banner359

Yargıtay Başkanı’ndan "yeni Yargı Paketi" Açıklaması

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, "Adli yıl açılış törenleri kaldırılmak suretiyle biz bu kurumsal düşünceleri, yargının sorunlarını ve problemlerini muhataplarımıza doğrudan iletme imkanından mahrum kalıyoruz" dedi. Alkan, Yargıtay binası...

24 Kasım 2014 Pazartesi 18:40
Yargıtay Başkanı’ndan
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, "Adli yıl açılış törenleri kaldırılmak suretiyle biz bu kurumsal düşünceleri, yargının sorunlarını ve problemlerini muhataplarımıza doğrudan iletme imkanından mahrum kalıyoruz" dedi.
Alkan, Yargıtay binası çıkışında gazetecilerin TBMM Başkanlığı’na sunulan yeni yargı paketine ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin "Yeni düzenlemeyle ilgili Anayasa’ya aykırılık vurgusu yaptınız. Hangi noktalarda Anayasa’ya aykırı olduğunu düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, "Bu düzenleme TBMM’ye geldikten sonra ve gelmeden önce kurumumuzun kurumsal düşüncesi alınmadı. Oysa kurumumuzun düşüncesi alınsaydı, bizim de istişari mahiyette söyleyeceklerimiz olacaktı. Buna müracaat edilmedi. Bunun üzerine ben Yargıtay Başkanı olarak, Yargıtay Başkanlar Kurulu’nu topladım, arkadaşlarımın bu konudaki düşüncesini aldım. Yargıtay Başkanlar Kurulu, ’Madem ki bizim düşüncemiz sorulmadı, öyleyse biz de düşünce bildirmeyelim’ diye bir karar aldı ve biz bunu ilgililere ilettik. Ancak geldiğimiz bu nokta itibariyle benim kişisel olarak bazı açıklamalar yapmama gerekti. Bunu yazılı açıklamayla basınla paylaştım" karşılığını verdi.

"YARGITAY’IN İÇ İŞLEYİŞİNE MÜDAHALE EDİLMEMESİ GEREKİR"
"Yargıya hangi noktada müdahale edildiğini düşünüyorsunuz?" sorusunu da cevaplayan Alkan, "Bundan 4 ay kadar önce yasal bir düzenleme yapıldı, Yargıtay’ın iç işleyişiyle ilgili olarak düzenlemeler yapıldı. Örneğin genel sekreterin özellikleri, neler olması gerektiği belirtildi. Bu Yargıtay’ın iç işleyişiyle ilgili bir düzenlemedir. Buna hiçbir kurumun müdahale etmemesi gerekir. Örneğin bir bakanın istediği müsteşarla çalışması arzu edilen bir durumdur. Benim de aynı şekilde istediğim bir arkadaşımlar yardımcı olarak çalışmam en doğal hakkımdır. Ancak yapılan yasal düzenlemeyle sizin de bildiğiniz gibi buna müdahale edildi. Bu bir yerde yargıya özellikle Yargıtay’ın iç işleyişine müdahaledir. Yine Yargıtay Yasası gereğince Yargıtay’daki dairelerin nasıl oluşacağı, yetkili organlarca belirlenir oysa yapılan düzenlemeyle bunun nasıl dizayn edilmesi gerektiğini de yön verici şekilde düzenlemeler yapılmaktadır ki bu açıkça yargıya müdahaledir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

ADLİ YIL AÇILIŞININ KALDIRILMASI
Adli yıl açılışıyla ilgili tartışmalara ilişkin soruya ise Alkan, "O gün de ifade ettiğimiz üzere adli yıl açılış törenlerinde yargının sorunlarının devlet ficalinin yüzüne karşı en üst düzeyde dile getirildiği törenlerdir. Adli yıl açılış törenleri kaldırılmak suretiyle biz bu kurumsal düşünceleri, yargının sorunlarını ve problemlerini muhataplarımıza doğrudan iletme imkanından mahrum kalıyoruz. Bundan sonraki adli açılış törenleri yapılır mı yapılmaz mı o da artık bir muamma. Bir yasal düzenleme çıksın, ona göre Yargıtay da tavrını belirleyecektir" cevabını verdi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<