Çocuklarda ayakkabı seçimi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, çocuklarda ayakkabı seçiminin ayağın durumuna ve yaşına göre olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

24 Eylül 2018 Pazartesi 10:00
Çocuklarda ayakkabı seçimi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, çocuklarda ayakkabı seçiminin ayağın durumuna ve yaşına göre olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

banner380

Çocukların yürürken ayakkabılardan dolayı ekstra bir enerji harcamaması gerektiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, yumuşak veya yarı sert tabanlı, dış etkenlerden koruyabilecek ve hava alabilecek olmasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Açıkgöz, “Ayakkabı çocuğun ayağına göre seçilmeli. Çocuğun ayak başparmağı ayakkabı ön kısmına dayanmamalıdır. Ayakkabı çocuğun ayağını kavramalıdır. Ayakkabı çocuğun ayağına oturmalıdır. Çocuğun ayak ölçüsüne özen gösterilmelidir. Çocuk ayakları sık terler. Ayakkabının bu nemi atabilmesi için üst kaplama bölgesi bunun için önemlidir. Ayakkabının iç kısmında ayak kavisini destekleyici bir yapı olmalı. Normalde çocuklarda 0.5 - 1 santimetre, erişkinlerde ise 1.5 - 2 santimetre topuk gereklidir” dedi.

Çabuk yorulma ve ayak ağrıları bazı hastalıkların ve düztabanlığın belirtisi olabileceğini belirten Açıkgöz, “Çocuk yoruldum diyorsa, çocuk ikide bir kucak istiyorsa, bilin ki ayakta sorun olabilir. Bu çocuklarda ayak yere bastığında ayağın içe doğru yaylanması, ayak iç kavisinin mevcut olmaması ve ayak topuk kısmının durumu sıklıkla ayak bozukluklarının belirtilerinden olmaları sebebiyle kontrol etmelidir. Hatalı seçilmiş ayakkabılar çocukların ayaklarında nasır oluşumuna ve tırnak batmalarına sebep olabilir. Çocuklar bu yaşlarda ayakkabının sıktığını ifade edemez. Bu sebeple ayakkabıları çıkarıp çocuğun ayaklarını ve ayakkabılarını aralıklarla kontrol etmeliyiz. Ayakla ilgili rahatsızlıklarda ayakkabıların aşınma durumu bize ayak hastalıkları konusunda da ipucu vermektedir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<