Kılıçdaroğlu ve Baykal’dan değerlendirmeler

CHP’nin TBMM Başkanı Adayı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal oldu. Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Baykal demokrasiye bağlı, kurallara inanan, Cumhuriyetin değerlerine önem veren, Türkiye bağlılığını herkesin bildiği isim" dedi.Kılıçdaroğlu,...

24 Haziran 2015 Çarşamba 13:31
Kılıçdaroğlu ve Baykal’dan değerlendirmeler
CHP’nin TBMM Başkanı Adayı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal oldu. Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Baykal demokrasiye bağlı, kurallara inanan, Cumhuriyetin değerlerine önem veren, Türkiye bağlılığını herkesin bildiği isim" dedi.
Kılıçdaroğlu, geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal’ı makamında ziyaret etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonra Baykal ve Kılıçdaroğlu birlikte gazetecilere açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, Baykal’ın demokrasisi konusunda görüşü ne olursa olsun kimsenin kaygısı olmadığını belirterek, "Sayın Baykal demokrasiye bağlı, kuralara inanan, Cumhuriyetin değerlerine önem veren, Türkiye bağlılığını herkesin bildiği isim. Umarız bu geçici görev sürekli hale dönüşmüş olur. Milletvekili arkadaşlarım da Sayın Baykal’ın Meclis Başkanı olarak aday olmasını istiyorlar. Kendisinden bu konuda ricada bulundum. Umarım Türkiye için hayırlı olur" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, Baykal’ın adaylığına ilişkin soruya, "Bunun koalisyonla alakası yok" cevabını verdi.

TOPLANTIYA KATILMAYACAK
Deniz Baykal ise, şunları kaydetti:
"Geçici genel başkanlık. Bunu ikinci kere yapıyorum. 20 yıl başkanlık yapan bir insanın Meclis Başkanlığı’na dilini alıştırması kolay olmuyor. Herkesin beni anlayışla karşılamasını rica ediyorum. Sayın Genel Başkan’ın geçici Meclis Başkanlığını sürekli hale dönüştürme konusunda yaptığı öneriyi, değerlendirmeyi büyük bir kıvançla dinledim. Kendisine ve partime teşekkür ediyorum. Elbette ben kendini Türkiye’ye ilkelerim ve inançlarım doğrultusunda hizmet etmekle hükümlü sayıyorum. Gücüm yettiğince her noktada inandığım, ülkelerine, değerlere yönelik olarak çalışmak boynumun borcudur. Bu konuda gör talep edildiği zaman imkanlarım ölçüsünde değerlendirmek isterim. Meclis Başkanlığı da en onurlu, yüksek sorumluluk gerektiren bir görev mercii. Bu konuda kıvanç duydum. Şimdi Meclis’in geçici başkanıyım. Ben bu başkanlık dönemini tarafsızlık içinde sürdürmek durumundayım. Adaylık önerilerini değerlendirirken, bir yandan yürütmek durumunda olduğum görevin tarafsız, eşit davranma sorumluluğunu unutmuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi Grup Toplantısı yapılacak. Ben bu toplantıya katılmayacağım."
Baykal teşekkür ederek, başvurunun ne zaman yapılacağına dair soru üzerine süreç içinde yapılacağını kaydetti. Baykal, partilerden destek arayışına ilişkin soruya ise, "Aday haline dönüşürsem, bu adaylığı değerlendirecek tüm kişilere, kurumlara anlayışımı aktarmaya, onların sorularına cevap vermeye, onlarla işbirliğine girmeye önem vereceğim, bu doğrultuda davranacağım. Bu yeni dönemin karakteri bu. ’Dediğim dedik’ önemi yok. Uzlaşacağız, birbirimizi ikna edeceğiz. Bundan sonraki aşamalarda partilerimiz böyle bir işbirliği ihtiyacını yetine getirecektir" şeklinde konuştu.

"BİRİKİM VE TARAFSIZLIK GEREKİYOR"
Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı için parlamentoya ve parlamenter sisteme inanmak gerektiğini söyleyerek, şunları kaydetti:
"Meclis Başkanlığı için birikim gerekiyor, politik deneyim gerekiyor, tarafsızlık gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunların hepsini düşündük. Gerçekten de az önce Sayın Baykal konumunu açıklarken bile geçici başkan olmasına rağmen CHP’nin grup toplantılarına katılmayacağını, bu süre içinde tarafsızlığını koruyacağını özellikle belirtti. Bizim de arzu ettiğimiz budur. Makama seçilecektir, ama seçildikten sonra tarafsızlığını koruyacaktır, parlamentonun itibarını, saygınlığını koruyacaktır. Parlamentonun sağlıklı çalışmasını arzu edecektir, devlet sistemi içinde yerini, konumunu bilecektir. Biz bu ayrıntıları düşündük. Birikim olarak Sayın Baykal’ın öne çıktığını hepimiz görüyoruz. Sayın Baykal lütfedip bizim teklifimizi kabul etti. Kendisini aday göstereceğiz. Diğer siyasal partilerde aynı olgunluğu gösterirler. Her partinin adayı olacaktır. Ortak aklın galip gelmesini istiyoruz."
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<