banner359

’’Ver 400 milletvekilini, al yeni anayasayı’’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, 7 Haziran genel seçimlerinin yeni anayasa yapılması için önemli olduğunu belirterek, "Bu seçimlerin sloganı, ver 400 milletvekilini, al yeni anayasayı. Milletimizden seçimlerde...

21 Şubat 2015 Cumartesi 14:37
’’Ver 400 milletvekilini, al yeni anayasayı’’
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, 7 Haziran genel seçimlerinin yeni anayasa yapılması için önemli olduğunu belirterek, "Bu seçimlerin sloganı, ver 400 milletvekilini, al yeni anayasayı. Milletimizden seçimlerde talebimiz bu" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda Erzincan, Tokat ve Sivas illerinin katılımıyla düzenlenen Seçim İşleri Başkanlığı Bölge Toplantısı’na katıldı.
Toplantıda konuşan Şentop, iç güvenlik paketinin altı aydır gündemde olduğunu belirterek, “Molotofumuza dokunmayın, yüzümüzü kapatırız, eylemimizi yaparız diyorlar, o yüzden karşı çıkıyorlar. Jandarma ile ilgili düzenleme, hakikaten sivilleşme, vesayetin tasfiyesi bakımından çok önemlidir. Yıllardır konuşulan bir durum bu. Buna ise Milliyetçi Hareket Partisi karşı çıkıyor. Cumhuriyet Halk Partisi ise neye karşı çıktığını bilmiyor. Bazen HDP’liler, bazen MHP’liler ile beraber ne varsa karşıyım pozisyonunda her şeye karşı çıkıyor. Mecliste bir süredir bu konuşuluyor, tartışılıyor. Bu paket ilk dile getirildiği zaman 6 aya yakın bir süre oldu. Niye bu zamana kadar bekledi üzerinde konuşulsun diye? Bir fikri olan varsa söylesin diye. Bu, temel esaslarıyla, hazırlığıyla kamuoyuna deklare edildi. Avrupa örnekleriyle bunun üzerinde resmi ve gayri resmi toplantılarda konuşmalar yapıldı. Bu kadar ay konuşuldu, herkes söyledi, belirtti, komisyonlarda konuşuldu. Paket görüşülmeye başlanmış, bir noktaya gelmiş, ‘paketi gözden geçirelim’ gibi görüşler öne sürüyor muhalefet partileri, bazı yazarlar neredeydiniz şimdiye kadar" dedi.
Seçim önce bazı partilerin ve paralel yapının kamu düzenini bozmak için çalışmalar içerisinde olduğunu aktaran Şentop, “İç güvenlik paketi kamu düzeninin sağlanması için çok önemli. Seçimler ile ilgili bazı hazırlıkları olan hücreler, seçim öncesinde Türkiye’de bu kamu düzenini ihlal edecek organizasyonları gerçekleştirmek isteyen çevreler var. Bazı siyasi partiler de bu işlerin içerisinde olabilir, paralel cunta, paralel yapı da bunun içerisinde olabilir. Ama onlara fırsat vermeyecek, bu düzenlemeyi inşallah meclisten geçireceğiz. Görüşmeleri de başladı" diye konuştu.

"MESELE ZİHNİYETİ DEĞİŞTİRMEKTİR"
Yeni anayasayla zihniyetleri değiştirmek istediklerini ve 7 Haziran seçimlerin sloganının yeni anayasa olduğunu söyleyen Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeni anayasa 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde de konuşuldu. Bu seçimlerin de birinci gündemi yeni anayasa olacak. Tabi yeni anayasa bir Maden Kanunu değil, bir kere konuşulup halledilebilecek bir konu değil. Yeni anayasa dediğimiz şey esasen sadece bir kanun metni de değil, bir zihniyetten bahsediyoruz. AK Parti her zaman bunu gözeterek politika yapmıştır. Başörtüsü yasağı kalktı, parlamentoya başörtülü vekiller giriyor. Ne değişti? Kanun mu, Anayasa mı? Hiçbir şey değişmedi. Ama daha önce başörtülüler girmiyordu, giremiyordu. Mesele nedir? Mesele bir zihniyeti değiştirmektir. Biz yeni anayasayı tartışıyoruz. Yeni anayasa yapacağız diyoruz. Sadece bir hukuk metninden bahsetmiyoruz. Bir zihniyeti değiştirmekten dönüştürmekten bahsediyoruz. Onun için bu tartışmalar 12 Haziran seçimleri öncesinde tartıştık, yetmedi, tartışmaya devam edeceğiz. Bu seçim öncesinde de bu seçim sonrasında da tartışmaya devam edeceğiz yeni anayasa yapana kadar.”

