banner359

Türkiye-fransa Ilişkilerini Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yle Fransa arasındaki çok boyutlu ilişkilere bakıldığında ilişkilerimizin mevcudun çok çok ötesinde olması gerektiği açıkça ortaya çıkıyor” dedi.Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde...

31 Ekim 2014 Cuma 17:43
Türkiye-fransa Ilişkilerini Değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yle Fransa arasındaki çok boyutlu ilişkilere bakıldığında ilişkilerimizin mevcudun çok çok ötesinde olması gerektiği açıkça ortaya çıkıyor” dedi.
Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde konuşan Erdoğan, “Bugün Fransa’ya günübirlik bir çalışma ziyareti için geldik ve sayın Hollande ile ilgili bakanlarla birlikte gerek dar kapsamlı gerekse heyetler arası bir görüşmeyi gerçekleştirdik. Ülkelerimiz arasındaki konuşmaları özellikle de bölgesel meseleleri etraflıca değerlendirdik. Burada konuşmamın hemen başında şu hususu özellikle vurgulamak istiyorum. Türkiye’yle Fransa asırlardır devam eden tarihi, kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkilere sahiptir. Gerek Akdeniz ülkeleri olarak, gerek bölgenin 2 güçlü ülkesi olarak Türkiye ile Fransa’nın yolları yakın tarihte defalarca kesişmiştir. İlişkilerde zaman zaman iniş çıkışlar olsa da tarihe baktığımızda genel olarak ortaklıkların, işbirliklerinin, dayanışmanın öne çıktığını görürüz. 2013 yılında Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacmi 14,5 milyar dolar oldu. 2014 yılının Ağustos ayı itibariyle ticaret hacmimiz 10 milyar dolara yaklaştı. Sayın Hollande’ın Ocak ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette aramızda bir irade koyarak en kısa zaman zarfında 20 milyar Euro’ya çıkarmak olarak hedefimizi belirledik. Bu hedef doğrultusunda kararlılıkla yürüyoruz” dedi.

"TÜRKİYE’DE 1150 FRANSIZ ŞİRKETİ FAALİYET GÖSTERİYOR"
Karşılıklı yatırımlar konusunda da konuşan Erdoğan, “Karşılıklı yatırımlar noktasında yine iyi bir seviyedeyiz. Fransa’nın Türkiye’deki yatırımları 6,5 milyar dolara ulaştı. Şu anda Türkiye’de 1150 civarında Fransız şirketi faaliyet gösteriyor. İlişkilerimizdeki bir başka önemli boyutta Fransa’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye kökenli vatandaşlarımızdır ki sayısı 610 bin civarında. Çifte vatandaşlığa sahip vatandaşlarımızın sayısı da 300 bine ulaşmış durumda. Bu rakamlarla Türkler Fransa’da 4. Büyük göçmen grubunu oluşturuyorlar. Siyasette, bilimde, sanatta, ekonomik hayatta vatandaşlarımız Fransa adına gerçekten önemli başarılara imza atıyorlar. Türkiye’yle Fransa arasındaki çok boyutlu ilişkilere bakıldığında ilişkilerimizin mevcudun çok çok ötesinde olması gerektiği açıkça ortaya çıkıyor. Bizim dayanışmamız, bizim işbirliğimiz Avrupa’daki, Akdeniz’deki Ortadoğu Kuzey Afrika ve Balkanlar’daki birçok meselenin çözümüne eşsiz katkılar sağlayacaktır. Türkiye’yle Fransa asırlara sari ilişkilerini, iç politikadaki yarışlara ve ön yargılara feda etmeyecek kadar büyük devlet vizyonuna sahip ülkelerdir. Biz Türkiye olarak Fransa’yla ilişkilerimizde büyük devlet vizyonunu her zaman muhafaza ettik ve ediyoruz” dedi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<