banner359

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik:

Suriye’de kimin elinin kimin cebinde olduğunu anlamakta zorlandıklarını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, süper güçlerin sipere yattığı, nişan aldığı, hedeflerini belirlediği ama ne zaman tetiğe basacakları...

07 Ocak 2016 Perşembe 15:57
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik:
Suriye’de kimin elinin kimin cebinde olduğunu anlamakta zorlandıklarını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, süper güçlerin sipere yattığı, nişan aldığı, hedeflerini belirlediği ama ne zaman tetiğe basacakları endişesini bütün dünyanın taşıdığı bir sürecin yaşandığını söyledi.
Karacabey Ticaret Sanayi Odası ile Ticaret Borsası’nın ’Müşterek Ödül’ törenine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ortadoğu’da kaynayan bir kazanın olduğunu her akşam televizyon ekranlarında izlediklerini ifade eden Çelik, “Komşumuz Suriye’de kimin eli kimin cebinde doğrusu anlamakta zorlanıyoruz. Süper güçlerin sipere yattığı, nişan aldığı, hedeflerini belirlediği ama ne zaman tetiğe basacakları endişesini bütün dünyanın taşıdığı bir süreci yaşıyoruz. Suriye yetmiyormuş gibi mezhep savaşlarını tekrar gündeme getirme istidadı olan veya anlayışının tezahürü olan İran ile Sudi Arabistan arasındaki gerginliğin zirveye çıkması da hakikaten bütün bölgeyi değil, dünyayı endişelendirir noktaya gelmiş bulunmaktadır. Uzun yıllar medeniyetler arasındaki çatışmanın ortadan kalkmasıyla ilgili yoğun bir mücadele verdik. Bu konu ile ilgili de ispanya ile eş başkanlık görevimizde vardı. Yani medeniyetler arası bir uzlaşı bir diyalog olsun istedik. Ama geldiğimiz noktada dünyaya baktığımız zaman bırakın medeniyetler arasındaki uzlaşıyı medeniyetin kendi içindeki çatışmaların geldiği nokta gerçekten ürkütüyor. Bu çerçevede şunu ifade etmek gerekiyor. Bu coğrafya yeni Kerbelaları kaldıracak bir konumda değil. Allah korusun gidişat bu derece vahim olduğunu ifade etmek istiyorum. Böyle vahim tablonun içerisinde meydana gelebilecek vahim durumları düşünmek bile istemiyorum” diye konuştu.
"ŞİMDİ SİYASİ İSTİKRAR VAR"
AK Parti yönetiminde hükümetin 3 yılı aşkın süredir farklı bir durum olduğunu ifade eden Çelik, “Bunu da açık yüreklilik ile söylemek gerekiyor. Türkiye bir anlamda elde edilen 10 yıllık başarılardan sonra bir patinaj dönemine girdi. 3 yıldır gerek küresel ekonomide gerekse gelişmiş ve gelişen ülkelerdeki yaşanan sorunlarla birlikte ister istemez Türkiye’de de orta gelir tuzağına düştü. Buna birde siyasi krizler ve bol seçimler eklenince Türkiye gerçekten bu dönem içerisinde sıkıntılar çekti. Şimdi ise siyasi istikrar var. Sorunlar büyük ölçüde biliniyor. O halde yeni bir dönem yeni bir yaklaşım ile yeni bakış açısıyla tarımdan sanayiye hızla ilerlememiz gerekiyor” dedi.
5 yıldızlı borsaları tenzih ederek konuşmasını sürdüren Faruk Çelik, “Ama borsalar müstahzil makbuzuna mühür basan ve para alan anlayıştan çıkması gerekiyor. Böyle borsa anlayışı artık kabul edilemez. Türkiye genelindeki tüm borsalarımız çiftçinin ürününü değer bulduğu yerler olacak. Çiftçi üreterek mevsim boyu alın teri akıtıyor. Onun ürünün değer bulduğu mekanlar haline gelmesi gerekiyor. Beklide hayvancılık konusunda desteklerimizi bitkisel ve hayvansal olarak tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Bu desteklerin sayılarını hem azaltmak hem de üreticimizi sevinebileceği daha az kalemde destekler vermemiz gerekiyor. Hayvancılık ile meşgul olan kişiler ilk doğduğu gibi buzağısına destek almamalı. 4’üncü ayına geldiğinde destek vermeliyiz. Çünkü Türkiye’de 400 bin tane buzağı ölüyor. Yok öle yağma. Gerekirse iki katı destek vereceğiz. Ama buzağı 4 aya çiftçimiz getirmesi gerekiyor. Tüm bunları bizler işletmeci mantığı çerçevesinde sorunları çözeceğiz” şeklinde konuştu.
"ÇİĞ SÜT İÇİN SÜT ÜRETİCİSİNİ DESTEKLEME KARARI ALDIK"
Türk üretimi süt ürünlerinin dünya pazarında yerini almasını istediklerini belirten Bakan Çelik, “Bunun için sanayicinin rekabetini ve gücünü arttırmak için çiğ süt için süt üreticisinin destekleme kararını aldık. Sanayicimizin dünya markaları arasına girmesi için ciddi bir adımın attığımız buradan açıklıyorum. Yağsız süt tozu ihracatının sürekliliğe ulaşması için arz fazlası sütün alınıp süt tozuna dönüştürülmesini sağlayacağız. Böylece üreticimiz ürettiği sütün ne olacağı konusunda endişesi olmayacak” açıklamasını yaptı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, Bakan Çelik’in Şanlıurfa’ya kaptırılmaması gerektiğini savunarak şöyle devam etti:
“Odalar ve borsalarımız ile birlikte Şanlıurfa’da toplantı yaptık. Şanlıurfalılar Bakan Faruk Çelik’i sahiplenmiş onu Şanlıurfa’nın yerlisi diye tanıtıyorlar. Bence Bursalıların bakanın kaptırmaması gerekiyor. Bu mesajı vermesi gerekiyor.”
Konuşmaların ardından Bakan Çelik, ödül alan kişilere plaketlerini takdim etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<