“7 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE HÜKÜMETİ DEĞİL PARLEMENTOYU SEÇECEKSİNİZ”
7 Haziran seçimlerinde hükümetin değil parlamentonun seçileceğini ifade eden Mustafa Şentop, “Türkiye’de bu devletin yapısı ve işleyişi, bu millet adına egemenlik yetkisi doğrudan millete dayandırılmadığı için şu ana kadar demokraside de, hukuk devletinde de, temel hak ve hürriyetler alanında da istenilen gelişme sağlanamadı. Biz bunun için başkanlık sistemi önerisi yapıyoruz. 7 Haziran’da seçim yapacağız, hükümeti mi seçeceksiniz oy verirken, hayır hükümeti seçmiyorsunuz, parlamentoyu seçiyorsunuz. Hükümet daha sonra parlamentonun içinden çıkıyor. AK Parti alıştırdı milleti. 2002’den bu yana her seçimden hükümet kuracak çoğunluğu sağladığı için AK Parti hükümeti devam eder diye düşünüyorlar" şeklinde konuştu.

“BAŞKANLIK SİSTEMİNDE EGEMENLİK MİLLETE DAYANDIRILACAK”
Başkanlık sisteminin sadece kurumsal bir değişiklik olmayacağının altını çizen Şentop şu ifadeleri kullandı:
“Doğrudan milleti yönetecek olanlar yürütmeyi belirleyemiyor bu sistemde. Parlamento doğrudan millete dayanıyor ama yürütme doğrudan millete dayanmıyor. Parlamento içinden seçiliyor. Yargı hiç millete dayanmıyor, dolayısıyla bizim yeni anayasayla kastettiğimiz şey esasen temel hak ve hürriyetleri güvenceye almak için devletin kurumsal yapısını da düzenlemek gerekiyor. Onun içinde yasama da olduğu gibi, yürütmeyi de, yargıyı da doğrudan millet idaresine dayandıracak bir kurumsal mimari devlet yapısı öneriyoruz. Bunu komisyona da önerdik. Zaten bugün başkanlık sistemi tartışmaları esas itibariyle buraya oturur. Bizim meselemiz burada Türkiye’de egemenlik millete aitse ancak milletten yetki alan, vekalet alan bu egemenlik, iktidar yetkisini kullanabilsin. Bunu anayasal bir teminata kavuşturacağız. Yeni anayasayla hedefimiz bu, onun için başkanlık sistemi tartışmalarını sadece Cumhurbaşkanlığı değil de başkanlık olsun falan gibi kurumsal bir değişiklik olarak düşünmeyin. Biz yeni anayasayla, Türkiye’de gerçek manada iktidarın egemenlik yetkisini kullanımını doğrudan millete bağlamak istiyoruz. Dolayısıyla doğrudan millete dayandırmak yargıda da aynı şekilde yargıyı belirleyecek kurumları doğrudan veya dolaylı olarak millet iradesine verilmesini istiyoruz.”
Milletten tek başına anayasa yapacak gücü isteyeceklerini belirten Şentop, “12 Haziran 2011 seçimlerinde milletimiz, tek başımıza yeni anayasayı yapacak bir destek vermedi bize, haklıdır. Bir deneyin dedi, diğerleriyle denedik, 2 yıl oldu. Uzlaşma komisyonuyla netice alınamadı, şimdi mazeretimiz var. Biz gittik, hep beraber onlarla yapamadık. Şimdi milletimize bize tak başımıza anayasa değiştirecek gücü, desteği ver diyeceğiz. Bu seçimlerin sloganı ver 400 milletvekilini al yeni anayasayı milletimizden bu seçimlerde talebimiz bu onun için daha çok çalışmak mecburiyetindeyiz. Yeni Türkiye’nin inşası bu seçimde AK Parti’nin alacağı desteğe bulacağı güce bağlıdır" ifadelerini kullandı.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<