banner359

İç güvenlik yasasına tepki gösterdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İç Güvenlik Yasasının bu haliyle Meclis’ten geçmesi durumunda Türkiye’de demokrasinin yok olacağını söyleyerek, “Bu yetkiler 12 Eylül döneminde bile yoktu” dedi. Basın İlan Kurumu Şube...

02 Şubat 2015 Pazartesi 17:42
İç güvenlik yasasına tepki gösterdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İç Güvenlik Yasasının bu haliyle Meclis’ten geçmesi durumunda Türkiye’de demokrasinin yok olacağını söyleyerek, “Bu yetkiler 12 Eylül döneminde bile yoktu” dedi.
Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Nihat Abacı’yı ziyareti sırasında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İç Güvenlik Yasası ile ilgili çekincelerini dile getirdi. “İç güvenlik paketi geçerse Türkiye’de artık kimse demokrasi falan demesin” diyen Ağbaba, “Artık rejimin adı faşizm olur” dedi.
Paketin meclisten geçmesi durumunda bu karara oy veren milletvekillerinin bu ayıbı yüzyıl taşıyacağını dile getiren Ağbaba, “Çünkü iç güvenlik yasası bu şekilde geçerse o verilen yetkilere baktığımızda dünyanın hiç bir ülkesinde hatta Cumhurbaşkanı’nın çok sevdiği Sudan’da bile böyle bir yasa yok. Resmen savcı hakimin her türlü karar ve yetkisi valiye veriliyor. 12 Eylül’de bile böyle olmadı. O dönemi bile arar oluruz” şeklinde konuştu.
Yasanın çıkması ile valilere gözaltı ve tutuklama gibi birçok yetkinin getirileceğini ifade eden Ağbaba, “Bu çok tehlikeli bir şey. Yarın iktidara da dokunur bu yasa” dedi.
Hakkında hazırlanan fezleke ile ilgili de konuşan Ağbaba, Türkiye’de ilk makul şüpheli milletvekili olduğunu belirterek, “Benim fezlekemin hazırlanma tarihi 13 Kasım. Makul şüphenin bizim ceza yasamıza girdiği tarih ise 2 Aralık. Yani savcı 15 gün önceden kanuna gireceğini hissederek benim hakkımda makul şüpheli olarak fezleke düzenliyor” dedi.
Ağbaba, “Türkiye’de iktidar konuşacağımız zamanı, yapacağımız muhalefeti, nerde ne kadar konuşacağımızı ve kimi eleştireceğimize karar veriyor. Bir anlayışla hareket ediyorlar ama bizim durmaya hiç niyetimiz yok. Dokunulmazlığımı kaldırıyorlarsa kaldırsınlar. O fezleke benim onur madalyam olacaktır” şeklinde konuştu.
Başkanlık sistemine ilişkin görüşlerini de paylaşan Ağbaba, Başkanlık sisteminin kendileri adına kabul edilebilir bir durum olmadığını belirterek, “Demokrasilerde yargı yürütmeyi denetleyemiyorsa ona demokrasi diyemezsiniz. Çok başlılık dediği şey herhalde Cumhurbaşkanının zaten şuanda tek başına orada oturuyor. Türkiye’deki demokrasi adına çok tehlikeli” dedi.
Son dönemlerdeki yapılan operasyonlara bakıldığında yargının siyasetin eline geçtiğini belirten Ağbaba, “Başkanlık sistemi bizim açımızdan kabul edilebilir bir şey değil. Cumhurbaşkanı şu an fiilen uygulamaya çalışıyor. Buradan Anayasal suç işlediğini belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<