Hdp’de "çözüm Süreci" çatlağı

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın çözüm sürecinin tıkandığı ve görüşme trafiğinin durduğu yönünde açıklamalarına yönelik, "Sürecin bitmesi noktasında açıklama yapmak çözüm süreciyle bağdaşmıyor"...

30 Ekim 2014 Perşembe 15:09
Hdp’de
HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın çözüm sürecinin tıkandığı ve görüşme trafiğinin durduğu yönünde açıklamalarına yönelik, "Sürecin bitmesi noktasında açıklama yapmak çözüm süreciyle bağdaşmıyor" dedi.
Dora, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Ermenek’te meydana gelen maden kazasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dün HDP heyeti olarak olayın yaşandığı bölgeye gittiklerini belirten Dora, gelişmeleri yerinde takip ettiklerini anlattı. Dora, madenin çalıştırılmasının güvenli olmadığına dair raporlar ve güncel denetimlerde tespit edilen aksaklıklar giderilmeden ocağın faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. "Hiçbir önlem alınmadığı için yaşanan bu işçi cinayetleri doğallaştırılamaz, sıradanlaştırılamaz. Yaşananlar iş cinayetidir" diyen Dora, sorumluların cezasız kaldığını savundu. Hükümetin göstermelik yasal düzenlemeler yaptığını ancak iş kazalarını ortadan kaldıracak asıl düzenlemeleri hayata geçirmediğini belirten Dora, Ermenek’te yaşanan felaketin nedenlerinin Soma’da ve Torunlar’da yaşananlardan farklı olmadığını dile getirdi.

"ERMENEK VE BENZERİ VAKALAR ORGANİZE SUÇLARDIR"
Türkiye’de yaşanan işçi ölümlerini vurgulayan Dora, "Ermenek ve benzeri vakalar organize suçlardır. Bu organize suçun bir tarafında özelleştirme ve taşeron politikalarını sistemli olarak uygulayan ve etkin bir denetim yapmayan siyasi irade hükümet, diğer tarafında işveren vardır. Kamu otoritesi de işverenle beraber sorumludur. Yaşanan facianın şeffaf yöntemlerle araştırılması ve sağlıklı bilgilerin açığa çıkarılması açısından öncelikle ilgili bakanların görevlerinden istifa etmeleri etik bir gereklilik, vicdanı bir sorumluluk, insani bir erdemdir. Madencilerin ölümünü adeta seyreden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı artık istifa etmelidir" diye konuştu.

"İLTİMASLA YAPTIRIMLARIN UYGULANMASINI KABUL ETMİYORUZ"
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Dora, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanın ardından madenlerin işletilmesiyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Bir takım insanlar iltimasla, hatırla araya girip yaptırımların uygulanmasını engelleyebiliyorlarsa, bakanın da kendisinin bunu açıklamasını kabul etmek mümkün değildir. Bunu kabul etmiyoruz. Bu da bakanın kendi görevlerini yerine getirmediğinin somut bir kanıtıdır. Sayın Cumhurbaşkanı bir takım işverenlerin yasalardan kaçtıklarına ilişkin açıklama yapmış, bunu da kabul etmek mümkün değildir" karşılığını verdi.
HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın çözüm sürecinin tıkandığı ve görüşme trafiğinin durduğu yönünde açıklamaları olduğunun hatırlatılması üzerine Dora, "Sürecin bitmesi noktasında açıklama yapmak çözüm süreciyle bağdaşmıyor. Biz ölen herkes için aynı acıyı duyuyoruz. HDP olarak sonuna kadar barışın ve çözüm sürecinin takipçisi olacağız. Basın üzerinden böyle açıklamalar yapmak yerine diyalog sürecinin işletilmesinin daha yararlı olduğu düşüncesindeyiz" dedi.
Dora, sürecin iki taraflı olduğunu, hükümetin de bu bilinç içinde hareket etmesi gerektiğini anlatarak, dirayetli ve aklıselim içinde hareket edilmesinden yana olduklarını söyledi.
Bir gazetecinin "Peşmerge’nin geçişi sırasında ’Yaşasın Obama’ sloganları atılmasını nasıl yorumlamak gerekir?" şeklindeki sorusuna ise Dora, "Halk özgürdür. Herkes lehine tezahüratta bulunabilir" cevabını verdi.
Sivil kıyafetli askerlere yönelik saldırılar gerçekleştiği hatırlatılarak "Bunu kim yapmış olabilir?" sorusuna ise Dora, "Olayın kimin tarafından yapıldığına dair henüz elimizde net veriler yok. Bu olayı kim yapmış olursa olsun bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Çözüm süreciyle bağdaşmayan bir gelişmedir" karşılığını verdi. Dora, bir değerlendirme yapmak için kapsamlı bir soruşturma yapılması ve sorumluların kim olduğunun ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti.
HDP’nin Kobani için 1 Kasım’da eylem çağrısı yaptığının ancak daha önceki eylemlerde üzücü olayların yaşandığının hatırlatılması üzerine de Dora, Kobani’nin düşmemesi için demokratik bir çağrı yaptıklarını belirtti. "Kobani kazandığında, demokrasi, çözüm süreci, Türk ve Kürt kardeşliği kazanacaktır" diyen Dora, çağrılarının demokratik ilkeler çevresinde, şiddetten uzak bir tepki gösterme olduğunu söyledi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<