banner359

Meclis Başkanlığı seçimi koalisyonu gösterir mi ?

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, şu anda koalisyon görüşmelerinin başlamadığına dikkat çekerek, "Dolayısıyla bu aşamada koalisyon pazarlıklarının devreye girmesini beklemiyorum. Meclis başkanlığı süreci kendi başına bir süreç" dedi....

24 Haziran 2015 Çarşamba 12:09
Meclis Başkanlığı seçimi koalisyonu gösterir mi ?
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, şu anda koalisyon görüşmelerinin başlamadığına dikkat çekerek, "Dolayısıyla bu aşamada koalisyon pazarlıklarının devreye girmesini beklemiyorum. Meclis başkanlığı süreci kendi başına bir süreç" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Merkezi’ne girişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin TBMM Genel Kurulu’nda ant içen vekilleri hatırlatması üzerine Yılmaz, "25. Dönem Meclisimiz hayırlı olsun. Çok renkli bir Meclis gerçekten, temsil gücü çok yüksek bir Meclis. Vatandaşımızın yüzde 95’inin tercihlerinin yansıdığı bir Meclis. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Başka bir gazetecinin Meclis Başkanlığı seçimine ilişkin AK Parti’den çeşitli isimlerin gündeme gelmesini sorması üzerine Bakan Yılmaz, "Bu konularda istişarelerimiz devam ediyor. Sayın Başbakanımız biliyorsunuz geniş bir şekilde istişarelerde bulunuyor. Henüz belirlenmiş bir isim yok. Belirlendiği zaman hep birlikte göreceğiz. Şu anda istişare süreci devam ediyor" diye konuştu.

“AK PARTİ BÜTÜN ALTERNATİFLERİNİ AÇIK TUTUYOR”
AK Parti’de ibrenin kimden yana olduğunun sorulması üzerine Yılmaz, "AK Parti bütün alternatiflerini açık tutuyor, hiçbir partiye kapısını kapatmıyor. En geniş şekilde bu görüşmelerini gerçekleştirecek inşallah. Başbakanımız yine açıkladılar, bütün partilerle görüşmeler gerçekleşecek. Bu görüşmelerin sonucunda netleştiğini göreceğiz, şimdiden bir şey söylemek için çok erken" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin "(Koalisyon) MHP daha mı yakın görünüyor AK Parti’ye?" şeklindeki sorusuna Yılmaz, "Her partiyle ilgili artı eksi değerlendirmeler yapabilirsiniz. Genel anlamda taban bazında hangisi daha yakın, hangisi daha uzak diyebilirsiniz. Belli meseleler bazında işte ekonomidir, çözüm süreci, dış politika, farklı alanlar bazında yakınlıklardan uzaklıklardan bahsedebilirsiniz ama bütün bunlar için henüz çok erken. Yani bu Meclis biliyorsunuz başkanı seçildikten sonra müzakereler başlayacak, görüşmeler başlayacak. O aşamada partilerin tavırları, tutumları da daha somutlaşmış olacak. Dolayısıyla şimdiden değerlendirme yapmayı ben erken buluyorum açıkçası. Sonuçta koalisyon dediğiniz bir uzlaşma süreci. Hangi partinin hangi konuda ne adım atacağını şimdiden kestirmek mümkün değil. O ancak görüşmeler başladıktan sonra netleşecek. Partiler oldukları yerde dururlarsa malum uzlaşma olmaz. Herkesin adım atması gerekir. Burada hangi partinin ne kadar esneklik gösterebileceği çeşitli konularda ve genel olarak tavrının ne olacağı ancak görüşmeler başladıktan sonra ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla o aşamayı beklemek durumundayız" karşılığını verdi.
"AK Parti Meclis Başkanlığı seçiminde koalisyon ortaklığı adına bir jest yapabilir mi?" sorusuna Yılmaz, "Şu anda koalisyon görüşmeleri başlamış değil. Başkanlık divanı oluştuktan sonra başkan seçildikten sonra başlayacak. Dolayısıyla bu aşamada koalisyon pazarlıklarının devreye girmesini ben beklemiyorum doğrusu. Meclis başkanlığı süreci kendi başına bir süreç" cevabını verdi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin bir ödül töreninde iş adamı Rıza Sarraf’a ödül vermesine ilişkin soru üzerine Yılmaz, "Bakanlar bu konuda değerlendirme yaptılar. Bu konuda bir yorum yapmayacağım" dedi.

"BUGÜN DOĞU VE GÜNEYDOĞU MİLLETVEKİLLERİYLE GÖRÜŞÜLECEK"
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün yapacağı görüşmelerin hangi bölge milletvekilleri ile yapılacağının sorulması üzerine Yılmaz, "Bugün Doğu ve Güneydoğu milletvekilleriyle görüşülecek. Biliyorsunuz bu süreç içinde çok geniş istişareler yapıyoruz, değerlendirmeler yapıyoruz. Belki, hiçbir parti AK Parti kadar bu seçim sonuçlarını değerlendirmiyordur. Yaşadığımız süreçleri, seçimleri ve önümüzdeki gündemi değerlendiriyoruz. Hemen seçimin ertesi günü başladı Başbakanımız bu istişarelere bakanlarla, MKYK üyelerimizle, il başkanlarımızla, belediye başkanlarımızla, bütün ilgili taraflarla bu görüşmeleri gerçekleştiriyor. Dolayısıyla sağlıklı politikalar ancak istişarelerle oluşur. En geniş katılımla herkesin fikrinin alınmasıyla oluşur. Bunu da Başbakanımız güçlü bir şekilde gerçekleştiriyor. Ben inanıyorum ki bu görüşmeler hem önümüzdeki koalisyon süreçleri için görüşmeleri için çok sağlıklı bir zemin teşkil edecek hem de geleceğe dönük politikalarımız açısından bize iyi fikirler verecek" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu’nun görüşeceği milletvekilleri gruplarında 1. Bölge’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu, 2. Bölge’de İç Anadolu Bölgesi, 3. Bölge’de ise Ege ve Akdeniz Bölgesi yer alıyor. Davutoğlu, yarın Karadeniz ve Marmara Bölgesi milletvekilleriyle görüşecek.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<