Antibiyotik Kullanmadan önce Bir Kere Daha Düşünün

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, düzensiz antibiyotik kullanımının hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığa neden olduğunu söyledi. Diyarbakır Veni Vidi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde görevli Kadın...

31 Aralık 2014 Çarşamba 11:06
Antibiyotik Kullanmadan önce Bir Kere Daha Düşünün
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, düzensiz antibiyotik kullanımının hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığa neden olduğunu söyledi.
Diyarbakır Veni Vidi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Medikal Akupunkturist Doç. Dr. Hakan Çoksüer, düzensiz antibiyotik kullanımının kısırlığa yol açtığı uyarısında bulundu. Bilinçsiz antibiyotik kullanımının hem kadında hem de erkekte kısırlığa neden olduğu aktaran Çoksüer, gereksiz antibiyotik alımına karşı dikkatli olmanın ve bu ilaçları bilinçsiz bir şekilde kullanmamanın kısırlığı önlemek için büyük önem taşıdığını vurguladı. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, kadınlarda vagen florasını bozarak mantar enfeksiyonunu zemin hazırladığını aktaran Çoksüer, bu da vagenin içinde spermin hareket kabiliyetini azalttığı ve buna bağlı olarak spermin yumurtayı dölleme kabiliyeti de azalmış olduğunu söyledi. Antibiyotik başlama ve uygulama kararı kesinlikle doktor tarafından verilmesi gerektiğine dikkat çeken Çoksüer, "Eğer antibiyotik kullanılması gerekiyorsa da uygun ve etkin dozlarda, gereken sürede kullanılmalıdır" dedi.

"İLAÇLARI EŞ DOST TAVSİYESİYLE BİLE İÇEBİLİYORUZ"
Dünya çapında en çok satılan ilaçlardan bazılarının antibiyotik ilaçlar olduğunun bilgisini veren Çoksüer, insanların kafalarına göre yanlış ve düzensiz ve hatta aşırı dozlarda ilaç kullanabildiklerini söyledi. Çoksüer, "Antibiyotikler her enfeksiyon da kullanılmaya uygun ilaçlar değildir. Antibiyotikler, özellikle virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için uygun ilaçlar değildir. Çünkü antibiyotiklerin uygun olmayan şekilde alınması, dirençli bakterilerin hızla yaygınlaşmasına neden olan sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bunun sonucunda da hem kadında hemde erkeklerde kısırlığa neden olabilmektedir. Onun için antibiyotik ilaçlarını kullanmadan önce bir kere daha iyi düşünmek gerekir" diye konuştu.

"DÜZENSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI KADINLARDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BOZARAK KISIRLIK YAPIYOR"
Antibiyotikler düzensiz kullanıldığında kadınlarda sıklıkla vajinal mantar enfeksiyonlar görüldüğünü belirten Çoksüer, "Mantar enfeksiyonlarına daha çok uzun müddetli antibiyotik kullanımı sonrası, şeker hastalığında ve gebelik sırasında sıkça rastlanılır. Mantar enfeksiyonları vajinanın ideal ortamını bozarak hem spermlerin canlı kalma müddetini azaltırlar, hem de spermlere tutunarak hareketliliğini bozarlar. Bu da sperm hareketlerini kısıtlayarak spermin yumurtayı döllenmesini engellerler. Düşük olasılığını arttırırlar. Ayrıca Kadınlarda bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek yumurtanın rahime tutunma kabiliyetini de azaltırlar" şeklinde konuştu.

"DÜZENSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI ERKEKLERDE SPERMLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Düzensiz antibiyotik kullanımı sonucu sperm üretiminin yavaşladığını aktaran Çoksüer, bazı antibiyotiklerin sperm oluşumunu durdurabildiğie dikkat çekti. Çoksüer, "Özellikle infertil erkeklerde antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktor kontrolünde kullanmalıdır. Antibiyotiğin doktor kontrolünde, uygun hastalıklar için belirlenen dozda ve sürede kullanılması erişkinleri birçok hastalıktan korumaktadır. Doktor gerek görmediği sürece antibiyotik kullanımı konusunda ısrarcı olunmamalıdır. Sağlık bakanlığının antibiyotik kullanımı ile ilgili farkındalık oluşturmak için yapılan çalışmalar halkın sağlığı açısından çok faydalı bir uygulamalardır. Sağlık Bakanlığı’nın toplum sağlığı için yaptığı kampanyalar, ülkemizde antibiyotiklere karşı direnç gelişimini önlemek ve oranlarını düşürmek için önemli gelişmelerdir. Bizlerde antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı ve duyarlılığımızı artırmamız gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<