gül’ün, yani burada anayasayı sadece AK Parti, Başbakan değil, aynı zamanda Sayın Gül’de ihlal ediyor. Yine aynı şekilde hukukçu kimliği olan Sayın Cemil Çiçek. İnanılır gibi değil. Bütün bunlar suç işliyorlar” dedi.

“BİZİM GÖRÜŞMEMİZDE HERHANGİ BİR İŞARET VERMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın bireysel başvurulardaki tavrıyla ilgili soruya ise Tezcan, “Sadece Haşim Kılıç değil, AYM bir kurul olarak çalışıyor ve bu konuda verdiği kararlarda gerçekten Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin tanıdığı hakları azami biçimde geliştirerek kullanılması yönünde olumlu kararları vardı. Tabi bizim görüşmemizde herhangi bir işaret vermesi mümkün değildir. Böyle bir şey olmadı. Bir nezaket ziyareti. Çayını içtik. Müracaatımızı yaptık. Mahkeme kendisi çalışmasını yürütüp kararını verecektir” karşılığını verdi.
Bugün bir gazetenin manşetinde yer alan İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın “Hem CHP’li bürokratları, hem MHP’li bürokratları Doğu ve Güneydoğu’ya sürün onlara KOSGEB’ten kredi vermeyin yönündeki” haberin sorulması üzerine Tekin, “Aslında onu söylemesine gerek yok. Son 5 yıllık uygulamalara baktığınızda o uygulamaların tamamını görebilirsiniz. Özellikle AK Partili olmayan işadamlarını, bürokratların nasıl sürgüne tabi tutulduğunu, nasıl tecrit edildiği bugüne mahsus değildir” yanıtını verdi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<